Εκλογές: Τι κρύβουν οι επιλογές των αρχηγών

Εκλογές: Τι κρύβουν οι επιλογές των αρχηγών

Πού θα είναι υποψήφιοι Κυρ. Μητσοτάκης, Αλ. Τσίπρας και Ν. Ανδρουλάκης

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δική της ιδιαίτερη σημειολογία έχει η επιλογή από τους πολιτικούς αρχηγούς των τριών εκλογικών περιφερειών στις οποίες, εκ της εκλογικής νομοθεσίας, μπορούν να είναι υποψήφιοι. Μέσα από τις περιφέρειες που επιλέγουν, οι πολιτικοί αρχηγοί επιδιώκουν να στείλουν συγκεκριμένα μηνύματα προς τους ψηφοφόρους και να αναδείξουν τις επιμέρους στοχεύσεις της προεκλογικής εκστρατείας, άλλοτε άμεσα εμφανή και σαφή και άλλοτε περισσότερο συμβολικά.

Εκλογές: Τι κρύβουν οι επιλογές των αρχηγών-1

Στην Α΄ Θεσσαλονίκης η παρουσία του πρωθυπουργού συνδέεται με την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να μην είναι ξανά υποψήφιος και την επιθυμία να στηριχθεί το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο, καθώς είναι μια περιφέρεια όπου και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει βαρύτητα αλλά και η Ελληνική Λύση καταγράφει αυξημένη επιρροή.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να είναι υποψήφιος σε Δωδεκάνησα, Σέρρες και Α΄ Πειραιώς. Η υποψηφιότητα στα Δωδεκάνησα αποφασίστηκε για να τιμηθεί η μνήμη του Νεκτάριου Σαντορινιού. Στις Σέρρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο του κόμματός του απέναντι στην πολύ ισχυρή παράδοση της Ν.Δ. και ιδιαίτερα της οικογένειας Καραμανλή στην περιοχή, ενώ ο ίδιος ο κ. Τσίπρας συνέδεσε την απόφασή του και με την τραγωδία στα Τέμπη. Τέλος, η επιλογή της Α΄ Πειραιώς καταδεικνύει την επιδίωξη να ενισχυθούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ εκεί, καθώς το κόμμα εξέλεξε στις προηγούμενες εκλογές μόλις ένα βουλευτή, από τέσσερις που είχε εκλέξει στις αμέσως προηγούμενες.

Στην Α΄ Θεσσαλονίκης η συμμετοχή του πρωθυπουργού στο ψηφοδέλτιο συνδέεται με την απόφαση του κ. Κ. Καραμανλή να τερματίσει την κοινοβουλευτική παρουσία του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως είχε προαναγγείλει, θα είναι υποψήφιος στο Ηράκλειο της Κρήτης, την ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να επιτύχει σημαντική αύξηση των ποσοστών του. Επιπλέον, ο πρόεδρος του κόμματος επέλεξε να είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα Αθηνών, όπου εκλεγόταν η Φώφη Γεννηματά και όπου το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να αυξήσει την εκλογική δύναμή του, με ορισμένους να πιστεύουν ότι θα μπορούσε να κερδίσει και επιπλέον έδρα.

Η τρίτη επιλογή του κ. Ανδρουλάκη είναι η Α΄ Θεσσαλονίκης, που δείχνει να συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενδεχομένως διότι θεωρείται ότι η αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή διαμορφώνει προϋποθέσεις αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού.

Στην Α΄ Θεσσαλονίκης θα είναι υποψήφιος και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επέλεξε επιπλέον τον Βόρειο Τομέα Αθηνών και την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Φθιώτιδα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επέλεξε Α΄ Αθηνών, Β΄ Πειραιώς και Πάτρα, με την επιλογή του να συνδέεται με την επιδίωξη στήριξης των ψηφοδελτίων του ΜέΡΑ25 στις περιφέρειες αυτές.

Σε Πάτρα, Λάρισα και Α΄ Θεσσαλονίκης θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιος ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε κρατήσει την έδρα της Λάρισας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή