Πυρά κυβέρνησης κατά ΣΥΡΙΖΑ για τον φράχτη

Πυρά κυβέρνησης κατά ΣΥΡΙΖΑ για τον φράχτη

Ο Δημ. Παπαδημούλης κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο τροπολογία κατά της κοινοτικής χρηματοδότησης για κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε μία τροπολογία του Ευρωκοινοβουλίου που παίρνει ξεκάθαρη θέση κατά της προσπάθειας ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αυστρίας, να κάνουν χρήση οποιασδήποτε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Την τροπολογία κατέθεσε ως συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG), ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, από κοινού με τους σκιώδεις εισηγητές των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Πολιτικής Ομάδας του Μακρόν Renew Europe και υπερψηφίστηκε από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές, τους Πρασίνους και το Renew Europe –αλλά και αρκετούς βουλευτές του ΕΛΚ– στην Επιτροπή Προϋπολο-γισμών (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την τροπολογία, «η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή της Ε.Ε. αντιτίθεται σθεναρά στη χρήση οποιασδήποτε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή φραχτών ή τειχών στα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης και αναμένει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να αρνείται οποιαδήποτε τέτοια χρηματοδότηση τώρα και στο μέλλον». Παράλληλα, λαμβάνει σαφείς αποστάσεις και «εκφράζει έντονη ανησυχία για την ερμηνεία που έδωσαν ορισμένα κράτη-μέλη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023».

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ν.Δ. διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «επιδιώκει να γυρίσουμε στο χάος». «Μετά την επιτυχία της χώρας μας να εξασφαλίσει την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. σε μέτρα επιτήρησης στον φράχτη στον Εβρο, ο κ. Παπαδημούλης κατέθεσε τροπολογία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία ζητεί να μη χρηματοδοτεί η Ε.Ε. την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά της σύνορα», αναφέρει αρχικά ο υφυπουργός για να προσθέσει: «Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφέστατη, έχει εκδηλωθεί άλλωστε και από τις απόψεις άλλων στελεχών του, όπως του κ. Τζανακόπουλου: να επανέλθει η κατάσταση χάους στο μεταναστευτικό και να μας γυρίσουν πίσω στην αλήστου μνήμης εποχή των ανοιχτών συνόρων στη στεριά, του “δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα” και των μεταναστών που κατά εκατοντάδες χιλιάδες “λιάζονταν” στην επικράτειά μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή