Με πλούσια ατζέντα η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν

Με πλούσια ατζέντα η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πλούσιο «μενού» στην ατζέντα, συναντάται το απόγευμα (19.30) της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της συζήτησης των δύο ανδρών θα τεθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, η Ανατολική Μεσόγειος (με έμφαση στα ελληνοτουρκικά), θέματα ενέργειας με γνώμονα τον ρόλο της Ελλάδας ως παρόχου  ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή και -τέλος- την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή.

Σημειώνεται ότι κ. Μπλίνκεν θα έρθει στην Αθήνα μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, όπου το πρωί της Δευτέρας αναμένεται να συναντηθεί, μεταξύ άλλων, και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε στην Τουρκία τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων επιπρόσθετης βοήθειας προς τους πληγέντες από τον σεισμό που προκάλεσε σχεδόν 45.000 θανάτους στη χώρα και τη γειτονική Συρία.

Ο Μπλίνκεν, που μετέβη στην Τουρκία για να δείξει την υποστήριξη των ΗΠΑ στον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, έφθασε από το Μόναχο της Γερμανίας στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Είναι από αυτήν τη βάση, όπου σταθμεύουν κάπου 1.500 Αμερικανοί στρατιώτες, που διοχετεύεται ένα μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας, κυρίως της αμερικανικής, προς τις ζώνες που έχουν πληγεί από τον σεισμό των 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου. Είναι επίσης εκεί απ΄όπου ο Άντονι Μπλίνκεν απογειώθηκε για να πετάξει με ελικόπτερο πάνω από την πληγείσα επαρχία Χατάι (νοτιοανατολικά).

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή