Παζάρια και ίντριγκες στην Ακροδεξιά

Παζάρια και ίντριγκες στην Ακροδεξιά

Οι κινήσεις Κανελλόπουλου, το ΕΑΝ και η πρόταση από την «Πατριωτική Ενωση»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένταση έως και την τελευταία στιγμή, καθώς άνοιξε η αυλαία της εκλογικής διαδικασίας στον Αρειο Πάγο, συνεχίζονται οι διεργασίες στο πεδίο των σχηματισμών που ευρίσκονται στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν τελικά το κόμμα που έχει ιδρύσει ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος θα αιτηθεί συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία μόνο του ή σε σύμπραξη με άλλους σχηματισμούς, που κινούνται στον ίδιο πολιτικό χώρο.

Πληροφορίες της «Κ» από το περιβάλλον του κ. Κανελλόπουλου αναφέρουν πως ο επίτιμος εισαγγελικός λειτουργός θα επιχειρήσει να περάσει το φράγμα του πρόσφατου νόμου που απαγορεύει τη συμμετοχή σε καταδικασμένα πρώην στελέχη της Χρυσής Αυγής, αποκλείοντας σε αυτή τη φάση τον Ηλία Κασιδιάρη, όπως αρχικά είχε ανακοινώσει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αν. Κανελλόπουλος κινείται προς την κατεύθυνση να υποβάλει αίτηση για την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου ως επικεφαλής του κόμματος ΕΑΝ που έχει ο ίδιος ιδρύσει, σε συνεργασία με κάποια πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον χώρο, όπως ο πρώην ανεξάρτητος βουλευτής της Πάτρας, Νίκος Νικολόπουλος.

Από την πλευρά του ο κ. Κανελλόπουλος διαψεύδει τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι δέχθηκε πρόταση από τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο για κοινή εκλογική κάθοδο με το κόμμα «Πατριωτική Ενωση» του κ. Εμφιετζόγλου.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι η πρόταση από την «Πατριωτική Ενωση» αφορούσε την κοινή εκλογική κάθοδο με τον Αναστάσιο Κανελλόπουλο, στον οποίο προσφέρθηκε ηγετική θέση στον εν λόγω πολιτικό σχηματισμό, αυτή του αντιπροέδρου, ή θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο της συμμετοχής κομμάτων από τον χώρο της άκρας Δεξιάς, καθώς ήδη «τρέχει» η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών φακέλων στον Αρειο Πάγο.

Οπως έγινε γνωστό από το ανώτατο δικαστήριο, έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης αναμένεται όλα τα κόμματα, μικρά ή μεγάλα, που θα μετάσχουν στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση να καταθέσουν έμβλημα και επωνυμία, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες και έως το τέλος του μήνα να υποβάλουν πλήρη φάκελο προς έλεγχο με την ηγετική ομάδα τους, τα βασικά στοιχεία του καταστατικού τους και λοιπά.

Στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας που άρχισε να «τρέχει» από χθες, Δευτέρα, για πρώτη φορά ο Αρειος Πάγος, σε εφαρμογή των πρόσφατων νόμων που ψηφίστηκαν, θα κληθεί να αποφανθεί ενδεχομένως για απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές κόμματος που δεν διαθέτει τις προϋποθέσεις του νόμου, αν δηλαδή έχει στους κόλπους του, φανερά ή κρυφά, καταδικασμένα πρώην στελέχη της Χ.Α.

Η πιθανότητα απαγόρευσης καθόδου κόμματος σε εκλογές, αν τελικά συμβεί, θα είναι η πρώτη μετά τη Μεταπολίτευση, καθώς από τότε έως και σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT