Χαμηλοί τόνοι από τον Ακάρ στα ελληνοτουρκικά

Χαμηλοί τόνοι από τον Ακάρ στα ελληνοτουρκικά

Χαμηλούς τόνους κρατάει η Αγκυρα στα ελληνοτουρκικά και στέλνει μηνύματα συνεργασίας προς την Αθήνα, παρά τα αρνητικά δείγματα των πρώτων δημοσκοπήσεων που δείχνουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χάνει με διαφορά από τον αντίπαλό του για την προεδρία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Χαμηλούς τόνους κρατάει η Αγκυρα στα ελληνοτουρκικά και στέλνει μηνύματα συνεργασίας προς την Αθήνα, παρά τα αρνητικά δείγματα των πρώτων δημοσκοπήσεων που δείχνουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χάνει με διαφορά από τον αντίπαλό του για την προεδρία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ με δύο διαδοχικές συνεντεύξεις στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Τürk και στο πρακτορείο Αnadolu αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο κ. Ακάρ τόνισε πως όταν ο ομόλογός του στην Ελλάδα τον καλέσει για επίσκεψη, τότε ο ίδιος είναι έτοιμος να ανταποκριθεί θετικά. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι «πρέπει να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας πρώτα στο Αιγαίο αλλά και στα υπόλοιπα ζητήματα, έτσι ώστε οι πολίτες μας να ζήσουν σε ηρεμία και ευημερία. Είμαστε υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού του πλούτου του Αιγαίου και αυτό λέμε και το επαναλαμβάνουμε».

Τα F-16

«Πρέπει να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας πρώτα στο Αιγαίο, αλλά και στα υπόλοιπα ζητήματα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας.

Ο κ. Ακάρ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των F-16 τα οποία επιθυμεί η Τουρκία να αγοράσει, όπως και στον εκσυγχρονισμό όσων διαθέτει η αεροπορία της. «Αυτή τη στιγμή περιμένουμε το Κογκρέσο. Η ελπίδα και η ευχή μας είναι ότι θα λάβει μια απόφαση με κοινή λογική, σύμφωνα με τις ιδέες του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου. Αναμένουμε θετικά και συγκεκριμένα βήματα το επόμενο διάστημα. Θέλουμε να γίνει γνωστό ότι η υιοθέτηση οποιουδήποτε ακραίου δρόμου σε αυτό το θέμα μπορεί πραγματικά να βάλει τα μέρη σε μπελάδες και ότι δεν είμαστε απελπισμένοι σε αυτό το θέμα και έχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις στη διάθεσή μας».

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας τόνισε πως η χώρα του διεκδικεί την επιστροφή της προκαταβολής που έχει καταβάλει η Αγκυρα για τα F-35, τα οποία δεν παραλαμβάνει. «Η επιστροφή στο πρόγραμμα είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Επίκεντρο των συζητήσεών μας τώρα είναι ότι υπάρχει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό που πληρώσαμε. Εχουμε κάνει μια πληρωμή 1,4 δισ. δολαρίων», είπε.

Εν τω μεταξύ, την ευγνωμοσύνη της τουρκικής κυβέρνησης για την αλληλεγγύη που επέδειξε η Ελλάδα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη νοτιοανατολική Τουρκία εξέφρασε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Τσαγατάι Ερτσιγιές, ο οποίος έγινε χθες δεκτός στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη. «Η ελληνική αποστολή απέδειξε τι σημαίνει έμπρακτη, ουσιαστική αλληλεγγύη. Η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό των σεισμοπλήκτων για όσο χρειαστεί», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, ενώ σύμφωνα με ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας στο Twitter, ο κ. Ερτσιγιές «επανέλαβε την ευγνωμοσύνη της Τουρκίας και ευχαρίστησε τα μέλη της EMAK και του ΕΚΑΒ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή