Τσίπρας: «Όχι» σε κυβέρνηση ηττημένων

Τσίπρας: «Όχι» σε κυβέρνηση ηττημένων

«Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι προϋπόθεση για προοδευτική διακυβέρνηση είναι η νίκη στις εκλογές»

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης με άλλο κόμμα, αν η παράταξη του δεν αναδειχθεί πρώτη στις εκλογές της 21ης Μαΐου. 

«Εάν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση». «Λέω “όχι” σε κυβέρνηση ηττημένων», ανέφερε. «Είμαι κάθετος σε αυτό, εδώ δεν κάνουμε μπακαλική. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι προϋπόθεση για προοδευτική διακυβέρνηση είναι η νίκη στις εκλογές», δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

«Ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας αυτοδυναμία, εννοεί ότι θα πάει σε δεύτερες και τρίτες εντολές. Βλέπω, όμως, ότι τώρα τα γυρνάει και λέει ότι θα αξιοποιήσει την εντολή», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς λέμε ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας». 

Στο ερώτημα τι θα γίνει αν, μετεκλογικά, επιμένει ο κ. Ανδρουλάκης και δεν δεχτεί τον κ. Τσίπρα για πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «όλα όσα προεκλογικά λέγονται θα είναι πολύ διαφορετικά με αυτά που μετεκλογικά θα αποφασιστούν».

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση μετά τις εκλογές αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα και υπάρχει δυνατότητα να προκύψει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας ότι θα έχει τη δυνατότητα το τρίτο κόμμα να θέσει τέτοιου είδους διλήμματα, γιατί πολύ απλά θα έχει μπροστά του την εκδοχή μιας επαναληπτικής εκλογικής διαδικασίας στην οποία θα συρρικνωθεί εκλογικά», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε πως αντίστοιχα το δίλημμα θα ισχύει και και το ΜέΡΑ25.

«Πιστεύετε ότι δεν έχει αίσθημα αυτοσυντήρησης ο κ. Βαρουφάκης ή ο κ. Ανδρουλάκης και θα θελήσουν να πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές όπου θα συρρικνωθούν στη μυλόπετρα των δύο μεγάλων κομμάτων;».

Διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει «ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί της κάλπης, για το αν απαιτείται ή δεν απαιτείται η συνεισφορά όλων των προοδευτικών κομμάτων, και του κ. Βαρουφάκη, ακόμα και του ΚΚΕ». Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν δύο εκδοχές: «Υπάρχει η εκδοχή της συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα και υπάρχει η εκδοχή της ανοχής, στήριξης μιας κυβέρνησης προκειμένου να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή και να μην πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές».

Για την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη νέα τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν πιστεύουμε ότι η λύση είναι ένα δεύτερο λάθος» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με «θεσμικό ερασιτεχνισμό», όσον αφορά τις τροπολογίες που έχει καταθέσει σχετικά με το κόμμα του Κασιδιάρη έχει γίνει ο «μεγαλύτερος χορηγός» της Ακροδεξιάς.

Κατά τον ίδιο, το ζήτημα θα είχε λυθεί αν είχε γίνει αποδεκτή εξ αρχής η τροπολογία που είχαν προτείνει έγκριτοι συνταγματολόγοι και είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ έκανε λόγο για «αισχρή» απόπειρα χειραγώγησης της δικαιοσύνης. Κάλεσε, μάλιστα, όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να υιοθετήσουν μια “ορθή λογική και στάση” και να ψηφίσουν έναν νόμο που δε θα παραβιάζει το Σύνταγμα και επιβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα απέχει από τη ψήφιση της τρέχουσας τροπολογίας.

Ερωτηθείς για την πρόθεση του πρωθυπουργού να γίνει debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, είπε ότι αποφεύγει να βρεθούν αντιμέτωποι οι δυο τους και να συγκριθούν επί της ουσίας οι θέσεις και οι προτάσεις τους.

«Συγκρατημένη αισιοδοξία»

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» για τη νίκη του κόμματος τους, σχολιάζοντας ότι «διαρκώς» τα πραγματικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ήταν πολύ μεγαλύτερα από αυτά που παρουσιάζονταν στις δημοσκοπήσεις.

Ερωτηθείς εάν θα αποσυρθεί σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κερδίσει τις εκλογές, απάντησε πως «δεν έχει πίεση συναισθηματική ή ψυχολογική». «Αυτές τις αποφάσεις θα τις πάρουμε συλλογικά. Έχω όμως τη διαίσθηση ότι δεν θα είναι αυτή η ώρα σύντομα διότι ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του θα δώσει αυτήν την ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη χώρα να κυβερνηθεί από ένα ευρύτατο φάσμα προοδευτικών δυνάμεων», πρόσθεσε.

Τέλος, παραδέχθηκε πως έγιναν λάθη, «αστοχίες και αδικίες» κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο υπογράμμισε πως ακολουθήθηκε «ορθή πολιτική» με εθνικό στόχο να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Αντίθετα, είπε, ο κ. Μητσοτάκης «κάνει λάθη ακολουθώντας μια λαθεμένη πολιτική» που κάνει «τους ισχυρούς ισχυρότερους, τους φτωχούς εξουθενωμένους και τους μεσαίους φτωχούς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr .

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT