Τσίπρας: Ανήθικη η ελάχιστη βάση εισαγωγής, κατάργηση από φέτος

Τσίπρας: Ανήθικη η ελάχιστη βάση εισαγωγής, κατάργηση από φέτος

Ως προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει τεθεί η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, με τον κ. Τσίπρα να τη χαρακτηρίζει ως «παράλογη» και «ανήθικη»

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δεσμεύεται ότι αυτή θα είναι μία από τις πρώτες αποφάσεις που θα ληφθούν, εφόσον εκλεγεί προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στις φετινές εκλογές.

Ειδικότερα, απαντώντας ζωντανά σε ερωτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την ελάχιστη βάση εισαγωγής ως «παράλογη» και «ανήθικη», κατηγορώντας μάλιστα τόσο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και την υπουργό Παιδείας Νίκης Κεραμέως ότι με το εν λόγω μέτρο «κόβουν» 20.000 νέους από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, «με στόχο να απευθυνθούν σε ιδιωτικά κολλέγια». 

«Θα αφορά και τις φετινές εξετάσεις»

«Το θεωρούμε παράλογο, το θεωρούμε ανήθικο. Θέλω λοιπόν να δεσμευτώ ότι η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα είναι μια από τις πρώτες πράξεις της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης και θα ισχύσει από τις εξετάσεις που θα δώσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες αυτόν τον Ιούνη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα επιτευχθεί νομοθετώντας την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής έτσι ώστε όταν βγουν τα αποτελέσματα τον Σεπτέμβριο να ισχύσει ο αλγόριθμος «που ίσχυε πριν νομοθετήσει η κ. Κεραμέως».

Επιπλέον, επως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε νομοθετήσει το 2018 «ένα καινούργιο σύστημα που προέβλεπε τις «πράσινες» και τις «κόκκινες σχολές», δηλαδή αυτές που η ζήτηση ήταν μικρότερη ή ίση με τις διαθέσιμες θέσεις και θα μπορούσαν να περάσουν παιδιά χωρίς εξετάσεις και τις σχολές υψηλού ανταγωνισμού, όπου θα έπρεπε να υπάρχει κάποια διαγωνιστική διαδικασία». «Βεβαίως η κ. Κεραμέως αυτό το κατήργησε, εμείς έχουμε στόχο να το επαναφέρουμε», σημείωσε ο ίδιος.

Πανελλαδικές: «Αδιάβλητες» αλλά «όχι ανθρώπινες»

Σε ερώτηση που δέχθηκε, στο πλαίσιο του διαδικτυακού Q&A, σχετικά με το εάν θα μπορούσε να υπάρξει  ένα σύστημα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως οι πανελλαδικές «είναι το μόνο αδιάβλητο που έχουμε σ’αυτή τη χώρα», σχολιάζοντας ωστόσο ότι δεν είναι «ανθρώπινο».

Επιπλέον, επισήμανε πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε νομοθετήσει το 2018 «ένα καινούργιο σύστημα που προέβλεπε τις “πράσινες” και τις “κόκκινες σχολές”, δηλαδή αυτές που η ζήτηση ήταν μικρότερη ή ίση με τις διαθέσιμες θέσεις και θα μπορούσαν να περάσουν παιδιά χωρίς εξετάσεις και τις σχολές υψηλού ανταγωνισμού, όπου θα έπρεπε να υπάρχει κάποια “διαγωνιστική διαδικασία”». «Βεβαίως η κ. Κεραμέως αυτό το κατήργησε, εμείς έχουμε στόχο να το επαναφέρουμε», σημείωσε.

Σε ερώτηση σχετικά με την φοιτητική μέριμνα, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση γιατί διόρισε ως υπεύθυνο των φοιτητικών εστιών έναν «πρώην πρόεδρο της νεολαίας» κόμματος, ο οποίος, κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «άφησε τις περισσότερες εστίες στο έλεος τους».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ως παράδειγμα τις διαμαρτυρίες φοιτητών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου τον χειμώνα του 2021, που έλεγαν ότι δεν είχαν θέρμανση σε συνθήκες χιονιά, ούτε φύλαξη, με αποτέλεσμα να συμβούν «δυσάρεστα γεγονότα».

Ξεκινούν την 1η Ιουνίου οι Πανελλαδικές

Υπενθυμίζεται ότι οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου.

Όπως είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για το 2023 είναι το εξής:

Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕΛ

Παρασκευή, 2/6/2023 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας

Τρίτη, 6/6/2023 Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά, Βιολογία Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, Ο.Π. Σπουδών Υγείας

Πέμπτη, 8/6/2023 Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας, Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

Δευτέρα, 12/6/2023 Ιστορία, Φυσική, Οικονομία Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας, Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑΛ

Πέμπτη, 1/6/2023 Νέα Ελληνικά

Σάββατο, 3/6/2023 Μαθηματικά (Άλγεβρα)

Τετάρτη, 7/6/2023 Ανατομία- Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας

Παρασκευή, 9/6/2023 Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης

Σάββατο, 10/6/2023 Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία Μηχανών

Τρίτη, 13/6/2023 Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Ναυτικές Μηχανές

Πέμπτη, 15/6/2023 Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ ΙΙ), Ψηφιακά Συστήματα

Παρασκευή, 16/6/2023 Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων

Ειδικά και Μουσικά Μαθήματα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Σάββατο, 17/6/2023 Αγγλικά 10.00 πμ

Δευτέρα, 19/6/2023 Γερμανικά 8.30 πμ

Τρίτη, 20/6/2023 Ελεύθερο Σχέδιο 8.30 πμ

Τετάρτη, 21/6/2023 Γραμμικό Σχέδιο 8.30 πμ

Πέμπτη, 22/6/2023 Αρμονία 8.30 πμ

Παρασκευή, 23/6/2023 Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων 16.30 πμ

Σάββατο, 24/6/2023 Μουσική Αντίληψη και Γνώση 12.30 πμ

Δευτέρα, 26/6/2023 Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία 8.30 πμ

Τρίτη, 27/6/2023 Γαλλικά 8.30 πμ

Τετάρτη, 28/6/2023 Ισπανικά 8.30 πμ

Πέμπτη, 29/6/2023 Ιταλικά 8.30 πμ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT