Ελληνοτουρκικά: Μηνύματα για διάλογο και συνεργασία μετά τις εκλογές

Ελληνοτουρκικά: Μηνύματα για διάλογο και συνεργασία μετά τις εκλογές

Η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και σε βάθος χρόνου –μετά τις εκλογές στις δύο χώρες– η δρομολόγηση διαλόγου ήταν το βασικό μήνυμα που βγήκε από τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας στην Αντιόχεια

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα για την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας και Τουρκίας και σε βάθος χρόνου –μετά τις εκλογές στις δύο χώρες– να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για διάλογο και συνεργασία, απέστειλαν από την Αντιόχεια οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας των δύο χωρών Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ. Πέρα από τη μετάβαση του κ. Παναγιωτόπουλου στις σεισμόπληκτες περιοχές (η πρώτη επίσκεψη Ελληνα υπουργού Αμυνας στην Τουρκία έπειτα από δύο δεκαετίες) και την ενημέρωσή του για την κατάσταση, ακολούθησε και κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε η «Κ», οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε άτυπο μορατόριουμ μεγάλων ασκήσεων μέχρι τις εκλογές και το τέλος του θέρους, διαδικασία η οποία επιτηρείται από τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας των δύο χωρών και δεν αποκλείεται να διευρυνθεί εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, όταν υπάρχουν κυβερνήσεις ικανές να συζητήσουν μακροπρόθεσμα και στις δύο πλευρές.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι χθες στην περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς μετέβη (μαζί με τον κ. Παναγιωτόπουλο) και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, τον οποίο ξενάγησε στις σεισμόπληκτες περιοχές, αλλά και σε καταυλισμούς προσφύγων, ο Τούρκος υφυπουργός Εσωτερικών Ισμαήλ Κατακλί.

Επιπλέον, χθες, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου έγινε και επισήμως 31ο μέλος της Συμμαχίας η Φινλανδία, είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίοι έκαναν μια σύντομη ανασκόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της βελτίωσής τους το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο κ. Δένδιας είχε και ένα σύντομο τετ α τετ με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν.

Οι κ. Χουλουσί Ακάρ και Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκαν μαζί σεισμόπληκτες περιοχές στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή στην Τουρκία ο κ. Παναγιωτόπουλος, στις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του, σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Τουρκίας για κινητοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού για αρωγή μετά από φυσικές καταστροφές. Σπεύσαμε, ως γείτονες, με Ελληνες διασώστες, να συνδράμουμε στην προσπάθεια σωτηρίας συνανθρώπων μας στην Τουρκία, που επλήγησαν από τους σεισμούς, εκδηλώνοντας έτσι τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε, επιπλέον, ιδιαιτέρως τον συμβολισμό της επίσκεψής του ως μήνυμα ότι «οι τραγωδίες και οι φυσικές καταστροφές αυτού του μεγέθους είναι πέρα και πάνω απ’ οποιοδήποτε πρόβλημα και διαφορά μεταξύ μας και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μοχλοί που μειώνουν την ένταση και δημιουργούν, έτσι, τις συνθήκες που διευκολύνουν την επικοινωνία και τις συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών». Και πρόσθεσε πως τελικός στόχος «εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις –και θα πρέπει να εργαστούμε γι’ αυτό– είναι η δημιουργία κλίματος σταθερότητας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας».

Ο κ. Ακάρ από την πλευρά του εξέφρασε την ελπίδα ότι «Τουρκία και Ελλάδα, δύο πολιτισμένες χώρες, μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές αυτές στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, διπλωματίας και σεβασμού. Πιστεύω πως αυτό θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών». Σημείωσε ακόμη ότι: «Ως δύο γειτονικές χώρες στο Αιγαίο, η Τουρκία μας είναι πολυδιάστατη όπως και οι διαφορές μας. Η επιθυμία μας, η προσμονή μας και η ευχή μας είναι, χωρίς να υπάρχει μια καταστροφή, να συνεχιστεί αυτή η προσέγγιση και η θετική ατμόσφαιρα μετά τον καταστροφικό σεισμό. Με τη δημιουργία περιβάλλοντος μόνιμης συνεργασίας, εμείς θέλουμε το Αιγαίο και η Μεσόγειος να αποτελέσουν θάλασσα φιλίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή