Εκλογικά: Από τα νότια στη Βιέννη

Εκλογικά: Από τα νότια στη Βιέννη

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Διεύρυνση του προβαδίσματος της Ν.Δ. επί του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται στο μηνιαίο βαρόμετρο της εταιρείας δημοσκοπήσεων Prorata (για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Attica). Το προβάδισμα της Ν.Δ. φθάνει στις 4 ποσοστιαίες μονάδες (31,5% έναντι 27,5%), ενώ στο προηγούμενο ήταν μόλις 2,5 (28,5% έναντι 26%). Το ΠΑΣΟΚ παραμένει στο 9,5%, ενώ αυξάνουν ποσοστά το ΚΚΕ (6% από 5%) και το ΜέΡΑ25 (3,5% από 3%). Σε αντίθεση, η Ελληνική Λύση χάνει μισή μονάδα (3% από 3,5%). Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 10,5%. Σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και γίνουν δεύτερες, στην έρευνα καταγράφεται προβάδισμα 5 μονάδων της Ν.Δ. επί του ΣΥΡΙΖΑ (34,5% έναντι 29,5%).

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Ποιος εκφράζει καλύτερα την Κεντροαριστερά; Στο ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να επαναπατρίσουν τον κορμό του εκλογικού σώματος που έχει μετακομίσει σε σημαντικό βαθμό στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη Ν.Δ. Φαίνεται ότι για εκείνους που έχουν μεταφερθεί προς τη Ν.Δ. θεωρούν ότι είναι δύσκολο να επιστρέψουν, γι’ αυτό και οι προσπάθειες επικεντρώνονται προς τα αριστερά. Δύσκολο και αυτό. Κάπως έτσι μπορεί να γίνει αντιληπτή και μια εκδήλωση που διοργανώνεται από το ΠΑΣΟΚ και τα συνεργαζόμενα δίκτυα της Ανανεωτικής Αριστεράς και των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, η οποία πραγματοποιείται αύριο το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ με θέμα «Εκλογές 2023: Η ώρα της Κεντροαριστεράς». Ομιλητές είναι οι γραμματείς του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, της Ανανεωτικής Αριστεράς Θεόδωρος Μαργαρίτης και των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία Μιχάλης Χάλαρης, αλλά και δύο πασοκικά ανανήψαντες καθηγητές, ο πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης και ο πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, δύο πρόσωπα που κατά τη θητεία τους στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασαν και πάρα πολύ καλά.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο Θάνος Τζήμερος (αριστερά) και ο Φαήλος Κρανιδιώτης (δεξιά). Οι πρώην σύντροφοι εν όπλοις του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, τον οποίο και αποκήρυξαν. Οι Διόσκουροι της Εθνικής Δημιουργίας. Ή αλλιώς: Εκείνοι που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ακροδεξιά πολυκατοικία τρίβοντας τα χέρια τους από ικανοποίηση. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, καθώς οι εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων στις εξωκοινοβουλευτικές αλάνες της Ακροδεξιάς ευνοούν τον δικό τους σχηματισμό. Το κόμμα Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου έχει τεθεί εκτός, όπως άλλωστε και ο ανταγωνιστικός σχηματισμός Λατινοπούλου – Βατίδου. Επίσης, όλα αυτά τα κόμματα δεν κυνηγούν μόνο παρόμοιες ψήφους με εκείνες που καταλήγουν στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ακροδεξιάς, την Ελληνική Λύση. Για παράδειγμα, σε αντίθεση με την Ελληνική Λύση, η Εθνική Δημιουργία δεν έχει πάρει φιλορωσική θέση στο Ουκρανικό. Αν δώσει, πάντως, κάποιος βαρύτητα στα ευρήματα των μετρήσεων των τελευταίων μηνών, τα άκρα δεξιά υπολογίζονται σε περίπου 10%-15% του εκλογικού σώματος, οπότε ο ανταγωνισμός προμηνύεται σκληρός. Δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για χώρο όμορο στη Ν.Δ., οι εξελίξεις σε αυτό το φάσμα του εκλογικού σώματος θα είναι καθοριστικές και για την κυβερνησιμότητα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Βιέννη. Αλλοι κάνουν προεκλογική εκστρατεία στα προάστια. Και άλλοι στην Κεντρική Ευρώπη. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ακόμη και τώρα, ούτε 20 μέρες πριν από τις εκλογές, συνεχίζει να «γράφει μίλια», καθώς αυτή τη φορά συναντήθηκε με τον αγαπημένο φίλο και Αυστριακό ομόλογό του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Ο κ. Δένδιας επέστρεψε αυθημερόν φέρνοντας μάλιστα και νέα, καθώς ο κ. Σάλενμπεργκ υποσχέθηκε ότι η Βιέννη θα συζητήσει με την Αθήνα για την επιστροφή δύο θραυσμάτων από τον Παρθενώνα. Επίσης επισκέφθηκε τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, όπου και συζήτησε με τον πρόεδρο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι για τους προβληματισμούς της Αθήνας όχι μόνο έναντι της κατασκευής πυρηνικών σταθμών στη σεισμογενή ευρύτερη περιοχή (βλέπε Ακούγιου), αλλά και για τον σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία. Εκεί κατέφυγαν και πολλοί ομογενείς Ελληνες από τη Μαριούπολη.

Η ΑΤΑΚΑ

Είστε «νεόκοπος συριζαίος», κατηγόρησε ο υποψήφιος με τη Ν.Δ. Τάσος Γαϊτάνης τον πρώην βουλευτή και κυβερνητικό εκπρόσωπο του κόμματός του και νυν υποψήφιο με τον ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελο Αντώναρο. «Εγώ θα ντρεπόμουνα να καθίσω πλάι σε χουντόμουτρα στη Ν.Δ., στον Αδωνι, τον Βορίδη και τον Πλεύρη», ανταπάντησε, μεταξύ πολλών άλλων, ο κ. Αντώναρος, σε γνώριμο τόνο. Σε έναν κλασικό καβγά επιπέδου που αρμόζει σε τηλεοπτικό παράθυρο, ειπώθηκαν και άλλα χαριτωμένα, αλλά ο χώρος της στήλης είναι εξ ορισμού περιορισμένος και δεν μπορώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Η δουλειά πάντως έγινε, όλοι αποχώρησαν ευχαριστημένοι διότι δήθεν «τάπωσαν» αλλήλους. Και η ζωή συνεχίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT