Εκλογές 2023: Σύγκρουση για το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών

Εκλογές 2023: Σύγκρουση για το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών

Μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών και την ανάληψη του υπουργείου Εσωτερικών από την υπηρεσιακή υπουργό Καλλιόπη Σπανού, τα κομματικά επιτελεία «ζεσταίνουν» για τα καλά τις «μηχανές» τους ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου.

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών και την ανάληψη του υπουργείου Εσωτερικών από την υπηρεσιακή υπουργό Καλλιόπη Σπανού, τα κομματικά επιτελεία «ζεσταίνουν» για τα καλά τις «μηχανές» τους ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου. Πλέον, η ατζέντα των κομμάτων επικεντρώνεται στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων Επικρατείας, αλλά και στο ζήτημα της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης των πολιτικών αρχηγών. 

«Πινγκ-πονγκ» Τσαπανίδου-Σκέρτσου

Ηδη μια μέρα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου και τη θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής στην ανατολική είσοδο του μεγάρου του Κοινοβουλίου, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πόπη Τσαπανίδου, επανέφερε το -πολλάκις διατυπωμένο- αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί τηλεοπτικής αναμέτρησης Τσίπρα-Μητσοτάκη, αλλά και όλων των πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με την Π. Τσαπανίδου, ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να καταθέσει σήμερα τρία αιτήματα στη Διακομματική Επιτροπή:

«Πρώτον, να διεξαχθούν δυο τηλεμαχίες σε εθνική εμβέλεια. Μία με το σύνολο των πολιτικών αρχηγών, αλλά και μια δεύτερη μεταξύ του απερχόμενου πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεύτερον, να τηρηθεί αυστηρά ισότιμος χρόνος κάλυψης των θέσεων των κομμάτων σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Τρίτον, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων να υπηρετήσουν με διαφάνεια το έργο τους αναρτώντας από εδώ και στο εξής τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους», ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή της η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μετά τις δηλώσεις της Πόπης Τσαπανίδου, δεν άργησε να έρθει η απάντηση του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου, Ακη Σκέρτσου, με τον ίδιο να επισημαίνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας εκπλήσσει. Αντιθέτως, είναι εντελώς προβλέψιμος».

«Επαφίεται στον ΣΕΔΕΑ αν θα αντιδράσει γι’ αυτή την άκρως αντιεπιστημονική και απαράδεκτη από κάθε άποψη πολιτικής δεοντολογίας επίθεση στις εταιρείες δημοσκοπήσεων», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην απάντησή του για το ζήτημα των δημοσκοπήσεων που έθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Σύμφωνα με τον Α. Σκέρτσο, «η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα SOS στο “λυσάρι” κάθε πολιτικού λαϊκιστή, ιδίως όταν χάνει», ενώ, όσον αφορά το θέμα του debate, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις τελικές αποφάσεις για τη διακομματική που θα λάβει χώρα σήμερα. 

«Περιμέναμε μια καθαρή απάντηση για το ντιμπέιτ και δεν τη λάβαμε», ήταν το σχόλιο της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μετά την τοποθέτηση Σκέρτσου, με την κ. Τσαπανίδου να υποστηρίζει ότι από την κυβέρνηση «φαίνεται να αναζητούν δικαιολογία για να κρύψουν τον κ. Μητσοτάκη για άλλη μια φορά». 

Η δήλωση Μητσοτάκη για το debate και η απάντηση στον Τσίπρα

«Διαθέσιμος σε debate ανά πάσα στιγμή» είχε δηλώσει πριν από μερικές ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο περιοδείας που είχε πραγματοποιήσει στη Θεσσαλονίκη. Στη δήλωσή του, ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί χαρακτηριστικά στη συμμετοχή «όλων των πολιτικών αρχηγών», έτσι ώστε -σύμφωνα με τον ίδιο- «οι πολίτες να κατατοπιστούν πλήρως για τις θέσεις των κομμάτων». 

Απαντώντας, ειδικότερα, στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός είχε τονίσει τότε ότι «έχουμε κάνει παραπάνω από 80 συζητήσεις στη Βουλή. Η Βουλή, εξάλλου, είναι ο χώρος στον οποίο διασταυρώνουμε, θα έλεγα, τα επιχειρήματά μας και τα πολιτικά μας ξίφη». Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επανειλημμένως «ρίξει το γάντι» στον πρωθυπουργό για συμμετοχή σε «τηλεμαχία» πριν από τις εκλογές. 

Μέχρι τις τελικές αποφάσεις που θα παρθούν από τη διακομματική επιτροπή, οι αρχηγοί των κομμάτων συνεχίζουν τον προεκλογικό αγώνα τους. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει σήμερα, στις 19:00, σε συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στο Αιγάλεω, στο κλειστό γυμναστήριο «Σταύρος Βενέτης». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει σήμερα ομιλία σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Κω, στην Πλατεία Καζούλη, στις 19:30. Ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα πραγματοποιήσει σήμερα ομιλία στο Αγρίνιο (Σινεμά Ανεσις, Χαρ. Τρικούπη 33), στις 19:30.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή