Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με Γ. Στουρνάρα μετά το 2016

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με Γ. Στουρνάρα μετά το 2016

Πηγές που μίλησαν στην «Κ» τόνιζαν τη μεγάλη διαφορά που υπήρξε στις θέσεις των δύο πλευρών

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βεντάλια της κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ανοίξει στην οικονομία, επικεντρώνοντας στην ακρίβεια, στις επιδοματικές παροχές της κυβέρνησης, αλλά και στους πλειστηριασμούς ακινήτων. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε χθες τον Γιάννη Στουρνάρα. Οι σχέσεις των δύο ανδρών έχουν περάσει από «σαράντα κύματα» και είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν να συναντηθούν από το φθινόπωρο του 2016. Η ιδιότητα του Γιώργου Χουλιαράκη ως συμβούλου στην Τράπεζα της Ελλάδος –που ήταν παρών στο ραντεβού– ήταν καταλυτική για να επιχειρηθεί μια επαναπροσέγγιση. «Υπάρχει γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για τον κ. Στουρνάρα.

Πηγές που μίλησαν στην «Κ» τόνιζαν τη μεγάλη διαφορά που υπήρξε στις θέσεις των δύο πλευρών, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Εφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση και τον Μιχάλη Καλογήρου να παρουσιάζουν τις θέσεις τους πιέζοντας ειδικά για τα κόκκινα δάνεια. Επισήμαναν το κοινωνικό πρόβλημα που θα προκαλέσουν οι πλειστηριασμοί, εστιάζοντας στις βιώσιμες ρυθμίσεις που έχει διαμορφώσει το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ. «Εκφράσαμε την ανησυχία μας ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και αυτό, σε συνδυασμό με τον νέο πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας, δεν υποχρεώνει πλέον τους πιστωτές σε ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες». Ο κ. Τσίπρας μίλησε για μια τεράστια ανησυχία που υπάρχει στην κοινωνία ειδικά όταν επίκειται ένα «τσουνάμι πλειστηριασμών το επόμενο διάστημα». Αναφερόμενος στις τράπεζες και στην υπερβολική κερδοφορία που παρουσιάζουν χωρίς να επιτελούν τον ρόλο τους, που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, έκανε λόγο για «μη ανεκτή συνθήκη».

Η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από ειδικές συνθήκες θα μπορούσε να συγκροτήσει προοδευτική διακυβέρνηση ακόμη και αν βγει δεύτερο κόμμα εξακολουθεί να υπάρχει σε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αφού ξεκαθάρισε πως ο στόχος είναι η πρωτιά στην κάλπη της απλής αναλογικής, εξέφρασε τη γνώμη πως σε περίπτωση ήττας μισής μονάδας από τη «γαλάζια» παράταξη, όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Με την προϋπόθεση, όπως τόνισε, της προγραμματικής συμφωνίας με τα υπόλοιπα κόμματα.

Αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που θα έλθει στο προσκήνιο το επόμενο διάστημα.

«Ποιοι θα είναι οι νικητές; Αυτοί οι οποίοι σχηματίζουν μια κυβέρνηση στη βάση μιας κοινής σύγκλισης προγραμματικής, που έχουν ένα μεγαλύτερο εύρος στην κοινωνία και είναι μια κυβέρνηση πλειοψηφίας μέσα στην ίδια την κοινωνία; Ή η Νέα Δημοκρατία που επιζητάει μέσα από αέναες, διαρκείς εκλογικές μάχες την αυτοδυναμία;».

Υπενθυμίζοντας πρόσφατη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα που απέκλεισε το σενάριο κυβέρνησης ηττημένων, από την οδό Πειραιώς εκτίμησαν πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει άλλη γραμμή: «Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε πρόγραμμα έχει ούτε πρόταση διακυβέρνησης. Υπάρχει κάτι, πάντως, στο οποίο συμφωνούν στην Κουμουνδούρου: η σταθερή ανάγκη τους για την καρέκλα».

Παρακολουθήσεις

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στο TRT χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. «Αυτοί που μας κυβερνούν, ο κ. Μητσοτάκης που διέπραξε εγκλήματα εις βάρος της δημοκρατίας, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα έχει δισταγμό να συνεχίσει να τα διαπράττει και να κάνει και ακόμη μεγαλύτερα στην πορεία προς τις εκλογές, προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα της εξουσίας για να υλοποιήσει αυτή την τρομακτική αναδιανομή πλούτου από τους πολλούς σε λίγους και ισχυρούς. Θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του αδίστακτα», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT