Κυβέρνηση: Κινήσεις για νέα ατζέντα

Κυβέρνηση: Κινήσεις για νέα ατζέντα

Να μη μονοπωλούν τα Τέμπη την επικαιρότητα επιδιώκει το Μαξίμου

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον κατώτατο μισθό είναι η πρώτη προσπάθεια της κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα μετά την τραγωδία των Τεμπών. Ο πρωθυπουργός με μια προσεκτική διατύπωση, που δείχνει την κεντρική φιλοσοφία που θα ακολουθηθεί έως τις εκλογές, είπε πως η νέα αύξηση «προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα», σίγουρα όμως «προσφέρει μια πολύ σημαντική ανακούφιση». Η λογική αυτή είναι που θα υπάρχει οριζόντια σε όλη την προεκλογική περίοδο: «Κάνουμε το καλύτερο δυνατό, διορθώνουμε παθογένειες και κοιτάμε μπροστά», είναι το μότο που θα έχει η κυβέρνηση, όπως σημειώνει κυβερνητική πηγή στην «Κ».

Επίσκεψη

Στην προσπάθεια αυτή της επιστροφής στην κανονικότητα εντάσσεται και η σημερινή, πρώτη μετά τα Τέμπη, «περιοδεία» του κ. Μητσοτάκη, που θα γίνει με επίσκεψη σε καφέ του Αμαρουσίου. Οι τόνοι κρατήθηκαν χαμηλά, με την πρόσκληση να λέει πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως «θα βρίσκονται στο καφέ “Κασταλία” προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και σκέψεις με τους πολίτες». Παρά την ήπια διατύπωση είναι σαφές πως πρόκειται, έστω ατύπως, για την επανέναρξη του προεκλογικού αγώνα. Οσον αφορά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, όσο περνάει ο καιρός η κυβέρνηση θέλει να γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο το θέμα των ευθυνών για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει πως η έρευνα θα φθάσει μέχρι τέλους. Χθες ο κ. Σκέρτσος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για «εθνική υπόθεση» και επανέλαβε πως «εμείς έχουμε αναλάβει το βάρος της ευθύνης που μας αναλογεί για το δυστύχημα, υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες δικές μας, αλλά και το βάρος της λύσης να μην ξανασυμβεί αυτό και να αποκτήσουμε σύγχρονους σιδηροδρόμους».

Δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι ορισμένα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης έχουν αποφύγει να μπουν στη «μάχη» μετά την τραγωδία.

Την ίδια ώρα, ζήτημα έχει ανακύψει με υπουργούς, καθώς μετά την τραγωδία των Τεμπών και παρά την παρότρυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τελευταίο υπουργικό, κορυφαία στελέχη δεν έχουν βγει δημοσίως να δώσουν τη μάχη, αν και όσο περνάει ο καιρός διαθέτουν όλο και περισσότερα επιχειρήματα, όπως για παράδειγμα ότι στη Λάρισα λειτουργούσε σύστημα τηλεδιοίκησης.

Χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης «κάρφωσε» δημόσια συναδέλφους του, λέγοντας: «Το να έχεις υπουργούς με μεγάλη δημοφιλία είναι πολύ χρήσιμο σε μια παράταξη. Γιατί είναι χρήσιμο; Γιατί σε μια κρίσιμη ώρα, που τα πράγματα μπορεί να έχουν πάει και στραβά, σε μια δύσκολη στιγμή, αυτοί οι υπουργοί βγαίνουν και καταθέτουν ένα τμήμα από το πολιτικό τους κεφάλαιο για να βοηθήσουν την ομάδα. Την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Αν την κρίσιμη ώρα –μιλάω γενικά για τις ομάδες– τα δημοφιλή πρόσωπα εξαφανίζονται και βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά οι ίδιοι και οι ίδιοι, αυτό μπορεί να μην είναι χρήσιμο για την ομάδα και μπορεί να μην τους αξίζει η δημοφιλία».

Ο υπουργός Ανάπτυξης πρόσθεσε πως «αρχηγός της ομάδας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι η επιλογή του για να αλλάξει τα πράγματα είναι ο Μητσοτάκης». Λίγο αργότερα ο κ. Σκέρτσος επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς τον Αδωνι Γεωργιάδη, ζητώντας πάντως να σταματήσει η εσωστρέφεια.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας είπε πως «από λόγους αρχής πιστεύω ότι στην πολιτική πρέπει να μπαίνουμε με “Χ” κεφάλαιο και να βγαίνουμε με ένα “Χ μείον” κεφάλαιο. Και με την οικονομική έννοια, αλλά και τη διαφύλαξη πολιτικού κεφαλαίου στα δύσκολα – και σε αυτό έχει δίκιο ο κ. Γεωργιάδης» και πρόσθεσε πως «όταν κάποιος διαθέτει αξιοπιστία έναντι της κοινής γνώμης πρέπει να βγαίνει και να εξηγεί με εντιμότητα τι είναι αυτό που έχει συμβεί».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή