Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση για την τροπολογία-μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση για την τροπολογία-μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

«Αποτελεί μέτωπο στον φασισμό το να υιοθετείτε τα επιχειρήματα των φασιστών;», ρώτησε την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ο Μάκης Βορίδης. «Γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί του κόμματος Κασιδιάρη», υποστηρίζει ο Τσίπρας. Οι θέσεις όλων των κομμάτων.

5' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ολομέλεια της Βουλής συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση του σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών. Αιχμή της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης ήταν η τροπολογία που συμπληρώνει τις διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου των προϋποθέσεων συμμετοχής των συνδυασμών στις εθνικές εκλογές, τη συμπληρωματική διάταξη, δηλαδή, που αφορά το μπλόκο στο «κόμμα Κασιδιάρη». 

Υπέρ της τροπολογίας, κατά τη συζήτησή της στην αρμόδια Επιτροπή, τάχθηκαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο, όμως, προτείνει ο έλεγχος να μη γίνεται από το Α1 Τμήμα, αλλά από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε  από την ψηφοφορία και επέμεινε στην πρόταση – διάταξη που είχε προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την αρχική θέσπιση των σχετικών διατάξεων. Το ΚΚΕ εξέφρασε τη διαφωνία του με τέτοιου είδους ρυθμίσεις, οι οποίες στο μέλλον μπορεί να ανοίξουν παράθυρο και για άλλους αποκλεισμούς κομμάτων και συνδυασμών, ενώ την αρνητική στάση τους εξέφρασαν η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Τσίπρας: «Γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί του κόμματος Κασιδιάρη»

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αναφορά στην απουσία του πρωθυπουργού από την τελευταία συνεδρίαση της Βουλής. «Ο κ. Μητσοτάκης πάλι λείπει. Κάναμε, λέει, πολλές αντιπαραθέσεις στη Βουλή. Δεν θέλει άλλες. Δεν θέλει ούτε τηλεοπτική αντιπαράθεση. Τόσο πολύ εμπιστεύεται τον εαυτό του», σχολίασε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Επί της ουσίας της σημερινής συζήτησης, δηλαδή για την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη, ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε θεσμικό ερασιτεχνισμό στην κυβέρνηση, αντιπαραβάλλοντας τη θέση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα.

«Φέρνετε μια τροπολογία που είναι η τρίτη στη σειρά και θα είχε λυθεί το πρόβλημα με μια μικρή μόνο προσθήκη στον υπάρχοντα νόμο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης κάνει προεκλογικό αγώνα από τη φυλακή «με την ανοχή της κυβέρνησης».

Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για επαφές με τους δικαστές και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση γίνεται «ο καλύτερος χορηγός του κόμματος Κασιδιάρη».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η θεσμική απάντηση απέναντι στον φασισμό πρέπει να είναι σαφής και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθέτηση που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα, υιοθετώντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Βορίδης σε Τσίπρα: «Να υπερψηφίσετε τη διάταξη, αλλιώς θα μείνετε βαριά εκτεθειμένοι» 

Αποτελεί μέτωπο στον φασισμό το να υιοθετείτε τα επιχειρήματα των φασιστών, ρώτησε την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. «Για να αποσείσετε το βάρος αυτής της αγόρευσης (…) δεν έχετε παρά έναν δρόμο: να συνταχθείτε μαζί μας στον στρατηγικό στόχο και να υπερψηφίσετε τη διάταξη, αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι» είπε ο κ. Βορίδης.

Αφού τόνισε ότι η συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον δικαστικό του Α.Π., «προκειμένου να συζητηθούν οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν στη συγκεκριμένη υπόθεση και στην εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, είναι απολύτως θεμιτή, κανονική, και επιβαλλόμενη», είπε ότι ο Αλ. Τσίπρας ανέπτυξε την επιχειρηματολογία της υπεράσπισης όσων θίγονται. Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο κ. Τσίπρας σήμερα ανέφερε για πρώτη φορά τον ισχυρισμό ότι η υφιστάμενη διάταξη παραβιάζει το Σύνταγμα, και ότι η διάταξη έρχεται κατόπιν της συνάντησης επειδή διαπιστώνεται η αντισυνταγματικότητα. 

Επίσης είπε ότι ο κ. Τσίπρας το πήγε παραπέρα, ότι εδώ ενδέχεται να έχουμε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα εκτεθεί η χώρα. «Ούτε οι ίδιοι δεν το έχουν πάει τόσο μακριά». Γιατί έρχεστε και υιοθετείτε αυτή την έωλη επιχειρηματολογία σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή; Για να δικαιολογήστε ότι δεν θα ψηφίσετε τη διάταξη; ρώτησε ο υπουργός Εσωτερικών και συνέχισε: Υιοθετείτε την άποψη αυτή; Με αυτό τον τρόπο συμπράττετε στην άποψη να μπει φραγμός σε αυτό το νομικό παράδοξο, για να μην πω απαράδεκτο, ώστε οι εγκληματίες να εμφανίζονται ως αρχηγοί πολιτικών κομμάτων;

Βοηθάτε με αυτό τον τρόπο, αφού συμμεριζόμαστε κοινό στρατηγικό στόχο, ή σας έχουν τυφλώσει οι προεκλογικές στοχεύσεις ή η αναφορά σε συγκεκριμένο ακροατήριο; Στο αντισύστημα, στη θολούρα, στην οργή, τους οργισμένους, τους αγανακτισμένους;

Το δίλημμα είναι σαφές και η αγόρευση του κ. Τσίπρα δυσκολεύει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ: «Μετά από αυτή την αγόρευση, για να αποσείσετε το βάρος αυτής της αγόρευσης και επιχειρηματολογίας δεν έχετε παρά έναν δρόμο: να συνταχθείτε μαζί μας στον στρατηγικό στόχο και να υπερψηφίσετε τη διάταξη, αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι» κατέληξε ο Μ. Βορίδης.

Σκέρτσος: Η κυβέρνηση δίνει μάχη για να αποτρέψει την είσοδο του ναζισμού στη Βουλή

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, έκανε λόγο για διορθωτική ρύθμιση και σημείωσε ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη για να αποτρέψει να μπει ο ναζισμός και ο φασισμός στη Βουλή.

Εξήγησε ότι τίποτα δεν πήγε λάθος στην προηγούμενη ρύθμιση, η οποία παραμένει ίδια στον πυρήνα της. «Κάνει μια διεύρυνση του Σώματος, άρα σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Από μια μικρότερη σύνθεση πάμε στην Ολομέλεια, ώστε να μην αποκλειστεί κανείς δικαστής του συγκεκριμένου τμήματος», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΣΟΚ: Στήριξη, με κριτική, στην τροπολογία

«Στηρίζουμε κάθε μέτρο που αποκλείει μια εγκληματική οργάνωση από τις εκλογές, γιατί αυτή είναι η προστασία της Δημοκρατίας. Και δεν ψάχνουμε αφορμές για να σταθούμε μικροπολιτικά» επισήμανε από την πλευρά της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη.

Αναφερόμενη δε στον τρόπο της νομοθέτησης που έκανε για το θέμα η κυβέρνηση, τη χαρακτήρισε «απίστευτα πρόχειρη και αρκετά αργοπορημένη», της καταλόγισε ευθύνη ότι «άφησε τον Ηλία Κασιδιάρη να δρα πολιτικά μέσα από τις φυλακές» και αναρωτήθηκε εάν αλλιώς υπολόγιζε τα πράγματα, «αλλά προέκυψαν άλλα εκλογικά δεδομένα και αναγκαστήκατε να τα κάνετε όλα αυτά».

«Οχι» από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25

Το πλαίσιο το οποίο θα εφαρμόσει ο Αρειος Πάγος δεν θα περιοριστεί μόνο στη φασιστική οργάνωση, αλλά θα επεκταθεί και σε άλλα θέματα, υποστήριξε από την πλευρά της η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα.

Δεν αλλάζεις τη Δημοκρατία με νόμους και τροπολογίες, δεν φοβάται η Δημοκρατία, δεν βρομίζουμε τη Δημοκρατία, σχολίασε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, τόνισε, μιλώντας στην Ολομέλεια, ότι «είμαστε ταγμένοι να εξαφανίσουμε το κόμμα Κασιδιάρη. Στην κάλπη, όμως. Με δημοκρατικές και κινηματικές διαδικασίες», και σημείωσε: «Δεν γίνεται να ακρωτηριάσεις τη δημοκρατία για να τη διασώσεις, δήθεν, από αυτούς που θέλουν να την ακρωτηριάσουν».

«Ως ΜέΡΑ25, δεν θα γίνουμε συνεργοί σε ηρωοποίηση Κασιδιάρη – ναζί, ούτε στην πλάνη του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να απαγορεύσει μόνο ναζιστικά κόμματα, χωρίς να αποτελέσει προοίμιο για ντόμινο απαγορεύσεων με αντικομμουνιστική στόχευση εντός μιας Ε.Ε. που τα τσουβαλιάζει μαζί», ανέφερε ακολούθως.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΕΡΤ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή