Οικονόμου: Καμία παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της δικαιοσύνης

Οικονόμου: Καμία παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της δικαιοσύνης

Κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του αρεοπαγίτη Χρήστου Τζανερίκου, τόνισε ότι σε δύο μήνες θα έληγε η θητεία του λόγω ηλικίας, και ότι δεν υπάρχει η παραμικρή παρέμβαση της κυβέρνησης.

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έναν κυβερνητικό απολογισμό ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, αναφέρθηκε και στην τροπολογία για το μπλόκο στο «κόμμα Κασιδιάρη», αλλά και στην παραίτηση του αρεοπαγίτη Χρήστου Τζανερίκου. 

«Στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης δείξαμε ότι είμαστε απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Πετύχαμε ρεκόρ στην αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, η ανεργία μειώθηκε κατά 7 μονάδες, οι συντάξεις αυξήθηκαν, όπως και ο κατώτατος μισθός, στηρίξαμε τους λογαριασμούς του ρεύματος, στηρίξαμε την κοινωνία. Θωρακίσαμε επίσης τα σύνορα και ξανακάναμε την Ελλάδα μια χώρα ισχυρή και αξιόπιστη στη γειτονιά μας» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

«Ο,τι υποσχεθήκαμε προεκλογικά το κάναμε μετεκλογικά»

«Ο,τι υποσχεθήκαμε προεκλογικά το κάναμε μετεκλογικά και σε πολλές περιπτώσεις αρκετά παραπάνω», επεσήμανε και αναφέρθηκε σε επιτεύγματα της διακυβέρνησης κατά την τετραετία που κλείνει. «Αποδείξαμε ότι θέλουμε και μπορούμε να επιστρέφουμε το πλεόνασμα της ανάπτυξης ως κεκτημένο στην ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρνει καλύτερα από ισχυρότερες χώρες και εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. «Επειδή η σύγκριση ανάμεσα στο επαχθές χθες του 2019 και στην Ελλάδα του 2023 είναι καταλυτικά σε βάρος του κ. Τσίπρα, προσπαθεί να καλύψει το έλλειμμα αυτό με ψέματα», τόνισε. «Ο κ. Τσίπρας καταγγέλλει άλλους για όσα ο ίδιος πράττει», είπε, με αναφορά στον πολακισμό, που, όπως ανέφερε, «είναι η επιτομή του τραμπισμού α λα γκρέκα». Επίσης τον κατηγόρησε ότι συνεχίζει τις χυδαίες επιθέσεις και ότι κλιμακώνει την τοξικότητα «επειδή δεν έχει τίποτα να πει για το αύριο της πατρίδας και των πολιτών, επειδή υπολείπεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Επιπλέον τόνισε ότι η «εκμηδενισμένη πολιτική του δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα» και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει μπροστά με έγνοια της το καλό του πολίτη και την αναβάθμιση της χώρας.

Η απάντηση για το «κόμμα Κασιδιάρη»

Οσον αφορά τη ρύθμιση για το «κόμμα Κασιδιάρη», τη χαρακτήρισε επαρκή και σημείωσε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι στο πλαίσιο των συνταγματικών της υποχρεώσεων. Αναφέρθηκε στις δύο αλλαγές που προβλέπονται και εξήγησε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της δικαστικής κρίσης. Χαρακτήρισε δε τη θέση της κυβέρνησης ξεκάθαρη, ενώ αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ακατανόητη και επικίνδυνη.

«Για την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή τροπολογία που περιέχει δύο αλλαγές σε σχέση με την αρχική ρύθμιση. Η πρώτη είναι ότι η ανακήρυξη ή όχι θα γίνεται όχι από ένα υποσύνολο του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, αλλά από την πλήρη σύνθεση του τμήματος αυτού και από τους 10 δικαστές που συμμετέχουν.

Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι υπομνήματα προς τεκμηρίωση θα μπορούν να υποβάλλονται στον Αρειο Πάγο ενόψει της ανακήρυξης και από άλλες δικαστικές Αρχές ή από κάθε διοικητική Αρχή. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε τώρα με αυτήν την πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση είναι να ενισχύσουμε τη δικαστική κρίση, να τη θωρακίσουμε ώστε αυτή -όποια και να είναι- να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Σε κάθε περίπτωση, δεν αλλάζει οτιδήποτε σε σχέση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που απαιτούνται και που προβλέπονται από τη ρύθμιση που έχει ήδη ψηφιστεί και επίσης δεν επηρεάζεται σε τίποτα η σύνθεση του Α1 Τμήματος, η οποία είναι έτσι και αλλιώς δεδομένη», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του αρεοπαγίτη Χρήστου Τζανερίκου, τόνισε ότι σε δύο μήνες θα έληγε η θητεία του λόγω ηλικίας, και ότι δεν υπάρχει η παραμικρή παρέμβαση της κυβέρνησης.

Σε ερώτηση για δημοσίευμα που θέλει τον Γ. Γεραπετρίτη να είχε συνάντηση με τον Χρ. Τζανερίκο, μέρες πριν από την κατάθεση της νέας κυβερνητικής τροπολογίας, ο Γ. Οικονόμου απάντησε ότι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της νομοθετικής της πρωτοβουλίας, δεδομένου ότι υπήρχαν και ζητήματα δικονομικής λειτουργίας του δικαστηρίου, είχε διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των διάφορων ρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι σήμερα, κάποιες μάλιστα από το περασμένο Σάββατο, «είναι ανοιχτές όλες οι πλατφόρμες για τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα και δίνουν νέες δυνατότητες στους οφειλέτες που έχασαν τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις στις οποίες είχαν ενταχθεί στο παρελθόν, ή σε εκείνους που ενώ ήταν συνεπείς δημιούργησαν καινούργιες υποχρεώσεις».

Εξήγησε τι συμβαίνει με όσους έχουν χάσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή των 72 δόσεων, ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Επίσης, για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές την 1η Νοεμβρίου του 2021, συνέχισαν να εξυπηρετούν τις δόσεις και τις ρυθμίσεις αυτές έως σήμερα, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές, δημιουργείται ένα καινούργιο σχήμα.

«Γρήγορες παρεμβάσεις για λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας»

Υπογράμμισε ότι με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι έχει πλήρη εικόνα των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά, από τις συνέπειες της εισαγόμενης ακρίβειας, της εισαγόμενης οικονομικής κρίσης. «Γι’ αυτό και παρεμβαίνουμε γρήγορα, παρεμβαίνουμε άμεσα παρέχοντας λύση στα προβλήματα της καθημερινότητας. Βασική μας αρχή είναι ο πραγματισμός και η πολιτική για μας όπως πολλές φορές έχουμε πει είναι επίλυση προβλημάτων. Οχι μεγάλα λόγια, όχι εντάσεις, όχι τοξικότητες. Το δικό μας πολιτικό οικοσύστημα, μέχρι την τελευταία μέρα που θα είμαστε στη διακυβέρνηση του τόπου, θα παράγει λύση για τους πολίτες, κι αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά με το πολιτικό οικοσύστημα όλων των υπολοίπων», τόνισε.

Στη συνέχεια μίλησε για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Μείζονος σημασίας είναι το γεγονός ότι με τη συνεργασία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ανοίγει ο δρόμος για την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό για δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, αν και θα μπορούσαν να δανειοδοτηθούν, δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να πάρουν δάνειο από κάποια τράπεζα», είπε. Και πρόσθεσε «σήμερα ο κύκλος των επιχειρήσεων που μπορούν να δανειοδοτηθούν είναι περίπου 40.000 και με το νέο εργαλείο Know your Customer, τους επόμενους μήνες θα έχουν πρόσβαση στον δανεισμό γύρω στις 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κυβέρνησή μας είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας σε όλα τα επίπεδα κι αυτό το έχουμε αποδείξει με πράξεις και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε συνεχώς νέα εργαλεία, νέες πολιτικές για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας πρωτίστως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

Στο σημείο αυτό πρόσθεσε δύο ακόμη αναφορές: πρώτον, στην τροπολογία που κατατίθεται σήμερα και με την οποία προβλέπεται άμεση αύξηση κατά 8% για τα αναπηρικά επιδόματα ενισχύοντας σχεδόν 200.000 συμπολίτες μας, με το μέρισμα που επιτρέπει η καλή πορεία της Οικονομίας να δοθεί και σε αυτούς. Δεύτερον, πρόσθεσε ότι, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, μια νέα κυβέρνηση της Ν.Δ., την άλλη τετραετία, θα προχωρήσει αμέσως στην πλήρη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ απ’ την οποιαδήποτε συμμετοχή τους στην προμήθεια των φαρμάκων.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT