1ο Φόρουμ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης

1ο Φόρουμ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης

Το 1ο Φόρουμ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργανώνει στην πόλη το Ολυμπία Φόρουμ σε συνεργασία με τον δήμο, το Energizing Greece και την Hellas Journal

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου στο επίκεντρο παγκόσμιων προκλήσεων αλλά και επικίνδυνων ηγετών ανέδειξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε χθες στο 1ο Φόρουμ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που διοργανώνει στην Αλεξανδρούπολη το Ολυμπία Φόρουμ σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, το Energizing Greece και τη Hellas Journal, του Μιχ. Ιγνατίου. «Η Ανατολική Μεσόγειος αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στο σημερινό μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο. Από την απειλή της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια έως τους επικίνδυνους ηγέτες στη γειτονική Τουρκία ή τη Ρωσία. Αλλά η Ανατολική Μεσόγειος είναι επίσης μια πολλά υποσχόμενη περιοχή», τόνισε ο κ. Μενέντεζ, ο οποίος περιέγραψε την Αλεξανδρούπολη ως «σημαντικό αμυντικό κόμβο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», που τώρα μετατρέπεται «σε ενεργειακό κόμβο με μια νέα εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου». Δήλωσε, ακόμη, περήφανος για τη στάση του υπέρ της στενής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ. «Ως γιος προσφύγων ο ίδιος, που ήρθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, έχω μια βαθιά εκτίμηση για την ελληνοαμερικανική κοινότητα, τα απίστευτα επιτεύγματα και τη συνεισφορά της», είπε.

Ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε και στη δυνατότητα της Ελλάδας να παράγει ανανεώσιμη ενέργεια και, μάλιστα, σημείωσε ότι έχει μιλήσει με την υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Τζένιφερ Γκράνχολμ, για συγκεκριμένα σχέδια που θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση και δεσμεύθηκε πως θα συνεχίσει να ασκεί πίεση, ώστε να ευοδωθούν «προσπάθειες που θα ωφελήσουν την ασφάλεια, καθιστώντας την περιοχή λιγότερο εξαρτημένη από ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία και άλλα απολυταρχικά καθεστώτα».

Στο φόρουμ απευθύνθηκε και ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ενέργειας και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, λέγοντας ότι ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακός κόμβος στην περιοχή είναι πλέον αδιαμφισβήτητος. «Η Αλεξανδρούπολη δεν είναι πια η πόλη που επισκέφθηκα πριν από πολλά χρόνια», είπε ο κ. Πάιατ, ο οποίος αποτέλεσε πρόσωπο-κλειδί για τη μετατροπή του λιμανιού σε σημαντικό κόμβο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή