Εκλογές 2023: Μάθε πού ψηφίζεις – Βρες το εκλογικό σου διαμέρισμα

Εκλογές 2023: Μάθε πού ψηφίζεις – Βρες το εκλογικό σου διαμέρισμα

Αναλυτικός οδηγός για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ετεροδημότες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου. Η «Κ» παρουσιάζει έναν πλήρη οδηγό για τους ψηφοφόρους.

Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται σε 9.810.040, εκ των οποίων 4.760.042 άνδρες και 5.049.998 γυναίκες. Για πρώτη φορά θα ψηφίσουν 438.595 νέοι ηλικίας από 17 έως 21 ετών. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι γεννήθηκαν το 2006.

Εκλογές 2023: «Μάθε που ψηφίζεις» – Η πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών

Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν και για το εκλογικό τους διαμέρισμα μέσω της πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις», εισάγοντας τα στοιχεία που απαιτούνται. Ειδικότερα, αρκούν είτε τα προσωπικά τους στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης), είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμο τους.  

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα αναζήτησης επιστρέψει πολλαπλές εγγραφές με ίδιο εκλογικό αριθμό (περίπτωση διπλοεγγραφής εκλογέα), ο εκλογέας επιτρέπεται να ψηφίσει σε ένα εκ των δύο εκλογικών τμημάτων. Κατά την παρουσία του στο εκλογικό τμήμα, θα του ζητηθεί να υπογράψει σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το ΠΔ 26/2012, οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται με ευθύνη των Δήμων και αντλούνται από το τηρούμενο σε αυτούς δημοτολόγιο. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, οι πολίτες πρέπει να επικοινωνήσουν για τη διόρθωσή του με τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι γραμμένοι.

Εκλογές 2023: Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες

Οσον αφορά τους ετεροδημότες, η τελευταία ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στις 11/04/2023 και περιλαμβάνει μεταβολές μέχρι και τις 28/02/2023.

Σημειώνεται ότι από τις 28 Φεβρουαρίου δεν γίνονται δεκτές νέες αιτήσεις από ετεροδημότες, ενώ αδύνατη είναι και η ανάκληση της αίτησης, η οποία έχει ήδη πραγματοποιηθεί. 

Οι ετεροδημότες μπορούν να δουν που ψηφίζουν στην ίδια πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών συμπληρώνοντας το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά τους, καθώς και τα ονόματα του πατέρα και της μητέρα τους και τη χρονολογία γέννησής τους.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, διευκρίνισε ότι ακόμα 31.250 πολίτες – που έκαναν αίτηση αφού έκλεισαν οι εκλογικοί κατάλογοι – θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις επόμενες εκλογές εφόσον αυτές γίνουν στις αρχές Ιουλίου. 

Ειδικός Εκλογικός Αριθμός: Πώς και πού τον βρίσκετε

Σε αυτή την πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών, οι εκλογείς μπορούν να βρουν τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό τους, αρκεί να συμπληρώσουν τα παρακάτω προσωπικά στοιχεία: Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας και Έτος Γέννησης. Κατόπιν, πατώντας αναζήτηση, εμφανίζεται ο Ειδικός Εκλογικός Αριθμός του ενδιαφερόμενου πολίτη. 

Εκλογές 2023: «Πού ψηφίζω» μέσω gov.gr

Οι πολίτες (Ελληνες και Ευρωπαίοι) που έχουν δικαίωμα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μπορούν να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν μέσω της παρακάτω διεύθυνση του Gov.gr (https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/stoikheia-polite-kai-tautopoietika-eggrapha/mathe-pou-psephizeis ), η οποία θα τους παραπέμψει στην ειδική πλατφόρμα «Μάθε που ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT