Γιατί η Αττική παραμένει δυσπρόσιτη για το ΠΑΣΟΚ

Γιατί η Αττική παραμένει δυσπρόσιτη για το ΠΑΣΟΚ

Την περιορισμένη παρουσία τους στα media ενοχοποιούν τα στελέχη για τη δυσκολία να ανακτήσουν ερείσματα στο λεκανοπέδιο

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θεματικές εκδηλώσεις, που ήδη έχουν αρχίσει να διοργανώνονται από την προηγούμενη εβδομάδα, το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει στις τρεις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις εκλογές να αναδείξει όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές του προγράμματός του, το οποίο στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι αποτελεί ένα από τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των αντιπάλων.

Στην ηγετική ομάδα του κόμματος δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τη σταθερή επαναφορά από την πλευρά της Ν.Δ. της πιθανότητας σχηματισμού κυβέρνησης ηττημένων, στην οποία τοποθετούν ως εταίρο και το ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό του κόμματος δεν λείπουν οι φωνές που επισημαίνουν ότι συγκεκριμένες επιλογές προκαλούν καθυστερήσεις στην προσπάθεια του κόμματος να βγει μπροστά.

Ενα βασικό πρόβλημα που δείχνει να παγιώνεται σαν εικόνα και εκφράζονται αμφιβολίες κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα αναστροφής είναι η σημαντική υστέρηση στην απήχηση του κόμματος στην Αττική. Στις περιοχές, όπως η παλιά Β΄ Αθηνών, το Υπόλοιπο Αττικής, ο Πειραιάς, όπου την εποχή της παντοδυναμίας του το ΠΑΣΟΚ ήταν αδιαμφισβήτητα κυρίαρχο, παρατηρείται ότι το κόμμα δυσκολεύεται να ανακτήσει το νήμα της επαναπροσέγγισης ψηφοφόρων, σύνδεσης με τις κοινωνικές και παραγωγικές ομάδες που αποτελούσαν κάποτε βασική κινητήριο δύναμή του. Το πρόβλημα έχει διαπιστωθεί εδώ και καιρό. Οι δημοσκοπικές μετρήσεις δείχνουν ένα ΠΑΣΟΚ δύο ταχυτήτων. Στην περιφέρεια εμφανίζει εικόνα ανάκαμψης, δυναμικής σε πολλές περιοχές, ενισχύει τα ποσοστά του και την παρουσία του. Στο λεκανοπέδιο, όμως, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Το ερώτημα είναι γιατί, παρά τη διαπίστωση του προβλήματος, αυτό παραμένει.

Δύο βασικοί λόγοι

Εμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ παρατηρεί σχετικά ότι δύο είναι οι βασικοί λόγοι: Στην περιφέρεια υπάρχει πολύ πιο στενή σχέση των ψηφοφόρων με τους υποψηφίους και η διαπροσωπική επαφή είναι πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική. Στην Αττική τα μεγέθη δεν επιτρέπουν τέτοια σχέση. Για τους βουλευτές που εκλέγονται εδώ και χρόνια στο λεκανοπέδιο υπάρχει μια διαμορφωμένη εκλογική βάση, δομημένη πάνω στην πολυετή παρουσία και στη γνώση των ανθρώπων και των ιδιαίτερων συνθηκών κάθε επιμέρους περιοχής. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο η βάση αυτή να διευρυνθεί και να αποκτήσουν απήχηση νέοι υποψήφιοι. Παράλληλα, σχολιάζει το ίδιο στέλεχος, το ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά την πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης, αντιμετωπίζεται πλέον σαν πιο μικρό κόμμα, με την περιορισμένη παρουσίαση των θέσεών του και τη μειωμένη εκπροσώπησή του σε πολιτικές συζητήσεις που αυτό συνεπάγεται. «Αν δούμε συνολικά την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου που διατίθεται για πολιτικές εκπομπές, για παρουσίαση πολιτικών ειδήσεων, για την προεκλογική περίοδο κ.λπ. στους τηλεοπτικούς σταθμούς, διαπιστώνουμε ότι στο ΠΑΣΟΚ αναλογεί περίπου ένα 5% της “πίτας”. Στην Αττική, όπου η προεκλογική εκστρατεία είναι πρωτίστως μιντιακή, αυτό έχει επίπτωση», προσθέτει. Και σε αντιδιαστολή δίνει την εικόνα από τις περιοδείες του κ. Νίκου Ανδρουλάκη σε διάφορες περιοχές της χώρας. «Αν, για παράδειγμα, δούμε την επίσκεψη στα Τρίκαλα την προηγούμενη Κυριακή και την παρουσίαση εκεί του προγράμματος για τους αγρότες, μιλάμε για επιτυχημένη παρουσία. Για τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η επίσκεψη ενός πολιτικού αρχηγού παραμένει σημαντική είδηση, όσα ειπωθούν μεταδίδονται, θα συζητηθούν στην τοπική κοινωνία τις επόμενες ημέρες, είναι άλλη η απήχηση». Μόνο την τελευταία εβδομάδα, στις επισκέψεις του κ. Ανδρουλάκη σε Αγρίνιο, Γιάννενα και Αρτα παρουσιάστηκαν οι προτάσεις για τους μικρομεσαίους, για την Παιδεία, για την παραγωγική ανασυγκρότηση. «Εκεί, τοπικά, όλα αυτά θα συζητηθούν και έχουμε δει ότι έχουν αντίκτυπο. Το ερώτημα είναι πώς μπορεί κάποιος να μεταφέρει τη συζήτηση αυτή στην Αττική, όπου οι πολιτικές συζητήσεις στα μέσα ενημέρωσης γίνονται με άλλους όρους και δεν είναι εύκολη η προσέγγιση των πολιτών σε προσωπικό επίπεδο», επισημαίνεται.

Στην περιφέρεια η διαπροσωπική επαφή είναι πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική, σε αντίθεση με την πρωτεύουσα όπου τα μεγέθη δεν επιτρέπουν τέτοια σχέση.

Στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος είναι έντονος ο προβληματισμός για το κατά πόσον μπορεί η εικόνα να ανατραπεί στον λίγο χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές. Θα επιδιωχθεί, ωστόσο, με στοχευμένες εκδηλώσεις, που θα απευθύνονται σε ειδικά ακροατήρια (νέοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, υγειονομικοί κ.λπ.), να προβληθούν όσο γίνεται περισσότερο οι θέσεις του κόμματος.

Υπόθεση Γεωργούλη

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, από στελέχη του κόμματος εκφράζεται προβληματισμός για πιθανή αρνητική επίπτωση της υπόθεσης Γεωργούλη στο ΠΑΣΟΚ. Οπως λένε, το κόμμα βρέθηκε για περισσότερο από μία εβδομάδα να προβάλλεται σχεδόν μονοθεματικά για το ζήτημα της καταγγελίας της Ελένης Χρονοπούλου, τη στιγμή που με την είσοδο στην επίσημη προεκλογική περίοδο θα έπρεπε να συζητάει τις προτάσεις, τις θέσεις, το πρόγραμμά του, να αναπτύσσει την κριτική του έναντι της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. «Καλώς υπερασπιστήκαμε την κ. Χρονοπούλου, αλλά ίσως εγκλωβιστήκαμε σε μια μονοθεματική ατζέντα που μας πήγε πίσω», είναι το σχόλιο στελέχους που εκφράζει προβληματισμό. Και προσθέτει: «Εμείς συζητούσαμε για το θέμα της καταγγελίας βγαίνοντας απέναντι στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και την ίδια στιγμή η Ν.Δ. βρήκε ευκαιρία να βάλει στη συζήτηση το θέμα της κυβέρνησης ηττημένων, εμπλέκοντας σε αυτή το ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι εδώ και καιρό ξεκάθαρα έχουμε πει ότι δεν πρόκειται ποτέ να μπούμε στο ίδιο σχήμα με τον κ. Βαρουφάκη και όσους έχουν παίξει με τη δραχμή και την τύχη της χώρας».

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ, μετά την υπόθεση των υποκλοπών, βρέθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες να κινείται με μονοθεματική ατζέντα, τροποποιώντας τον προεκλογικό σχεδιασμό του.

Σε μια μερίδα στελεχών του κόμματος αναπτύσσεται προβληματισμός διότι, όπως λένε, η υπόθεση μπορεί να δημιουργεί ένα κύμα συμπάθειας στο εκλογικό ακροατήριο αλλά είναι αμφίβολο αν αυτή η συμπάθεια μεταφράζεται σε ψήφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή