Εκλογικά: Οι (α)πρόθυμοι μνηστήρες του πολιτικού κέντρου

Εκλογικά: Οι (α)πρόθυμοι μνηστήρες του πολιτικού κέντρου

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, τις πρώτες με απλή αναλογική μετά 30 χρόνια, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα είναι επίσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το λεπτό έργο της διαχείρισης των διερευνητικών εντολών σε συνθήκες αδυναμίας συγκρότησης κυβέρνησης. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε χθες τις εργασίες του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και μίλησε εκτενώς για τις προκλήσεις που ανοίγονται στον ακόμη νέο 21ο αιώνα για την Ελλάδα. «Η δημοκρατία δεν είναι πολίτευμα επανάπαυσης, είναι αγωνιστική συνθήκη με φρόνημα αυτοπροστασίας απέναντι στους εχθρούς της», ήταν ίσως η πιο ενδιαφέρουσα αποστροφή της κ. Σακελλαροπούλου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πάντα προσεκτική στις διατυπώσεις της, ωστόσο εν προκειμένω η σαφήνειά της είναι αδιαμφισβήτητη.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Παρακολουθώντας για δεύτερη συνεχή μέρα τις ρητορικές αγριότητες μεταξύ του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου και των τριών παραιτηθέντων/αποπεμφθέντων βουλευτών του κόμματος, καταλήγω ότι η στήλη έχει επείγουσα ανάγκη από μεταφραστή. Ο Αντώνης Μυλωνάκης καταγγέλλει τον κ. Βελόπουλο ότι πέρα από τα 1.000 ανά μήνα που κατευθύνονταν από τη βουλευτική αποζημίωση στα ταμεία του κόμματος, οι βουλευτές έδιναν ακόμη 500 «μαύρα». Χθες ο κ. Βελόπουλος απάντησε στον πρώην βουλευτή του κόμματός του ότι «κι εγώ έδινα κάθε μήνα στον Μπάιντεν 10.000 ευρώ. Είναι θέμα δικαιοσύνης. Πρέπει να αποδείξει αυτά που λέει. Εδώ και 16 μήνες έχω ελεγχθεί 12 φορές από το ΣΔΟΕ και την ΑΑΔΕ». Ο κ. Μυλωνάκης τον κατηγόρησε επίσης ότι θα κατεβάσει ως υποψηφίους πρώην χρυσαυγίτες, με τον κ. Βελόπουλο να απαντά ότι υπάρχει επιτροπή που εξετάζει ποινικά μητρώα. Αδιάβλητη διαδικασία; Θα το δούμε.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει καταφέρει τις τελευταίες ημέρες να «παίζει» παντού χωρίς να έχει καν χρησιμοποιήσει κάποια από τις περιορισμένες εμφανίσεις του. Την Κυριακή παρουσίασε στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας τις προσπάθειες που ξεκίνησαν για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων που βρέθηκαν στο Σουδάν. Τη Δευτέρα –ως αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών– βρέθηκε στο συμβούλιο των συναδέλφων του της Ε.Ε., όπου εξέφρασε την απογοήτευση της Αθήνας για την κατ’ όνομα «Στρατηγική» Πυξίδα της Ε.Ε. Την Τρίτη απηύθυνε χαιρετισμό στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας για το 2023, το οποίο έχει την υπογραφή του υφυπουργού για την οικονομική διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη. Το ίδιο βράδυ πρόλαβε να κηρύξει την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του στα νότια της Αθήνας, σε μεξικανικό ρεστοράν στον Φλοίσβο. Χθες το βράδυ, στο Μουσείο Ακρόπολης, ο κ. Δένδιας μίλησε σε εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκε (ξανά) η υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26. Συνδυάζοντας το τερπνόν (οι επιστροφές των ομογενών από το Σουδάν) μετά του ωφελίμου (οι εκλογές είναι προ των πυλών) ο κ. Δένδιας κατόρθωσε να τα συγκολλήσει όλα διπλωματικότατα και να παρουσιάζεται αδιάκοπα στα μίντια τις τελευταίες ημέρες. Γι’ αυτή την εβδομάδα, έχει το ξεκάθαρο προβάδισμα προβολής.

Ο ΤΟΠΟΣ

Δεν είναι γεωγραφικός αλλά ιδεολογικός. Είναι το (πολιτικό) κέντρο, το οποίο –παρά τις σημαντικές πρόσθετες παραμέτρους των εκλογών του Μαΐου– παραμένει ο χώρος που θα κρίνει το αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει κάποιες προσπάθειες να απευθυνθεί σε αυτόν τον χώρο. Χθες, μιλώντας από το Φόρουμ των Δελφών, εμφανίστηκε ως ο ηγέτης που θα οδηγήσει τη χώρα στις αγορές, ωστόσο από πλευράς υποψηφίων από τον χώρο του Κέντρου, οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι προς το παρόν μάλλον πενιχρές. Στη Ν.Δ. έχει ανακοινωθεί ήδη η υποψηφιότητα δύο πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ενός νεότερου, του Κυριάκου Πιερρακάκη στην Α΄ Αθηνών, και ενός παλαιότερου, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στα δυτικά, σε μια προσπάθεια να τονωθεί το προφίλ της κυβερνητικής παράταξης με ονόματα ανθρώπων που έχουν συνδεθεί με πρακτικά αποτελέσματα και προέρχονται από την Κεντροαριστερά.

Η ΑΤΑΚΑ

«Αλλά… αυτοί είστε». Οχι, δεν το επανέλαβε ο έχων το copyright γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά αυτή τη φορά το είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε μια άλλη youtuber, τη Zoe Pre, υποθέτω ως αντίβαρο στη συνέντευξη που είχε δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νεφέλη Μεγκ. Τι Μεγκ, τι Πρε, οι πολιτικοί αρχηγοί εκτιμούν ότι το τρολάρισμα είναι τρόπος επικοινωνίας με τη νέα γενιά, οπότε εξαντλούν κάθε μονοσύλλαβη επιλογή που μπορεί να παρέχεται. Για την ιστορία, ο αυτοσαρκασμός Τσίπρα αφορούσε την κριτική που είχε ασκήσει ο κ. Κουτσούμπας στον ΣΥΡΙΖΑ για το σύμφωνο συμβίωσης ως ανεπαρκές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT