Μητσοτάκης: Μετοχές στους εργαζομένους για νέα επιχειρηματική κουλτούρα

Μητσοτάκης: Μετοχές στους εργαζομένους για νέα επιχειρηματική κουλτούρα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόταση να τεθεί ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) η διάθεση ποσοστού των μετοχών της εταιρείας, έστω και μικρού, στους εργαζομένους διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση της τράπεζας για την παρουσίαση του νέου προϊόντος «Know your customer», που διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μετείχε σε συζήτηση με επιχειρηματίες που αξιοποίησαν υφιστάμενα προγράμματα της HDB και επικαλέστηκε το παράδειγμα της ελληνικής νεοφυούς εταιρείας Augmenta, η οποία πουλήθηκε πρόσφατα έναντι 110 εκατ. δολαρίων, από τα οποία 5 εκατ. ήταν το όφελος για τους εργαζομένους. «Εχει μεγάλη σημασία η μετοχική συμμετοχή των εργαζομένων. Ισως πρέπει να τεθεί ως προϋπόθεση σε κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία, έστω και με μικρό ποσοστό. Δημιουργεί νέα επιχειρηματική κουλτούρα και νέα γενιά υγιούς επιχειρηματικότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης, επικαλούμενος και την προηγούμενη απασχόλησή του στον τομέα του venture capital, επισήμανε ότι τα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με την προηγούμενη κυβέρνηση, στην οποία καταλόγισε άγνοια και ιδεοληψία. Υπογράμμισε επίσης το πρόσθετο όφελος για τις επιχειρήσεις, πέρα από τη χρηματοδότηση, που συνίσταται από την παροχή εξωτερικής τεχνογνωσίας για βελτίωση της εταιρείας, την πρόσβαση σε ευρύτερο δίκτυο προμηθευτών και πελατών, κ.α.

Ο πρωθυπουργός, ιδιαίτερα στην ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η HDB κατά την περίοδο της πανδημίας, η οποία συνέβαλε στη διάσωση επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή, προστατεύοντας και τις θέσεις εργασίας.

«Εχουμε στηρίξει οικονομικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θέλουμε περισσότερο ανταγωνισμό και αυστηρούς κανόνες εποπτείας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ανέφερε εξάλλου ότι φέτος, αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε νέο ρεκόρ εσόδων από τον τουρισμό.

Οι επιχειρηματίες κ.κ. Καραχάλιος (Ροδούλα), Τουρναβίτης (Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας), Πιστιόλας (Agrino, ξενοδοχειακός τομέας) και Λακασάς (Olympia electronics) χαρακτήρισαν θετική τη συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία τους επέτρεψε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και να επενδύσουν για να αναπτυχθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT