Θεωρείο: Κοινή γνώμη και αυτοδυναμία

Θεωρείο: Κοινή γνώμη και αυτοδυναμία

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από το δυστύχημα οι πολίτες έδιναν σε όλες τις δημοσκοπήσεις καθαρό προβάδισμα στο αίτημα για αυτοδυναμία. Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις ήταν «στα πάνω τους» καθώς οι πολίτες έλεγαν «πού να μπλέκουν τώρα μεταξύ τους δύο κόμματα». Πλέον μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη είναι πιθανό, όπως λένε δημοσκόποι, το συγκεκριμένο αίτημα να υποχωρήσει, καθώς η αίσθηση πως σε μία συγκυβέρνηση το ένα κόμμα θα ελέγχει το άλλο μπορεί να κερδίσει έδαφος. Το ερώτημα είναι πώς μεταφράζεται αυτό στο πολιτικό σκηνικό. Με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται στον ορίζοντα καμία πιθανότητα συγκυβέρνησης, με το ΠΑΣΟΚ, που είναι κόμμα-κλειδί, να έχει αποκλείσει τέτοιο ενδεχόμενο. Οι πιο έμπειροι λένε πως κάτι τέτοιο δεν θα διαφανεί τώρα, καθώς είναι λογικό τα κόμματα να μη μιλάνε για συνεργασίες επιδιώκοντας το μέγιστο αποτέλεσμα. Μετά τις εκλογές όμως η βεντάλια θα ανοίξει.

Η λογική της Ντόρας

Μία βουλευτής πάντως που κινείται σε λογική συνεννόησης στο καθημερινό πεδίο εδώ και πολύ καιρό, είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, που ουδέποτε σταμάτησε να έχει στενές επαφές με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και να συνομιλεί με τους συναδέλφους της στο μικρό κόμμα της Κεντροαριστεράς. Ειδικά αυτές τις εποχές, αυτή η επιμονή της Ντόρας που δεν διακόπηκε ούτε την ταραγμένη –σε επίπεδο σχέσεων των δύο κομμάτων– περίοδο των υποκλοπών μπορεί να αποδειχτεί σημαντική.

Ακηδεμόνευτη πορεία

Μένω στο θέμα του δυστυχήματος. Οι μαζικές συγκεντρώσεις που έγιναν εντός της εβδομάδας σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας ήταν πραγματικά μεγάλες, ειρηνικές και ακηδεμόνευτες. Οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως απλός κόσμος χωρίς κομματικά καπέλα, καθώς απουσίαζε η συνηθισμένη διάταξη με κάποιον να φωνάζει με τις ντουντούκες μπροστά και οι άλλοι να ακολουθούν πίσω. Οχι. Αυτό (ευτυχώς) δεν το είδαμε. Και είναι αισιόδοξο.

Ασκήσεις επί χάρτου

Μετά το «κάψιμο» των εκλογών τον Απρίλιο στο τελευταίο υπουργικό, η επικρατέστερη ημερομηνία, όπως λένε οι περισσότεροι, για τις εκλογές είναι η 21η Μαΐου. Αλλά δεν είναι η μόνη. Ηδη έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές που λένε για Ιούνιο, ενώ υπάρχουν και οι τελείως αντίθετες που μιλάνε για αρχές Μαΐου. Σε αυτή την περίπτωση οι επαναληπτικές θα «πέσουν» μέσα στις Πανελλαδικές, με τους θιασώτες της άποψης για εκλογές αρχές Μαΐου, να λένε πως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται εκλογές μέσα στις Πανελλαδικές, καθώς το ίδιο είχε γίνει και το 2012. Και μόνη, πάντως, η αντιπαραβολή με το ταραγμένο 2012 είναι αρκετή για να αποτρέψει την επανάληψη εκείνης της περιόδου.

Εισηγήσεις για γενικό ξήλωμα

Πλην του Κώστα Καραμανλή που παραιτήθηκε και των διοικήσεων ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ που άλλαξαν την Παρασκευή, με τον κ. Γεραπετρίτη να ορίζει προσωρινές διοικήσεις, δεν έχουν υπάρξει άλλες παραιτήσεις μετά το τρομερό δυστύχημα. Στο πλαίσιο αυτό διατυπώνονται πολλές εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό ώστε από βδομάδα να υπάρξει «σκούπα» σε όλους τους οργανισμούς που έχουν σχέση με τις μεταφορές ώστε να ξαναχτιστεί από την αρχή το οικοδόμημα.

Ηθελαν μόνο Γεραπετρίτη

Το γεγονός πάντως ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θέλει εκ βάθρων αναδιάρθρωση φάνηκε και κατά την τελευταία συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τους συνδικαλιστές, οι οποίοι ζήτησαν να μην είναι κανένας από τους παλιούς στη συνάντηση, ζητώντας συνομιλίες «μόνο με τον υπουργό».

Εφυγε λόγω του Κύπριου

Ο Νίκος Δένδιας δεν τοποθετήθηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, ενώ κάποια στιγμή μεσούσης της συνεδρίασης αποχώρησε, με πολλούς να λένε πως η όλη στάση του είναι επειδή δεν θέλει να μπει στο κάδρο του δυστυχήματος. Οι εικασίες δεν είναι αληθείς καθώς η αποχώρηση του υπουργού Εξωτερικών σχετιζόταν με επίσημη υποχρέωσή του καθώς είχε συνάντηση με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Κόμπο, στην πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Υποκλοπές και τρένο

Πώς μπορεί να συνδέονται οι δύο υποθέσεις, των υποκλοπών και του δυστυχήματος; Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Προεδρείου της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών τοποθετήθηκε για το θέμα συνδυάζοντας τις υποθέσεις. Το θέμα, είπε, είναι «ο σεβασμός του δικαιώματος στην ασφάλεια, στο όνομα του οποίου υποτίθεται ότι το κράτος πραγματοποιεί υποκλοπές ή ανέχεται τη χρήση spyware» και πως οι πολίτες απαιτούν να λειτουργήσει αξιόπιστα και αποτελεσματικά η Δικαιοσύνη και «να διερευνηθεί το δυστύχημα από ανεξάρτητες επιτροπές». Ο πρώην υπουργός κατέληξε λέγοντας πως «υπάρχει κατά βάθος ένας κοινός παρονομαστής όσον αφορά την ποιότητα των θεσμών, τη λειτουργία της κυβέρνησης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την αποτελεσματικότητα του κράτους, το αίσθημα ασφάλειας».

Εκπροσωπεί τον εαυτό του

Αναστάτωση προκλήθηκε εντός της εβδομάδας από μια διαρροή που είδε το φως της δημοσιότητας, η οποία έλεγε πως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δηλώνει ότι ο –προ 15ετίας εκπρόσωπος της κυβέρνησής του– Θόδωρος Ρουσόπουλος, που προέτρεψε εμμέσως πλην σαφώς τον Κώστα Αχ. Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος, εκφράζει δικές του απόψεις που δεν ήταν σε γνώση του. Η τοποθέτηση σε κάθε έμπειρο μάτι φάνηκε περίεργη, αφού είναι αυτονόητο πως ο Ρουσόπουλος, 15 χρόνια μετά το τέλος της συνεργασίας τους, εκφράζει μόνο τον εαυτό του. Ο πρώην υπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του με μια αυστηρή ανακοίνωση, που έλεγε πως «οι απόψεις μου δεν τελούν υπό την έγκριση τρίτων». Κάπως έτσι, ακόμη και όσοι δεν το είχαν καταλάβει, κατάλαβαν πως ο Ρουσόπουλος έχει πάψει εδώ και καιρό να έχει τον ρόλο εκπροσώπου του Καραμανλή. Εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή