Σταϊκούρας: Ερχονται οι ανακοινώσεις τραπεζών για ενήμερους δανειολήπτες – Αφορούν και τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Σταϊκούρας: Ερχονται οι ανακοινώσεις τραπεζών για ενήμερους δανειολήπτες – Αφορούν και τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

5' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εκτιμάται ότι τις αμέσως προσεχείς ημέρες, τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα υπάρχουν περαιτέρω ανακοινώσεις του τραπεζικού συστήματος για τη βοήθεια ενήμερων δανειοληπτών». Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που έκανε λόγο για «τεράστια κέρδη των τραπεζών λόγω της εξωφρενικής αύξησης των επιτοκίων των δανείων και την ταυτόχρονη εξωφρενική μείωση των επιτοκίων των καταθέσεων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, περιμένει «να ολοκληρωθεί, να συμφωνηθεί με τις εποπτικές αρχές και να ανακοινωθεί επίσημα τις επόμενες δύο ημέρες η επιδότηση της αύξησης των επιτοκίων με ανώτατο όριο επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο», ενώ διευκρίνισε ότι οι ρυθμίσεις θα αφορούν και τους δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο.

«Αρα θα έρθουν οι τράπεζες και θα βάλουν μία οροφή στα στεγαστικά δάνεια στο κόστος αυτών που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο για φυσικά πρόσωπα. Διότι φαίνεται ότι μέχρι εκεί μπορεί να πάει η περίμετρος που γίνεται αποδεκτή από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές. Αναμένεται αυτό να συμφωνηθεί από τράπεζες και εποπτικές αρχές τις επόμενες 48 ώρες. Θα είναι και τα δάνεια με ελβετικό φράγκο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρα, καλώντας τους Ελληνες τραπεζίτες να προχωρήσουν σε βιωσιμότερες ρυθμίσεις για τους ευάλωτους δανειολήπτες.

«Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να κάνει περισσότερα»

«Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να κάνει περισσότερα και για να βοηθήσει στο κομμάτι των αποδόσεων των καταθέσεων, αλλά και για να βοηθήσει στο κομμάτι των δανειοληπτών οι οποίοι μπορεί να έχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες μελλοντικά εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων. Και οι διαχειριστές δανείων οφείλουν στις πολλές ρυθμίσεις που έχουν γίνει την προηγούμενη τετραετία, να τις επαναξιολογήσουν, να έρθουν πιο κοντά με τον πολίτη και να δουν πως θα του υποβάλουν βιώσιμες ρυθμίσεις. Γιατί, πράγματι, την τελευταία διετία, εξαιτίας των νέων προκλήσεων και της ακρίβειας, πολλοί από αυτούς που ρύθμισαν τα δάνειά τους δυσκολεύονται να τηρήσουν τη ρύθμιση. Αρα θα πρέπει να υποβάλουν πιο βιώσιμες ρυθμίσεις για τη κοινωνία», υπογράμμισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι λύσεις δεν είναι εύκολες και αυτό γιατί υπάρχει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο, πλέον, στην Ευρώπη, όχι πάντως αντίστοιχο που υπήρχε την περίοδο του κορωνοϊού».

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντινόπουλος επεσήμανε ότι «είναι εξωφρενικά τα κέρδη των τραπεζών σε βάρος των καταναλωτών, οι οποίες, την ίδια ώρα που εισπράττουν εξωφρενικά επιτόκια από τους δανειολήπτες, τα οποία φτάνουν στο 10%, έχουν μειώσει εξωφρενικά αρνητικά τα επιτόκια των καταθέσεων με 0,1, 0,2 και 0,3%».

«Τα κέρδη των τεσσάρων τραπεζών έφθασαν στα 5,4 δισ. ευρώ, αλλά δεν κάνουν ούτε το αυτονόητο για να στηρίξουν τους δανειολήπτες. Λόγω των αυξήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι δανειολήπτες αυτή τη στιγμή βλέπουν να έχει αυξηθεί πάρα πολύ το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους. Αποτέλεσμα είναι να κερδίζουν οι τράπεζες και οι δανειολήπτες να κινδυνεύουν να κοκκινίσουν τα δάνεια τους. Ρωτάμε την κυβέρνηση, τι πρωτοβουλίες θα πάρει; Θα υπάρξει φορολόγηση για τα υπερκέρδη των τραπεζών; Και τι θα γίνει με την κατάφωρη αδικία μεταξύ επιτοκίου δανεισμού και επιτοκίων καταθέσεων;» ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Το τραπεζικό σύστημα είναι πιο σταθερό»

Ανταπαντώντας, ο κ. Σταϊκούρας αναγνώρισε ότι πράγματι είναι αυξημένη η κερδοφορία των τραπεζών, επισημαίνοντας, όμως, παράλληλα ότι το τραπεζικό σύστημα είναι πιο σταθερό και μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιουσδήποτε εξωγενείς κλυδωνισμούς.

«Σήμερα πράγματι, εξαιτίας και της αυξημένης κερδοφορίας των τραπεζών, είναι πιο σταθερό το τραπεζικό σύστημα απ’ ό,τι ήταν το 2015 και το 2019. Ετσι υπάρχει η δυνατότητα να ανταπεξέλθει σε οποιουσδήποτε εξωγενείς κλυδωνισμούς», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Για τέσσερις ουσιαστικούς λόγους το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ πιο ισχυρό σήμερα απ’ ό,τι ήταν το παρελθόν.

Πρώτον: Εχει εξυγιανθεί το ενεργειακό των τραπεζικών ιδρυμάτων, έχει μειωθεί ο όγκος των κόκκινων δανείων τα οποία είναι πλέον στο 8,7% του συνόλου των δανείων, από 44% που το παραλάβαμε τον Ιούλιο του 2019.

Δεύτερον: Εχουν αυξηθεί σημαντικά οι καταθέσεις περίπου κατά 50 δισ. ευρώ.

Τρίτον: Είναι ενισχυμένη η κεφαλαιακή επάρκειά τους και ο δείκτης είναι αρκετά πάνω από το ελάχιστο όριό του στο 17,5%.

Τέταρτον: Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν σημαντικά κέρδη το 2022, τα οποία ανήλθαν στα 3,8 δισ. ευρώ μετά από φόρους. Τα 3 δισ. ευρώ είναι μη επαναλαμβανόμενα κέρδη τα οποία ενίσχυσαν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και επέτρεψαν στις τράπεζες να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνειά τους».

«Πράγματι, στις καταθέσεις υπάρχει ισχυρή επιθυμία που εκφράζεται σε όλους τους τόνους από την ελληνική κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο του 2022 να αυξηθούν τα επιτόκια των καταθέσεων, όχι από όλες τις τράπεζες ταυτόχρονα, αλλά από κάθε τράπεζα διακριτά, γιατί αυτό επιβάλει ο ανταγωνισμός, που ήταν πάρα πολύ χαμηλά, όντως», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε ακόμα για «κάποια βήματα που έχουν γίνει από τις τράπεζες, τα οποία είναι αντίστοιχα του μέσου ευρωπαϊκού όρου, ωστόσο πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα».

«Πρόκληση η νομισματική πολιτική»

«Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια πρόκληση μπροστά μας και αυτή είναι ότι η νομισματική πολιτική, που εξαιτίας του υψηλού και επίμονου πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη έχει οδηγήσει την ΕΚΤ στην άσκηση πιο συσταλτικής νομισματικής πολιτικής, δηλαδή στην αύξηση των επιτοκίων, και εκτιμάται, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν τα ηγετικά της στελέχη, ότι πιθανόν να υπάρξει μελλοντικά και περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της νομισματικής πολιτικής. Αυτό θα έχει δυσμενείς συνέπειες στη δανειοδότηση κρατών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Και εκεί το ζητούμενο δεν είναι απλώς η ανάγνωση ή αναγνώριση του προβλήματος, αλλά η λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων και πρωτοβουλιών», ανέφερε ο Χρ. Σταϊκούρας.

«Οι τράπεζες κερδίζουν πάρα πολλά και ένα μέρος πρέπει να το επιστρέψουν στον λαό. Πρέπει να γίνουν πραγματικός πυλώνας ανάπτυξης και πρέπει η κυβέρνηση να επιβάλει δικαιοσύνη απέναντι στα τεράστια ποσά που κερδίζουν. Οι τράπεζες θέλουν στις ζημιές τους να είμαστε μαζί, αλλά στα κέρδη τους να είναι μόνες τους», σχολίασε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος.

«Οι τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα και όλοι μας πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Πολιτικά κόμματα, τράπεζες και διαχειριστές δανείων. Σε αυτή τη λογική, οι έντονες δημόσιες οχλήσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα στο τραπεζικό σύστημα έχουν κάποια ορατά αποτελέσματα, όπως η μικρή αύξηση των αποδόσεων, που πρέπει να γίνει μεγαλύτερη στις καταθέσεις», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT