Τουρκία: Αναβολή των εκλογών λόγω σεισμού πρότεινε στέλεχος του ΑΚΡ

Τουρκία: Αναβολή των εκλογών λόγω σεισμού πρότεινε στέλεχος του ΑΚΡ

Ο Μπουλέντ Αρίντς, από τον στενό κύκλο συνεργατών του Τούρκου προέδρου, έθεσε θέμα μετάθεσης της διαδικασίας για 6 μήνες έως ένα χρόνο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρόεδρος της τουρκικής Βουλής και πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός στις κυβερνήσεις Ερντογάν, Μπουλέντ Αρίντς, ζήτησε χθες μέσω Twitter να αναβληθούν οι εκλογές της 14ης Μαΐου κατά έξι ή δώδεκα μήνες, εγείροντας παράλληλα αίτημα για τροποποίηση του Συντάγματος, που προβλέπει αναβολή των εκλογών πέραν της πενταετίας μόνο σε περίπτωση πολέμου. Το ιστορικό στέλεχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το οποίο κυβερνά την Τουρκία, πρότεινε οι εκλογές να γίνουν είτε τον προσεχή Νοέμβριο είτε να συνδυαστούν με τις τοπικές εκλογές του 2024. Η πρόταση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

203 ώρες στα συντρίμμια

Στην πόλη Χατάι της νότιας Τουρκίας, μία γυναίκα ανασύρθηκε χθες ζωντανή, 203 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό. Οι πρώτες πληροφορίες είπαν πως επρόκειτο για άνδρα, ωστόσο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν αργότερα πως πρόκειται για γυναίκα. Νωρίτερα την ίδια μέρα οι διασώστες ανέσυραν ζωντανούς άλλους τρεις ανθρώπους, 198 ώρες μετά τον σεισμό. Πρόκειται για έναν 18χρονο στην επαρχία Αντιγιαμάν και δύο αδελφούς 17 και 21 ετών στη γειτονική επαρχία Καχραμανμαράς. Ολοι τους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ η κατάσταση της υγείας τους παραμένει άγνωστη. Πολλές ομάδες διάσωσης σταματούν πλέον τις προσπάθειές τους, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι συχνά αντίξοες και οι πιθανότητες ανεύρεσης επιζώντων είναι πλέον σχεδόν μηδενικές.

Καταλύματα από την ΙΚΕΑ

Με τους αστέγους και τους εκτοπισμένους να ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες και τις θερμοκρασίες στις πληγείσες περιοχές να αγγίζουν συχνά το μηδέν, οι ανάγκες για πρόχειρα καταλύματα, κουβέρτες και άλλα είδη προστασίας από το κρύο έχει καταστεί ζωτικής σημασίας. Σε πολλές περιοχές οι άνθρωποι έχουν κατασκηνώσει σε γήπεδα, υπαίθρια πάρκινγκ και τζαμιά ή μένουν μέσα στα αυτοκίνητά τους. Στη βόρεια Συρία υπάρχει έλλειψη ακόμη και σε κοινά φάρμακα και βρεφικό γάλα. To Ιδρυμα IKEA έστειλε 5.000 λυόμενα καταλύματα σε επίπεδες συσκευασίες στη νότια Τουρκία και στη βόρεια Συρία για να στεγάσει τους ανθρώπους που έμειναν άστεγοι, την ώρα που εταιρείες σε όλο τον κόσμο υπόσχονται βοήθεια. Ο φιλανθρωπικός βραχίονας της σουηδικής πολυεθνικής εταιρείας ειδών σπιτιού δήλωσε την Τρίτη ότι δώρισε 10 εκατ. ευρώ στη ΜΚΟ Better Shelter, με την οποία ανέπτυξε τα στιβαρά, βραβευμένα καταφύγια 17,5 τ.μ. που χωράνε σε δύο κουτιά και μπορούν να συναρμολογηθούν χωρίς εργαλεία.

Στήριξη από το Ισραήλ

O υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελι Κοέν, δήλωσε χθες πως η χώρα του θα συνεχίσει τις απευθείας πτήσεις προς την Τουρκία, σηματοδοτώντας μια περαιτέρω βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Με την αλλαγή αυτή ο υπουργός Εξωτερικών υπολογίζει πως τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ισραηλινοί θα επισκεφθούν την Τουρκία μέσα στο 2023, ενισχύοντας την οικονομία της. Το Ισραήλ είχε διακόψει τις απευθείας πτήσεις με την Τουρκία για πάνω από 10 χρόνια έως το 2022, λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η πρώτη πτήση σε αυτό το πλαίσιο θα αναχωρήσει αύριο, όπως ανακοίνωσε ο Κοέν σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της «επίσκεψης αλληλεγγύης» στην Τουρκία. Από την πρώτη μέρα που ακολούθησε τον φονικό σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός και στο Ισραήλ, η χώρα έχει στείλει στην Τουρκία ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ομάδες διασωστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή