Ελληνοτουρκικά: Συνεκμετάλλευση του Αιγαίου ζητεί ο Ακάρ

Ελληνοτουρκικά: Συνεκμετάλλευση του Αιγαίου ζητεί ο Ακάρ

Τη συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου του Αιγαίου προτείνει ο Χουλουσί Ακάρ και μιλάει για την πιθανότητα της επέκτασης του μορατόριουμ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου του Αιγαίου προτείνει ο Χουλουσί Ακάρ και μιλάει για την πιθανότητα της επέκτασης του μορατόριουμ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global, ο κ. Ακάρ έμμεσα απάντησε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχε τονίσει πως η Αγκυρα πρέπει να εγκαταλείψει την αναθεωρητική πολιτική. Ο Τούρκος υπουργός τόνισε πως η στάση της Ελλάδας στο ζήτημα της προσέγγισης «είναι αμφιταλαντευόμενη».

Ο κ. Ακάρ επισήμανε πως στη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο συζήτησε πολλά θέματα και δήλωσε ότι «επιθυμία μας, όπως λέγαμε πάντα, είναι ο πλούτος του Αιγαίου να αποτελέσει πόρο και για τις δύο πλευρές. Οι κάτοικοι εκατέρωθεν να επωφελούνται από τον πλούτο του Αιγαίου με δίκαιο τρόπο. Να συνεχίσουμε επίσης τη συνεργασία μας σε πολλούς άλλους τομείς, ιδιαίτερα στον τουρισμό».

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας αναφέρθηκε και στη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και τόνισε πως «έχουμε ένα μορατόριουμ που εφαρμόστηκε το 1988. Αυτό σημαίνει: Μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου, ας μην προβαίνουμε σε ασκήσεις ή στρατιωτικές δραστηριότητες, ας μην επηρεάζουμε αρνητικά τον τουρισμό.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας υποστήριξε πως η Αγκυρα «δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο γεγονός».

Μάλιστα, κατά τις συνομιλίες που είχαμε εκεί (σ.σ. στην Αντιόχεια με τον κ. Παναγιωτόπουλο) μιλήσαμε για παράτασή του, ξεκινώντας τον Μάιο αντί για τον Ιούνιο και τελειώνοντας τον Οκτώβριο αντί για τον Σεπτέμβριο. Από την πλευρά μας, δηλώσαμε ότι είμαστε πρόθυμοι και υποστηρικτικοί σε αυτό το θέμα».

Ο κ. Ακάρ αφού δήλωσε πως η Τουρκία είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας υποστήριξε πως «από αυτή την άποψη, υπάρχουν κάποιες αμφιταλαντεύσεις στον γείτονά μας. Περιμένουμε με ελπίδα ότι θα βρουν τον σωστό δρόμο και θα έρθουν στη θέση που πρέπει. Οπως λέμε πάντα, δεν θα [επιτρέψουμε να] παραβιαστούν τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας, ειδικά στην Κύπρο. Παράλληλα, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Επομένως, οι δηλώσεις μας δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως απειλή. Δεν είναι απειλή. Οπως δεν είναι αδυναμία να λέμε “ας κάτσουμε να μιλήσουμε”».

Εν τω μεταξύ, το τουρκικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Αnadolu», το οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζει ως αεροπλανοφόρο, αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Σμύρνης.

Από σήμερα θα δέχεται την επίσκεψη των Τούρκων πολιτών μέχρι τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ερντογάν είχε ανακοινώσει «την αποστολή του Αnadolu στη Σμύρνη για να σταλεί μήνυμα εκεί που πρέπει», όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή