Διπλωματικό «χάδι» στην Αγκυρα για τα F-16 – Τι σηματοδοτεί η έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Διπλωματικό «χάδι» στην Αγκυρα για τα F-16 – Τι σηματοδοτεί η έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ως ένα πρώτο τεστ για τις προθέσεις του Κογκρέσου να στηρίξει μια ευρύτερη πολιτική σύγκλισης με την Αγκυρα γίνεται ευρύτερα αντιληπτή η επίσημη ειδοποίηση που έστειλε τη Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο για την έγκριση ενός μικρού πακέτου αναβάθμισης του στόλου των τουρκικών F-16.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ένα πρώτο τεστ για τις προθέσεις του Κογκρέσου να στηρίξει μια ευρύτερη πολιτική σύγκλισης με την Αγκυρα, αλλά και προεκλογικό «δώρο» προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γίνεται ευρύτερα αντιληπτή η επίσημη ειδοποίηση που έστειλε τη Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο για την έγκριση ενός μικρού πακέτου αναβάθμισης του στόλου των τουρκικών F-16.

Πρόκειται ουσιαστικά για αναβάθμιση του τακτικού δικτύου μεταφοράς κοινής επιχειρησιακής λειτουργίας (Link 16), των τουρκικών F-16, το οποίο επιτρέπει την καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία με άλλα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, καθώς και την προσθήκη λογισμικού που αποτρέπει τη συντριβή σε περίπτωση απώλειας ελέγχου από τον χειριστή (AGCAS).

Αν και αυτή η μικρή αναβάθμιση (με «ταβάνι» τα 259 εκατ. δολάρια) δεν έχει καμία σχέση με το πακέτο των περίπου 20 δισ. εκσυγχρονισμού 80 F-16 σε Viper και αγοράς 40 νέων F-16 αυτού του τύπου, στην Αγκυρα έχει καταγραφεί ένας σχετικός ενθουσιασμός.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, τα τουρκικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν, ενώ στην Αγκυρα αντιλαμβάνονται ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και η μείωση της έντασης στο Αιγαίο, έχουν αρχίσει να δημιουργούν συνθήκες που θα μπορούσαν να εξομαλύνουν τις τεταμένες αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Την έγκριση ενός μικρού πακέτου αναβάθμισης του στόλου των τουρκικών μαχητικών ζήτησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το Κογκρέσο.

Γνωρίζουν πολύ καλά, βέβαια, ότι το μεγάλο πακέτο των F-16 θα κριθεί μετά τις εκλογές. Στο προεκλογικό εσωτερικό μέτωπο, πάντως, ο κ. Ερντογάν επιλέγει να αναδείξει τη σημασία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, αναφερόμενος στα προγράμματα ναυπήγησης πολεμικών πλοίων αλλά και μη επανδρωμένων υποβρυχίων, τα οποία σχεδιάζονται για το μέλλον.

Κατά την τελευταία συνέντευξή του, ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο και για συζητήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για το ενδεχόμενο από κοινού ναυπήγησης υποβρυχίων. Η αποστροφή του κ. Ερντογάν, παρότι δεν συνοδεύθηκε από περισσότερες λεπτομέρειες, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη για τις καλές σχέσεις Λονδίνου – Αγκυρας.

Ο κ. Ερντογάν είπε ενδεικτικά τα εξής: «Σήμερα τα ναυπηγεία της Τουρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν φτάσει σε σημαντικό σημείο. Σήμερα έρχονται από την Αμερική και από το Πακιστάν για να ναυπηγήσουν φρεγάτες.

Οπως κάποιοι άλλοι, που λένε “μήπως μπορούμε να ναυπηγήσουμε στην Τουρκία κάποιο αεροπλανοφόρο;”. Κάποιοι άλλοι εξετάζουν τη ναυπήγηση υποβρυχίων. Οπως η Αγγλία που θέλει να συνεργαστούμε στη ναυπήγηση υποβρυχίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή