ΠΑΣΟΚ: Αναμενόμενη απόφαση η μετάθεση των εκλογών

ΠΑΣΟΚ: Αναμενόμενη απόφαση η μετάθεση των εκλογών

Ως αναμενόμενη υποδέχθηκαν στο ΠΑΣΟΚ τη γνωστοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για πραγματοποίηση των εκλογών σε μεταγενέστερο χρόνο σε σχέση με τα σενάρια που κυριαρχούσαν όλη την προηγούμενη περίοδο, και σε κάθε περίπτωση μετά το Πάσχα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως αναμενόμενη υποδέχθηκαν στο ΠΑΣΟΚ τη γνωστοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για πραγματοποίηση των εκλογών σε μεταγενέστερο χρόνο σε σχέση με τα σενάρια που κυριαρχούσαν όλη την προηγούμενη περίοδο, και σε κάθε περίπτωση μετά το Πάσχα.

Μάλιστα, συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη υπογραμμίζουν ότι ο ίδιος, ήδη από την περασμένη Κυριακή, είχε πει ότι η συζήτηση για εκλογές στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών είναι απαράδεκτη και θα ήταν δείγμα κυνισμού του πολιτικού κόσμου να επιμείνει σε αυτή.

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι για την κυβέρνηση, με το φορτίο που προσέδωσε στην τρέχουσα συγκυρία ο τραγικός θάνατος τόσων ανθρώπων και με πάνδημο το αίτημα να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια της τραγωδίας και να αποδοθούν ευθύνες, κατέστη μονόδρομος η μετάθεση του χρόνου των εκλογών. Οπως προσθέτουν, σε κάθε περίπτωση η επιλογή της ημερομηνίας προσφυγής στις κάλπες είναι πάντοτε στην ευχέρεια της εκάστοτε κυβέρνησης, που ανάλογα με τους υπολογισμούς και την ανάγνωση της συγκυρίας κάνει τις επιλογές της.

Οργάνωση του κράτους

Από το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξουν το προσεχές διάστημα να φέρουν στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης μια σειρά από ζητήματα, τα οποία θεωρούν ότι προστέθηκαν στην ατζέντα του πολιτικού διαλόγου με τρόπο επιτακτικό από το τραγικό δυστύχημα και μετά.

Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη υπενθύμιζαν ότι ο ίδιος, ήδη από την περασμένη Κυριακή, είχε πει ότι η συζήτηση για εκλογές στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών είναι απαράδεκτη.

Μεταξύ αυτών κυρίαρχη θέση κατέχει το ζήτημα της οργάνωσης του κράτους. Οπως υπογραμμίζει στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, το μοντέλο του επιτελικού κράτους που θέλησε να εισαγάγει η παρούσα κυβέρνηση κρίνεται εκ του αποτελέσματος αποτυχημένο και θα πρέπει τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν στη συζήτηση για το τι κράτος θέλουμε, με ποια δομή, ποιο μοντέλο λειτουργίας, με ποιους μηχανισμούς ελέγχου και λογοδοσίας.

Επιπλέον, όπως τονίζουν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα έχει ήδη καταθέσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, είναι το μοναδικό κόμμα που έθεσε ήδη στον δημόσιο διάλογο το συνολικό πρόγραμμά του. «Και εκεί υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα στις δημόσιες υποδομές», προσθέτουν και αναφέρουν ότι, με αφορμή τα Τέμπη, θα εξειδικευθούν οι προτάσεις για τις σιδηροδρομικές μεταφορές. Και, βεβαίως, όλα αυτά με σταθερή επιλογή τους ήπιους τόνους, με ουσία και προτάσεις, χωρίς τοξικές αντιπαραθέσεις και εμπλοκή σε κλίμα νοσηρότητας.

Οι Ευρωσοσιαλιστές

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του προεδρείου των Ευρωσοσιαλιστών χθες στην Αθήνα τόνισε ότι το δυστύχημα στα Τέμπη «ανέδειξε την αδυναμία της πολιτείας να προστατεύσει αποτελεσματικά τους πολίτες, καθώς και την αποτυχία του επιτελικού κράτους, όπως ονομάζει ο πρωθυπουργός τον τρόπο διοίκησης της χώρας». Στο πλαίσιο της συνεδρίασης παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική κατοικία και την προστασία της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών.

Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε «χαμένη ευκαιρία» το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελ-λάδα, καθώς, όπως είπε, «έχουμε εντάξει μόλις 100 κατοικίες και αντίθετα οι Πορτογάλοι 26.000, οι Ισπανοί 20.000 και οι Ιταλοί 11.000».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή