Μωυσής Ελισάφ: Ο δήμαρχος της καινοτομίας και της εξωστρέφειας

Μωυσής Ελισάφ: Ο δήμαρχος της καινοτομίας και της εξωστρέφειας

Ο θάνατός του αποτελεί τεράστια απώλεια για την πόλη, την οποία υπηρέτησε ως γιατρός, ως πανεπιστημιακός, αλλά και ως δήμαρχος από το 2019

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ. Ο θάνατός του αποτελεί τεράστια απώλεια για την πόλη, την οποία υπηρέτησε ως γιατρός, ως πανεπιστημιακός, αλλά και ως δήμαρχος από το 2019, χωρίς να προλάβει να ολοκληρώσει τη θητεία του. 

Ο Μωυσής Ελισάφ γεννήθηκε το 1954 στα Ιωάννινα, ενώ οι γονείς του ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιλέγοντας κατόπιν την ειδικότητα της Παθολογίας, ενώ θήτευσε ως καθηγητής Παθολογίας στο τμήμα της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Επιπρόσθετα, διετέλεσε Διευθυντής του Β’ Παθολογικού Τομέα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Διευθυντής του Παθολογικού Τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Αναπληρωτής Διοικητής Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Ο Μωυσής Ελισάφ υπήρξε πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος. 

Μωυσής Ελισάφ: Ο δήμαρχος της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και της κοσμοπολίτικης αντίληψης

Εξελέξη δήμαρχος Ιωαννίνων στις δημοτικές εκλογές του 2019, με το γεγονός αυτό να σημοτοδοτεί την πρώτη εκλογή δημάρχου εβραϊκής καταγωγής στην Ελλάδα. 

Ο Μωυσής Ελισάφ, όμως, δεν ήταν μόνο «ο Εβραίος» που διεκδικούσε την ψήφο των συμπολιτών του. Ηταν ο διακεκριμένος επιστήμονας, ο Γιαννιώτης ενεργός πολίτης, ο εκπρόσωπος μιας από τις ιστορικές κοινότητες των Ιωαννίνων, της εβραϊκής, που μαζί με τους χριστιανούς, μουσουλμάνους, Αρβανίτες, Σλάβους, συνέθεταν το πολυεθνοτικό, πολυθρησκευτικό προφίλ της πανέμορφης αυτής πόλης.

Στην εκλογική αναμέτρηση, στα 161 εκλογικά τμήματα του δήμου Ιωαννιτών το ποσοστό της παράταξης του Μωυσή Ελισάφ έφτασε το 50,33%, ενώ του νυν δήμαρχου, Θωμά Μπέγκα στο 49,67%.

Όσον αφορά την αυτοδιοικητική του πορεία πριν εκλεγεί δήμαρχος, είχε διατελέσει επανειλημμένα δημοτικός σύμβουλος και ήταν πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος , Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών (2011-2014) με δήμαρχο τον Φίλιππα Φίλιο.

Με το που ορκίστηκε δήμαρχος ο κ. Ελισάφ έθεσε σε κίνηση το σχέδιό του για εξωστρέφεια με σκοπό να ανοίξει παράθυρα στον κόσμο για μια πόλη όπως τα Γιάννενα, με έντονο το άρωμα μιας άλλης, περασμένης, κοσμοπολίτικης εποχής και προικισμένη με φυσικές ομορφιές. 

Ο Μωυσής Ελισάφ δήλωνε το 2020 στην «Κ» υπερήφανος και για το προσφυγικό success story στην πόλη των Ιωαννίνων. «Εντός των ορίων του δήμου υπάρχουν 3.000 πρόσφυγες. Μένουν σε ανοιχτή δομή 1.300 άτομα, λίγοι σε ξενοδοχεία και οι υπόλοιποι 1.000 περίπου σε διαμερίσματα. Ολα αυτά τα χρόνια η συμβίωση της τοπικής κοινωνίας με τους πρόσφυγες ήταν σχετικά ομαλή. Πηγαίνουν στα σχολεία, η ένταξη των μαθητών είναι ομαλή και αν αφαιρέσεις κάποια μικροπροβλήματα μεταξύ τους κυρίως, και μικροπαραβατικότητες κοντά στο στρατόπεδο, δεν έχουν δημιουργηθεί εντάσεις με τους ντόπιους».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT