Εκλογές: Με τα social, με τον άνθρωπο, με… απ’ όλα – Κόμματα για κάθε γούστο

Εκλογές: Με τα social, με τον άνθρωπο, με… απ’ όλα – Κόμματα για κάθε γούστο

Πενήντα κόμματα είναι πρωτοφανής αριθμός για τα ελληνικά δεδομένα – διπλάσιος και παραπάνω από τον αριθμό των κομμάτων που είχαν καταθέσει συμμετοχή στον Αρειο Πάγο στις εθνικές εκλογές του 2019 (24)

5' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΛΜΑ, Ελεύθεροι Ξανά, Δύναμη στον Πολίτη, Social, Πνοή Δημοκρατίας, Φιλόνομη Δημεγερσία, Πολιτική Πρωτοβουλία… Διδυμότειχο Μπλουζ. Διαβάζοντας τον κατάλογο των 50 –ναι, 50– κομμάτων, πολιτικών σχηματισμών, συνασπισμών κομμάτων και μεμονωμένων υποψηφίων που δήλωσαν συμμετοχή για να κατέβουν στις επερχόμενες εκλογές, γεννιέται η παρόρμηση να ανακαλύψεις το κρυφό μήνυμα που σχηματίζεται από τα διάφορα ονόματα και ακρωνύμια, αλλά το μόνο που εντέλει διαπιστώνεις είναι πόσο έλειψε στον Ελληνα τον καιρό της πανδημίας «να βγει να τα πει».

Πενήντα κόμματα είναι πρωτοφανής αριθμός για τα ελληνικά δεδομένα – διπλάσιος και παραπάνω από τον αριθμό των κομμάτων που είχαν καταθέσει συμμετοχή στον Αρειο Πάγο στις εθνικές εκλογές του 2019 (24). Στις φετινές συμμετοχές το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει στον «πατριωτικό» και ακροδεξιό χώρο, με κοινό αίτημα της λογικής «να πάρουμε τη χώρα μας πίσω» και συνθήματα κατά των ξένων, κατά των εμβολίων, κατά της κλιματικής αλλαγής, κατά της Ουκρανίας κ.ο.κ. Εχει ενδιαφέρον ότι, από τα νεοϊδρυθέντα κόμματα, αρκετά δεν έχουν καθόλου online παρουσία. Η Νέα Δομή, το Ελληνικό Λευκό Κίνημα Σημερινής Ιδεολογίας και η Φιλόνομη Δημεγερσία είναι αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Ως γνωστόν, ανάμεσα στα κόμματα που κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής είναι το κόμμα Ελληνες που έχει ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθηνών, αλλά και το κόμμα ΕΑΝ, με επικεφαλής τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο. Η κρίσιμη απόφαση για την εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη, αλλά και του κόμματος ΕΑΝ, θα ληφθεί την προσεχή Τρίτη από τους δικαστές του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, σε εφαρμογή των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Κίνημα Φτωχών

Κουκιά μετρημένα. Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό. Με έναν απλό κοινωνικό διαχωρισμό, αυτοί που βρίσκονται στο 90% ανήκουν στους μη έχοντες ή στους έχοντες τόσα που δεν τους φτάνουν να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή, δηλαδή οι Φτωχοί, και στο άλλο 10% βρίσκονται οι έχοντες, δηλαδή οι πλούσιοι. Ποια αριστερά και δεξιά; Από εδώ οι φτωχοί και από εκεί οι πλούσιοι, υποστηρίζει στην ιδρυτική του διακήρυξη το Κίνημα Φτωχών Ελλάδος, που κατεβαίνει στις εκλογές με πρόεδρο τον συμπαθή Παύλο Κοντογιαννίδη.

«Το Κίνημα Φτωχών Ελλάδος, με βασικό φιλοσοφικό ιδεολογικό άξονα “Ο άνθρωπος με τον άνθρωπο για τον άνθρωπο” και “Ο αδικημένος με τον αδικημένο για τον αδικημένο”, τάσσεται με τη μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας, των ΦΤΩΧΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, σε μια παλλαϊκή συσπείρωση για την ανατροπή της μιζέριας και της εξαθλίωσης! Η πατρίδα μας βιώνει μια συνεχιζόμενη κρίση, αποτέλεσμα των επιλογών των κυβερνήσεων τις τελευταίες δεκαετίες, και μεθοδευμένα οδηγήθηκε με σταθερά βήματα στην σημερινή της παρακμιακή κατάσταση.

Ψηφίζονται νόμοι που δεν είναι ανεκτοί από την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, ο οποίος φτωχοποιημένος παρακολουθεί απαθής τις αβάσταχτες γι’ αυτόν κοινωνικές εξελίξεις. Τα πάντα σχεδόν είναι υποθηκευμένα στο λεγόμενο “υπερταμείο”, που ελέγχεται από ξένους παράγοντες, όπου και αυτό το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχασε τη Δημοκρατική του αυτονομία και νομοθετεί με έξωθεν εντολές! Οικονομικοί ξένοι και ντόπιοι παράγοντες ελέγχουν σχεδόν τα πάντα, με αποτέλεσμα η φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού να οδηγεί την Ελλάδα, την πατρίδα μας, σε μια απέραντη Δουλοπαροικία. Οι νέοι ξενιτεύονται. Η έλλειψη και η εγκατάλειψη βασιλεύει παντού!».

Social

Κάποιοι τα έβαλαν κάτω και είπαν: Αφού είμαστε όλοι στα σόσιαλ και μια χαρά τα βρίσκουμε μεταξύ μας, δεν μαζευόμαστε να κάνουμε ένα κόμμα; «Το Social δημιουργήθηκε μετά από απαίτηση μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων που είναι ενεργοί πολίτες και δεν τους εκφράζουν ούτε τα υπάρχοντα κόμματα ούτε η πολιτική που ακολουθούν και εκφράζουν. Η ανάγκη για εκπροσώπηση στη γεμάτη προκλήσεις σημερινή εποχή είναι παραπάνω από επιτακτική. Το Social είναι ένα κόμμα που προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών και προτάσσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την ψηφιακή μετάβαση και την άμεση δημοκρατία. Βασική θέση του κόμματος είναι ότι η πρόοδος και ο εκσυγχρονισμός της πατρίδας μας είναι υπόθεση όλων των πολιτών και η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα για ενημέρωση και συμμετοχή στις αποφάσεις». Στο γκρουπ του κόμματος στο Facebook, ο Συμεών Καψάλας, οικονομολόγος, εντεταλμένος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Θερμαϊκού, Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Μηχανιώνας 1977, γράφει: «Το SOCIAL είναι Αθήνα! Για καλό ξεκίνημα του κόμματος ήρθαμε από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Προχωράμε δυνατά!!».

Πνοή Δημοκρατίας

«Κάποιοι χάθηκαν λόγω ίωσης, κάποιοι άλλοι λόγω θεραπείας, άλλοι σε τραίνο, άλλοι… Παρονομαστής: το σύστημα, η εξουσία και τα νταλαβέρια τους!». Οχι, παρά την υποχώρηση της πανδημίας, ο αντιεμβολιαστής καθηγητής Φαρμακολογίας ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας δεν έχει χαμηλώσει τους τόνους στην κριτική του γύρω από την εμβολιαστική πολιτική της κυβέρνησης – της δικής μας και των υπολοίπων του πλανήτη. Στο παραπάνω post από τις 2 Μαρτίου, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ως όχημα για τη ρητορική του ακόμη και το δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο καθηγητής, που υπενθυμίζεται ότι είχε συσχετίσει το ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο του Νίκου Χαρδαλιά με τον εμβολιασμό του κατά της COVID-19, ίδρυσε τον περασμένο Μάιο το κόμμα Πνοή Δημοκρατίας, προσδοκώντας τη στήριξη του αντιεμβολιαστικού κινήματος που ακόμη είχε δυναμική. «Η παγκόσμια οικονομική ελίτ και τα συμφέροντά της, με πρόφαση και πρόσχημα τον κορωνοϊό και τον πόλεμο στην Ουκρανία, αδιαφορώντας για τον πιο επικίνδυνο και θανατηφόρο “ιό”, τον “ιό της πείνας”, κατατρομοκράτησαν και συνεχίζουν να τρομοκρατούν την ανθρωπότητα, μετάλλαξαν και συνεχίζουν να μεταλλάσσουν τη ζωή των κοινωνιών όπως τις γνωρίζαμε», αναφέρεται στην ιδρυτική διακήρυξη. «Οι πολίτες έχουν μόνο μία υποχρέωση, να προασπίσουν με ιερή ευλάβεια ό,τι τους ανήκει. Η Πνοή Δημοκρατίας, δημιούργημα της νέας ιστορικής αναγκαιότητας και όχι μία ακόμα φιλοδοξία κάποιων προσώπων να ηγηθούν ενός ακόμα πολιτικού σχηματισμού, εκφράζει και αντανακλά την επιθυμία χιλιάδων πολιτών για να ανακτήσουμε τη ζωή μας, την πατρίδα μας και τον πολιτισμό μας». «Καλή λευτεριά», είχε πει, κλείνοντας, στο βίντεο της ανακοίνωσης του κόμματος. Και μ’ έναν πόνο.

Δύναμη στον Πολίτη

Δεκατέσσερα likes έχει το post του Γεωργίου Τρανταλίδη με το οποίο ανακοινώνει την ίδρυση του κόμματος Δύναμη στον Πολίτη, φυσική εξέλιξη μετά τα «χιλιάδες άρθρα μου για καίρια ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας (περιβάλλον, παιδεία, πολιτισμός κ.ά.)». Το έμβλημα του κόμματος –ενός ριζοσπαστικού κόμματος κεντρώων, όπως αυτοχαρακτηρίζεται– αποτελείται από ένα στεφάνι ελιάς (κότινος) με το οποίο στεφάνωναν κατά την αρχαιότητα οι ελλανοδίκες τούς νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων, γράφει ο Τρανταλίδης στη διακήρυξη του κόμματος. «Ο κότινος ακόμα και σήμερα αποτελεί σύμβολο της νίκης. Εντός του στεφάνου υπάρχει ένα περιστέρι, σύμβολο της ειρήνης, της ομόνοιας και παγκόσμιο σύμβολο και ιδανικό όλων των λαών της γης. Στην κορυφή του εμβλήματος αναγράφεται με κεφάλαια γράμματα το όνομα του κόμματος “ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ”, ακριβώς από κάτω με μικρά “Κεντρώοι – Οικολόγοι – Χριστιανοί” και από κάτω το όνομά μου, ως προέδρου του κόμματος, ΓΙΩΡΓΗΣ ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣ. Ενας από τους κυριότερους στόχους του κόμματος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, που αποτελεί θέμα ζωής ή θανάτου – επιβίωσης. Σήμερα, υπό συνθήκες μιας “παγκοσμιοποιημένης”, ραγδαίως εξελισσόμενης περιβαλλοντικής κρίσης, η πολιτική οικολογία είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Φτάσαμε στο σημείο, στις υπανάπτυκτες χώρες να αποφεύγουμε να πίνουμε το νερό, ενώ στις ανεπτυγμένες να αποφεύγουμε να εισπνέουμε τον αέρα. Οντας μάχιμος δικηγόρος με οικολογικές ευαισθησίες, διερωτώμαι ποιος μας δίνει το δικαίωμα να καταστρέφουμε τον πλανήτη μας».

Οι αριθμοί

38 κόμματα, 10 συνασπισμοί κομμάτων και 2 μεμονωμένοι υποψήφιοι υπέβαλαν φακέλους για συμμετοχή στις εκλογές.

24 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων είχαν δηλώσει συμμετοχή το 2019 και είχαν κοπεί τα 4.

2 Μαΐου η ανακήρυξη της τελικής λίστας από το Α1 Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή