Εκλογές: Μάχη Μητσοτάκη κατά της χαλαρής ψήφου

Εκλογές: Μάχη Μητσοτάκη κατά της χαλαρής ψήφου

Γιατί ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για το ενδεχόμενο σχηματισμού «κυβέρνησης των ηττημένων»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι είναι «η κυβέρνηση των ηττημένων», που έφερε με έμφαση την περασμένη Τρίτη από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός στη δημόσια συζήτηση; Πρόκειται για ένα επιχείρημα, το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να χρησιμοποιήσει πολύ το επόμενο διάστημα έως και τις εκλογές, καθώς θεωρείται πως μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερα κοινά στην τελική ευθεία και να δώσει το κρίσιμο εκείνο ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία.

Το επιχείρημα εστιάζεται στην πιθανότητα τα υπόλοιπα κόμματα να μπορέσουν μετά τις πρώτες εκλογές να σχηματίσουν κυβέρνηση μεταξύ τους, παρότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει αναδειχθεί πρώτο κόμμα, εξ ου και η φράση του κ. Μητσοτάκη περί «κυβέρνησης ηττημένων». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρνηθεί μια τέτοια περίπτωση, ωστόσο το 2012 πριν από τις τότε εκλογές έλεγε το αντίθετο, σημειώνοντας πως θα εξέταζε μια κυβέρνηση τέτοιου τύπου. «Κυβέρνηση ηττημένων, μας είπε ο κ. Τσίπρας πως δεν θα κάνει. Δεν πιστεύω τίποτα από όσα λέει. Δεν τον πιστεύω όταν λέει ότι δεν θα το διερευνήσει. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν πως μπορεί να προκύψει κάτι τέτοιο από τις πρώτες κάλπες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη, καλώντας τους πολίτες να μην πάρουν αψήφιστα τις πρώτες εκλογές και να μην αφήσουν τέτοιο περιθώριο, δίνοντας ξεκάθαρη νίκη από τον πρώτο γύρο στη Ν.Δ.

Οι πιθανότητες

Το Μαξίμου σημειώνει ότι με συγκεκριμένα ποσοστά μπορεί να είναι δυνατή η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25, ακόμη και αν το κόμμα της αξ. αντιπολίτευσης δεν είναι πρώτο στις εκλογές.

Η πιθανότητα να σχηματιστεί μια κυβέρνηση τέτοιου τύπου, μεταξύ δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 μπορεί να συμβεί εφόσον τα τρία αυτά κόμματα φθάσουν στις εκλογές με την απλή αναλογική τους 151 βουλευτές. Αυτό βάσει των δημοσκοπήσεων δεν είναι ένα σενάριο πιθανό, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και τελείως. Για να συμβεί κάτι τέτοιο η πρώτη βασική προϋπόθεση είναι η επόμενη Βουλή να είναι εξακομματική. Τότε, με τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 29%, το ΠΑΣΟΚ στο 12% και το ΜέΡΑ25 εντός Βουλής, τα τρία αυτά κόμματα θα κινηθούν περίπου στις 146 με 147 έδρες. Συνεπώς, με έναν ΣΥΡΙΖΑ ακόμη πιο πάνω και τα δύο άλλα κόμματα να κρατηθούν σε αυτά τα ποσοστά, το σενάριο της «κυβέρνησης των ηττημένων» μπορεί να ενεργοποιηθεί. Το σενάριο προφανώς δεν είναι πιθανό, αλλά εάν επικρατήσει η λογική της χαλαρής ψήφου –τύπου ευρωεκλογών–, τότε θα μπορούσε να γίνει υπαρκτό, εξ ου και ο πρωθυπουργός τονίζει με κάθε ευκαιρία πως οι πρώτες κάλπες είναι σαν τελικές κάλπες και δεν πρέπει οι πολίτες να «κάνουν πειράματα» που μπορεί να στοιχίσουν.

Σε εγρήγορση

Ενας ακόμη λόγος που ο πρωθυπουργός μίλησε για πιθανή «κυβέρνηση των ηττημένων» είναι για να σταματήσει ο εφησυχασμός, που θέλει τη Ν.Δ. με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να είναι ξανά στην κυβέρνηση. «Η κάλπη είναι άδεια το πρωί των εκλογών και δεν πρέπει να πηγαίνουμε στη μάχη με καμία απολύτως βεβαιότητα, καθώς αυτό μπορεί να κάνει ζημιά», λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία η νίκη έχει «κλειδώσει». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε σε όλες τις τελευταίες ομιλίες του αναφέρεται μεν στη διαφορά που έχουν τα δύο κόμματα, ταυτόχρονα όμως ζητεί από τα στελέχη να είναι χαμηλών τόνων και να μην υπάρξουν φαινόμενα αλαζονείας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή