Πράσινο φως για τις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ

Πράσινο φως για τις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ

Η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής ενέκρινε την ενεργοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού τους

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενεργοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού μέσης ζωής (ΕΜΖ) των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) ενέκρινε χθες κατά πλειοψηφία (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση υπέρ, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν παρίσταται στη Βουλή, εξέφρασε τη θετική άποψη της Κουμουνδούρου) η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής.

Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών «Υδρα», «Σπέτσαι», «Ψαρά» και «Σαλαμίς» αποτελεί μια από τις «πονεμένες ιστορίες» για το Π.Ν., καθώς οι συζητήσεις για τη διαδικασία που τελικά εγκρίθηκε χθες από την αρμόδια επιτροπή ξεκίνησαν το 2009.

Σε πρακτικό επίπεδο, η ενεργοποίηση του προγράμματος ΕΜΖ θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς κατασκευαστές των ΜΕΚΟ (λύση η οποία προκρίθηκε από το Π.Ν. ως η πλέον κατάλληλη).

Με δεδομένη την προεκλογική περίοδο και τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν, θεωρείται ότι εντός του 2024 είναι δυνατόν αφενός να υπάρχει κατάληξη, αφετέρου να ξεκινήσουν και οι εργασίες εκσυγχρονισμού τους, εκτός απροόπτου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Οπως η «Κ» έχει αποκαλύψει ήδη από το περασμένο φθινόπωρο, το ποσό που έχει εγκριθεί φθάνει σε περίπου 600 εκατ. ευρώ, αν και αρκετοί εκτιμούν ότι το τελικό κόστος ενδεχομένως να τροποποιηθεί προς τα πάνω λόγω της αδυναμίας να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή ποια είναι τα προβλήματα σε διάφορα δομικά συστήματα των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή