Ελληνοτουρκικά: «Ναι» στην πρόσκληση Ακάρ

Ελληνοτουρκικά: «Ναι» στην πρόσκληση Ακάρ

Στην Τουρκία αναμένεται να μεταβεί στις 4 Απριλίου ο κ. Παναγιωτόπουλος

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις σεισμόπληκτες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας θα μεταβεί, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη Τρίτη 4 Απριλίου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος άλλωστε του είχε απευθύνει και τη σχετική πρόσκληση. Η συνάντηση των κ. Παναγιωτόπουλου και Ακάρ στις σεισμόπληκτες περιοχές, με τις προεκλογικές περιόδους να εξελίσσονται και στις δύο χώρες, αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανή μια διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και επιμήκυνσης της θετικής ατμόσφαιρας για τη μεγαλύτερη δυνατή χρονική διάρκεια. Σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον, δεν είναι ορατό το ενδεχόμενο να επαναληφθεί μια διαδικασία όπως τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Επίσης, πριν από τις εκλογές πρέπει να θεωρείται μάλλον δύσκολη μια συνεννόηση που θα καταλήξει σε κάποια δομημένη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο οι επαφές θα συνεχιστούν. Αλλωστε, την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη και η πραγματοποίηση της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου, παρότι δεν έχει οριστεί, δεν αποκλείεται στο περιθώριο να οργανωθεί και ένα σύντομο τετ α τετ ανάμεσα στους Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Υπενθυμίζεται ότι μετά ένα παρόμοιο ραντεβού στις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε και επισήμως η αλληλοϋποστήριξη για θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και γραμματεία στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ).

«Πράσινο φως» χθες στο ΚΥΣΕΑ για την προμήθεια των ισραηλινών πυραυλικών συστημάτων Spike-NLOS.

Συμφωνία

Εν τω μεταξύ, χθες οριστικοποιήθηκε μετά σχεδόν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων – συζητήσεων η προμήθεια των ισραηλινών πυραυλικών συστημάτων πολλαπλών ρόλων και μεγάλου βεληνεκούς Spike-NLOS. Η προμήθεια του συστήματος της Rafael έγινε μέσω διακρατικής συμφωνίας και το συνολικό κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 350 εκατ. δολάρια (περίπου 260 εκατ. για τον Στρατό Ξηράς, 52 εκατ. για το Πολεμικό Ναυτικό και 43 εκατ. για την Αεροπορία Στρατού). Τα περισσότερα συστήματα θα αναρτηθούν σε τροχοφόρα του Στρατού Ξηράς. Κάποια προορίζονται για τα ελικόπτερα «Απάτσι» της Αεροπορίας Στρατού, ενώ για αντιπλοϊκή χρήση θα αξιοποιηθούν εκείνα που θα τοποθετηθούν στις κανονιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού και ενδεχομένως στα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου των Ειδικών Δυνάμεων.

Η απόφαση οριστικοποιήθηκε χθες από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο χρειάστηκε να συνεδριάσει για δεύτερη φορά σε 45 ημέρες προκειμένου να απεμπλακεί τελικά η προμήθεια. Κατά το χθεσινό ΚΥΣΕΑ επιβεβαιώθηκε ακόμη ότι από τα εξοπλιστικά που αφορούν κύριες μονάδες (νέες κορβέτες, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ) δεν πρόκειται να προχωρήσει κάτι προεκλογικά. Ενώ τις επόμενες ημέρες από την Αθήνα θα σταλεί στο υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ και στην κατασκευάστρια των μαχητικών 5ης γενιάς F-35 επιστολή που εκκρεμεί και με την οποία –όπως όλα δείχνουν– θα ζητείται συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στο πρόγραμμα, δίχως πάντως τη συμπερίληψη στην τιμή των λεγόμενων SSI.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή