Το νήμα του τρόμου από την Πόλη στην Αθήνα

Το νήμα του τρόμου από την Πόλη στην Αθήνα

Από τον Ιούνιο του 2022 η Μοσάντ είχε εντοπίσει τις προσπάθειες της Τεχεράνης να οργανώσει αντίποινα

5' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από μια έκτακτη σύσκεψη με τον διοικητή της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπερνέα, ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC) του Ισραήλ εξέδωσε μια ασυνήθιστη –ακόμα και για τα δεδομένα των εξοικειωμένων με την τρομοκρατική απειλή Ισραηλινών– ανακοίνωση. «Κλειδωθείτε στα δωμάτια των ξενοδοχείων σας και μην ανοίξετε ούτε στο προσωπικό καθαριότητας», προειδοποίησε το Συμβούλιο τους περίπου 2.000 Ισραηλινούς τουρίστες που βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη. «Μην κάνετε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Μην επισκέπτεστε δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα. Μη χρησιμοποιείτε ταξί».

Ηταν απόγευμα 17ης Ιουνίου 2022. Στη Μοσάντ και στην τουρκική ΜΙΤ είχαν φτάσει πληροφορίες για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις από το Ιράν κατά Ισραηλινών που επισκέπτονταν την Κωνσταντινούπολη. Η εφημερίδα Haaretz του Ισραήλ ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι ένα από τα σενάρια επίθεσης προέβλεπε εισβολή Ιρανών σε κεντρικό ξενοδοχείο με σκοπό τη δολοφονία Ισραηλινών, ενώ ένα δεύτερο την απαγωγή τουριστών από Τούρκους τρομοκράτες στρατολογημένους από το Ιράν, που θα προσέγγιζαν τους επισκέπτες από το Ισραήλ προσποιούμενοι τους ξεναγούς. Σύμφωνα με μια εκδοχή, το σχέδιο επίθεσης αποτελούσε απάντηση στη δολοφονία –τρεις εβδομάδες νωρίτερα– του συνταγματάρχη των «Φρουρών της Επανάστασης» Σαγιάντ Χοντάι στην ιρανική πρωτεύουσα. Εκτελέστηκε με πέντε σφαίρες μέσα στο αυτοκίνητό του από δύο ενόπλους που τον πλησίασαν και διέφυγαν με μοτοσικλέτες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, ο Χοντάι ήταν υποδιοικητής της «Ομάδας 840» με αποστολή την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων κατά ισραηλινών και δυτικών στόχων εκτός Ιράν. Το καθεστώς της Τεχεράνης θεώρησε υπεύθυνο για τη δολοφονία του Χοντάι το Ισραήλ και θέλησε να εκδικηθεί.

Οσα διαδραματίστηκαν εκείνες τις ημέρες στα σοκάκια του Καπαλί Τσαρσί, της σκεπαστής αγοράς της Κωνσταντινούπολης και οδήγησαν στη σύλληψη για τρομοκρατία πέντε Ιρανών υπόπτων έθεσαν σε κατάσταση συναγερμού τις υπηρεσίες πληροφοριών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Λειτούργησαν δε ως η αφετηρία της έρευνας που πραγματοποίησαν αρχικά η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και εν συνεχεία η Αντιτρομοκρατική με κατάληξη –μήνες μετά– τη σύλληψη δύο υπηκόων Πακιστάν για συμμετοχή σε σχέδιο επίθεσης σε συναγωγή – εβραϊκό εστιατόριο, στου Ψυρρή.

Οι δύο νεαροί βρίσκονταν παράνομα στη χώρα τα τελευταία 4-5 χρόνια και απασχολούνταν ως εργάτες γης, ο πρώτος στη Ζάκυνθο και ο δεύτερος στη Σπάρτη. Από τον Νοέμβριο του 2022 (τέσσερις μήνες μετά τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη) βρίσκονταν σε επικοινωνία με ομοεθνή τους που ζει στο Ιράν και φέρεται να τους καλούσε να επιτεθούν στο Chabab House στου Ψυρρή, αντί χρηματικής αμοιβής. Και οι τρεις ήταν σιίτες μουσουλμάνοι με καταγωγή από το ίδιο χωριό του Πακιστάν.

Οι δολοφονίες στην Τεχεράνη και οι κινήσεις για την ενεργοποίηση πυρήνων σιιτών Πακιστανών.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, η ΕΥΠ και οι συνεργαζόμενες με αυτήν υπηρεσίες πληροφοριών, μεταξύ αυτών και η ισραηλινή Μοσάντ, θορυβημένες από τις απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων από υπόπτους συνδεδεμένους –σύμφωνα με δυτικές πηγές ενημέρωσης– με το καθεστώς της Τεχεράνης, αποφάσισαν να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού σε στόχους ισραηλινών συμφερόντων. «Τεθήκαμε σε εγρήγορση αξιολογώντας στόχους και αυξάνοντας το ενδιαφέρον μας για μουσουλμανικές κοινότητες στη χώρα που πιθανόν να διατηρούν επαφές με το Ιράν», δήλωσε στην «Κ» αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι κατά το αρχικό στάδιο της έρευνας, στο διάστημα από τον Αύγουστο του 2022 και για τους επόμενους 3-4 μήνες στελέχη της ΕΥΠ κατέγραψαν ύποπτες κινήσεις ατόμων κοντά σε πιθανούς στόχους επιθέσεων, ενημερώνοντας σχετικά τις ισραηλινές αρχές.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά και αποτυπώθηκαν στη δικογραφία της Αντιτρομοκρατικής, οι πρώτες επικοινωνίες μεταξύ των υπόπτων σε Ιράν και Αθήνα καταγράφηκαν τον Νοέμβριο του 2022, ενώ τον Ιανουάριο του 2023 έγινε αντιληπτό ότι στόχος τους ήταν να επιτεθούν στο εβραϊκό εστιατόριο – συναγωγή της οδού Αισώπου, στου Ψυρρή. «Δυο-τρία άτομα πηγαίνετε εκεί και βάλτε φωτιά στην κουζίνα όταν βρείτε ευκαιρία», είναι ένα ενδεικτικό μήνυμα που αντάλλαξαν μέσω της εφαρμογής WhatsApp οι δύο από τους κατηγορουμένους. «Θα γίνει, σου το υπόσχομαι και από τον κάθε τραυματία θα σου στείλω φωτογραφίες και βίντεο».

Οι παρακολουθήσεις

Τα στελέχη της ΕΥΠ άρχισαν ήδη από την περίοδο των Χριστουγέννων να καταγράφουν τα ταξίδια του ενός εκ των δύο συλληφθέντων από το Λαγανά Ζακύνθου, όπου έμενε με συμπατριώτες του, στην Αθήνα και αντίστροφα. Οταν βεβαιώθηκαν ότι κατόπτευε, φωτογράφιζε και βιντεοσκοπούσε το Chabab House στου Ψυρρή ενημέρωσαν την Αντιτρομοκρατική. Προσήχθη, όπως εξάλλου και οι υπόλοιποι συγκάτοικοί του, και κρατήθηκε αρχικά για διοικητική απέλαση καθώς διαπιστώθηκε ότι ζούσε παράνομα στη χώρα. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. πήραν το κινητό του τηλέφωνο και ανέσυραν από εφαρμογές όπως το WhatsApp, το Viber αλλά και τους λογαριασμούς του στα social media μηνύματα και επικοινωνίες. Προέκυψαν επικοινωνίες του με τον Πακιστανό εντολέα στο Ιράν, που υποσχόταν αμοιβή σε περίπτωση που υλοποιούνταν το χτύπημα, όπως επίσης και με τον δεύτερο συλληφθέντα που φέρεται να πήρε μέρος στην παρακολούθηση του εβραϊκού εστιατορίου. Οι προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν τα μέσα για την πραγματοποίηση της τρομοκρατικής επίθεσης ή να στρατολογήσουν σκληρούς ποινικούς ικανούς να φέρουν σε πέρας μια αποστολή δολοφονίας, μέχρι τη σύλληψή τους για τρομοκρατία δεν είχαν τελεσφορήσει.

Τα χτυπήματα που αποτράπηκαν στην Κύπρο

Τα αντανακλαστικά της Μοσάντ και της ΕΥΠ ήταν οξυμένα εξαιτίας ενός ακόμα σχεδίου τρομοκρατικής επίθεσης κατά ισραηλινού στόχου, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ηταν τον Οκτώβριο του 2021 όταν αποκαλύφθηκε πως ένας 40χρονος Αζέρος ονόματι Ορχάν Ασάντοφ και ακόμα 5 συνεργοί του, οι περισσότεροι από το Πακιστάν, ενεργώντας κατόπιν εντολών της Τεχεράνης είχαν αποπειραθεί να δολοφονήσουν Ισραηλινούς επιχειρηματίες που ζούσαν και δραστηριοποιούνταν στην Κύπρο. Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, και ο Ισραηλινός πολυεκατομμυριούχος Τέντι Σάγκι, που έχει απασχολήσει τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ για την αγορά πολυτελούς βίλας στη Μύκονο και τις σχέσεις του με διάσημα φωτομοντέλα όπως η Μπαρ Ραφαέλι.

«Οι κατηγορούμενοι μεταξύ των μηνών Απριλίου και Σεπτεμβρίου του 2021 συνωμότησαν για να διαπράξουν φόνους εναντίον Ισραηλινών πολιτών που διαμένουν μόνιμα στην Κυπριακή ∆ημοκρατία», αναφέρεται στα επίσημα δικαστικά έγγραφα της υπόθεσης. Το σχέδιο θεωρήθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας της ∆ύσης ως προσπάθεια της Τεχεράνης να απαντήσει στη δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα και «πατέρα» του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, Μοσέν Φαχριζαντέχ, τον Νοέμβριο του 2020 έξω από την Τεχεράνη. «Το εγκληματικό στοιχείο σε όλα αυτά είναι το σιωνιστικό καθεστώς και η Μοσάντ», είχε δηλώσει ανώτατος αξιωματούχος της Τεχεράνης για τη δολοφονία.

Στην πορεία της πολύμηνης ανάκρισης για την υπόθεση της Κύπρου, οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες. Παραμένουν μέχρι σήμερα κρατούμενοι ο Ασάντοφ που κατέθεσε ότι έλαβε 40.000 ευρώ από πρόσωπο αραβικής καταγωγής ονόματι «Μοχάμεντ» για να εντοπίσει τους Ισραηλινούς επιχειρηματίες και ένας υπήκοος Πακιστάν ονόματι Μουζαφάρ Αμπάς 27 ετών, που εργαζόταν ως ντιλίβερι σε αλυσίδα fast food της Κύπρου. Ο τελευταίος δήλωσε ότι στρατολογήθηκε από έναν Σύρο, ο οποίος του δήλωσε ότι «ένας φίλος μου από τη Ρωσία βρίσκεται στην Κύπρο και χρειάζεται βοήθεια να βρει ένα στόχο και να τον δολοφονήσει». Φέρεται μάλιστα να του έστειλε μέσω WhatsApp τις συντεταγμένες μιας τοποθεσίας ρωτώντας τον εάν τη γνωρίζει και εάν μπορεί να την εντοπίσει. ∆ημοσιεύματα στον Τύπο της Κύπρου αναφέρουν ότι ο 27χρονος ντιλιβεράς σχετιζόταν με την οργάνωση Liwa Zainebiyoun, μια παραστρατιωτική ομάδα αποτελούμενη από σιίτες Πακιστανούς, με δράση στη Συρία. Αποκαλύπτουν ακόμα ότι στα κινητά τηλέφωνα των υπολοίπων Πακιστανών είχαν βρεθεί φωτογραφίες και οπτικό υλικό με το σύμβολο της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Η δίκη για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή