Τσίπρας σε Σολτς: Η αλλαγή που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι σημαντική για όλη την Ευρώπη

Τσίπρας σε Σολτς: Η αλλαγή που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι σημαντική για όλη την Ευρώπη

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε στον Ο. Σολτς για την ανάγκη προώθησης μιας νέας ευρωτουρκικής ατζέντας.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και στον κόσμο συζήτησαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, σε συνάντηση που είχαν σήμερα στο Βερολίνο.

Ειδικότερα, σε δήλωσή του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι παρουσίασε στον Γερμανό καγκελάριο το σχέδιό του για προοδευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα, η οποία, όπως σημειώνει, «θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανάταξης της οικονομίας και της στήριξης της κοινωνίας».

Τσίπρας σε Σολτς: Η αλλαγή που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι σημαντική για όλη την Ευρώπη-1

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε, μεταξύ άλλων, στον Ο. Σολτς την ανάγκη προώθησης μιας νέας ευρωτουρκικής ατζέντας.

Για τις εξελίξεις στη Γηραιά Ηπειρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως ο ίδιος και ο κ. Σολτς τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων σε κάθε χώρα ξεχωριστά, αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο, «ιδιαίτερα δε σε μια περίοδο όπου η δεξιά συνεργάζεται με την ακροδεξιά σε σειρά από χώρες, κάτι που αποτελεί μεγάλη απειλή για την Ευρώπη».

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Είχα την ευκαιρία να κουβεντιάσω σήμερα με τον καγκελάριο Σολτς για τις οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Τσίπρας σε Σολτς: Η αλλαγή που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι σημαντική για όλη την Ευρώπη-2

Είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω το σχέδιό μου για μια προοδευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα, που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανάταξης της οικονομίας και της στήριξης της κοινωνίας. Που θα επαναφέρει στην Ελλάδα τους κανόνες του κράτους δικαίου και θα αφήσει πίσω τις πελατειακές πρακτικές της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας. Ενα σχέδιο που στόχο έχει τη μείωση των ανισοτήτων, ένα σχέδιο που στόχο έχει τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, στοχευμένες ξένες επενδύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και την ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να συμπεριληφθούν και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς βέβαια και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ταυτόχρονα, είχα την ευκαιρία να του παρουσιάσω τις θέσεις μας για την εξωτερική πολιτική. Την ανάγκη να ξαναγίνει η Ελλάδα πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Και βεβαίως να προχωρήσουμε σε μια νέα ευρωτουρκική ατζέντα, η οποία θα περιλαμβάνει και την ελληνοτουρκική θετική ατζέντα, με σαφείς, όμως, “κόκκινες” γραμμές και την προοπτική της επίλυσης των διαφορών μας στη Χάγη.

Τσίπρας σε Σολτς: Η αλλαγή που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι σημαντική για όλη την Ευρώπη-3

Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τονίσαμε την ανάγκη της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων και σε κάθε χώρα ξεχωριστά, αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο, ιδιαίτερα δε σε μια περίοδο που η δεξιά συνεργάζεται με την ακροδεξιά σε μια σειρά από χώρες και αυτό αποτελεί μια μεγάλη απειλή για την Ευρώπη.

Πιστεύω ότι οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν διέξοδο και οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας στην Ελλάδα είναι μια τέτοια μάχη, ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Και η αλλαγή που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι μια σημαντική εξέλιξη για όλη την Ευρώπη.»

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT