Μητσοτάκης: Δεν χρειαζόμαστε έναν ασταθή κυβερνητικό σχηματισμό

Μητσοτάκης: Δεν χρειαζόμαστε έναν ασταθή κυβερνητικό σχηματισμό

«Δεσμεύομαι για αύξηση μισθών και μείωση φόρων», τόνισε ο πρωθυπουργός

6' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν συζητάω καν ψήφο ανοχής», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας εμφατικά ότι «δεν χρειαζόμαστε έναν ασταθή κυβερνητικό σχηματισμό».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, είπε ότι «έχουμε πολλές διαφορές με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη», τον οποίο κατηγόρησε ότι «έχει εμμονή μαζί μου». «Ο κ. Ανδρουλάκης λέει πράγματα που δεν στέκουν, πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Έχει προσωπική εμμονή μαζί μου, επιτίθεται με βαρείς χαρακτηρισμούς, θεωρεί ότι το πρόβλημα είμαι εγώ, όχι η ΝΔ και αυτό το θεωρώ λίγο εμμονικό». 

Σε ερώτηση για το εάν θα αναζητήσει συνεργασίες σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών το απαιτεί, τόνισε: « Δεν χρειαζόμαστε έναν ασταθή κυβερνητικό σχηματισμό. Χρειαζόμαστε μια μονοκομματική κυβέρνηση, ναι, αλλά όχι μονοχρωματική. Δεν εννοώ να πάρω βουλευτές από άλλα κόμματα, το έχω απορρίψει αυτό. Θα βάλω τους καλύτερους στις κατάλληλες θέσεις».  

«Το σύνταγμα ορίζει ότι το πρώτο κόμμα παίρνει την πρώτη εντολή. Το πώς θα την αξιοποιήσω θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα. Η επόμενη ημέρα της απλής αναλογικής είναι πολύ δύσκολο να δώσει κυβέρνηση. Εμείς δεν ήμαστε ποτέ θιασώτες της απλής αναλογικής», δήλωσε.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθώ ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο που να μη στηρίζεται σε μη εκλεγμένο βουλευτή της ΝΔ. Δεν συζητώ καν για κυβέρνηση ανοχής, δεν έχουν συμβεί πουθενά αυτά τα πράγματα», συμπλήρωσε.«Κάποιοι δεν κρύβουν τη στενοχώρια τους για τον Κασιδιάρη»

Ερωτηθείς για τον αποκλεισμό ορισμένων κομμάτων, είπε ότι αξιοποίησαν τις δυνατότητες του συντάγματος «για να αποτρέψουμε τους μαχαιροβγάλτες να κατέβουν στις εκλογές. Και το πετύχαμε. Και το κάναμε μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Η διάταξη ήταν επαρκής. Η επιχειρηματολογία μας ήταν απόλυτα στέρεη και η νομολογία που έχει χτιστεί κάνει πολύ συγκεκριμένη παρέμβαση», ενώ πρόσθεσε σκωπτικά ότι «κάποιοι δεν μπορούν να κρύψουν τη στεναχώρια τους για το γεγονός ότι ο Κασιδιάρης δεν θα κατέβει στις εκλογές».

«Η υγεία είναι το μεγάλο προσωπικό μου στοίχημα»

«Το επιτελικό κράτος ήταν μεγάλη επιτυχία για τη χώρα», δήλωσε και ανέφερε ότι αυτό το μοντέλο δοκιμάστηκε και μπορεί να βελτιωθεί και να γίνουν παρεμβάσεις και στην οργάνωση της κυβέρνησης και σε επιλογές προσώπων «που και εμείς μπορεί να βάλαμε κομματικό νερό στο κρασί μας και αυτό δεν πρέπει να γίνει». 

Ανέφερε ότι είναι μεγάλο προσωπικό του στοίχημα η υγεία, τονίζοντας πως «δεν γίνεται να περιμένεις 12 μήνες για ένα χειρουργείο». 

Είπε ότι θέλει να «σπάσει» το υπουργείο Εργασίας σε ένα συντάξεων και ένα δεύτερο που θα ασχολείται με την κοινωνική πολιτική και τη στέγη

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αποχής, σημείωσε ότι «θέλουμε οι πολίτες να ψηφίσουν και στις δύο εκλογές» και συμπλήρωσε: «Δεν φέραμε εμείς την απλή αναλογική».

Υπενθύμισε ότι και το 2015 και το 2019 κάποιοι δούλευαν σεζόν και πως αν υπάρχει διπλή κάλπη «δεν είναι δική μας η ευθύνη». 

Πρόσθεσε, πως για πρώτη φορά θα ψηφίζουν και 25.000 Έλληνες από το εξωτερικό και δεσμεύτηκε ότι θα αναζητήσει ξανά 200 βουλευτές, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα σε όποιον είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. 


«Θα στηρίζουμε τους καταναλωτές»

Για την ακρίβεια ανέφερε: «Η ακρίβεια αποτελεί την πρώτη ανησυχία και δικαιολογημένα των Ελλήνων, είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ανάγκασε τις τράπεζες σε όλο τον κόσμο να αυξήσουν τα επιτόκια για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό. Δεν είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη». Το καλάθι του νοικοκυριού δούλεψε, το market pass, η αύξηση μισθών και η τόνωση εισοδήματος από τη μείωση φόρων. Αυτό είναι ένα πρώτο ανάχωμα. Εκτιμώ και έχω τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Απρίλιο που είχαμε τον 5ο χαμηλότερο στην Ευρώπη, είναι ότι έχουμε δει τα χειρότερα και τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα. Εμείς θα εξακολουθουμε να είμαστε κοντά σε αυτούς που το έχουν ανάγκη». 

Για τη μείωση του ΦΠΑ, είπε ότι επιμένει πως πρόκειται για μέτρο που δεν θα λειτουργήσει. «Θα μειωθεί σταδιακά και στοχευμένα για όλα τα προϊόντα κατά τη διάρκεια της τετραετίας», είπε. 

Για τη μεγάλη διαφορά από τον παραγωγό στο ράφι, ανέφερε πως όσοι λιγότεροι μεσάζοντες υπάρχουν, τόσο καλύτερες θα είναι οι τιμές. Είπε, ότι υπάρχουν πλατφόρμες αγροτών που πουλάνε απευθείας. Σημείωσε ότι πολλές τιμές για τους παραγωγούς έχουν αυξηθεί και έτσι οι υψηλές τιμές στον πρωτογενή τομέα βοηθούν και τις εξαγωγές. 

Για το κόστος της ενέργειας, τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είχε αποτέλεσμα. Εξήγησε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου βρέθηκαν 10 φορές πιο πάνω. «Με τη συνολική αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και με την προσπάθεια που κάνει η χώρα να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο οι τιμές θα βαίνουν βελτιούμενες», πρόσθεσε. 

Πρόσθεσε ότι «θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους καταναλωτές», εκτίμησε ότι «θα βοηθήσουν οι διεθνείς τιμές» και δεσμεύτηκε ότι το πλαίσιο στήριξης θα συνεχιστεί. Σημείωσε, επίσης, ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή στοιχίζει 1,5 δις το χρόνο.

«Πρέπει να πει ο κ. Τσίπρας από πού θα τα βρει. Από το 2023 οι κανόνες της δημοσιονομικής σταθερότητας θα επιστρέψουν. Γιατί λέω ότι θα τίναζαν την μπάνκα στον αέρα; Δεν θα βλέπαμε την επενδυτική βαθμίδα ούτε με το κιάλι», συμπλήρωσε. 

Τόνισε πως το πρόγραμμα της ΝΔ είναι κοστολογημένο, μίλησε για την αύξηση των μισθών και τη μείωση των φόρων. «Γι’ αυτά δεσμεύομαι. Πρέπει να βελτιώσουμε και τη φορολογική συμμόρφωση. Έχουμε κάνει βήματα προόδου. Θα είμαστε πολύ αυστηροί», υπογράμμισε. 


«Θα δώσουμε χρήματα σε αυτούς που έχουν ανάγκη»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους συνταξιούχους και είπε ότι «υπάρχει τεράστια ανεντιμότητα από το κόμμα που κατακρεούργησε τις συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου». Τόνισε ότι σε βάθος χρόνου θα σβήσει η προσωπική διαφορά και πως του χρόνου οι συνταξιούχοι θα πάρουν αυξήσεις 4%.

Για τη 13η σύνταξη, είπε ότι κάθε χρόνο καταφέρνουμε να πηγαίνουμε καλύτερα από τους στόχους. «Ναι, και φέτος θα έχουμε καλή πορεία της οικονομίας και τα Χριστούγεννα θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Αν κόβαμε τον ΦΠΑ θα τον κόβαμε για όλους. Εμείς θα δώσουμε τα χρήματα πρωτίστως σε αυτούς που το έχουν ανάγκη». 

Για την αύξηση των μισθών και τη δέσμευση για αύξηση των μισθών κατά 25%, υπογράμμισε ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις και μείωση της ανεργίας. Σημείωσε ότι όσο μειώνεται η ανεργία θα αναγκάζονται οι επιχειρηματίες να πληρώνουν περισσότερο. 

Για τον κόσμο της εργασίας στα νησιά, ανέφερε ότι υπάρχει ζήτημα συνθηκών και σημείωσε ότι βελτιώνονται οι μισθοί. «Θα είμαστε πάρα πολύ σκληροί ως προς την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, ειδικά για τα παιδιά που δουλεύουν σεζόν. Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Δεν μπορεί ο εργοδότης να ισχυριστεί ότι δούλεψες λιγότερο». 


«Θα διπλασιάσω το πρόγραμμα Στέγη μου»

«Είμαι υπερήφανος που κρατήσαμε την κοινωνία όρθια στον κορωνοϊό», δήλωσε και ανέφερε ότι βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και ο κ. Τσίπρας τελείως άδειο.

«Η δουλειά μου είναι να λύσω τα προβλήματα. Διαφορετικό αυτό από το να παρουσιάζεται η εικόνα μιας Ελλάδας κατάμαυρης. Στα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και οι αγκινάρες είναι μαύρες. Το να παρουσιάζεται μια εικόνα κατάμαυρη από το παρελθόν δεν μας ταιριάζει», τόνισε, ενώ για το πρόγραμμα της ΝΔ είπε ότι είναι κοστολογημένο

Ειδικά για το θέμα της στέγης και τα υψηλά ενοίκια, είπε ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. «Το πρόγραμμα “Στέγη μου” απαντάει σε αυτή την ανάγκη. Πάει πολύ καλά. Θα το διπλασιάσω. Και αν είναι επιτυχημένο, θα δούμε ενδεχομένως να αυξήσουμε λίγο τα όρια και να αξιοποιήσουμε περιουσία του δημοσίου για κοινωνική παροχή», συμπλήρωσε, ενώ αναφέρθηκε σε δράσεις όπως το «Αλλάζω θερμοσίφωνα» και τα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη». 

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι μπορούν να το κοστολογήσουν ανεξάρτητοι οικονομολόγοι και πως η ΝΔ το κοστολογεί πάνω από 80 δις. 

Αναφερόμενος στον «προσωπικό βοηθό», είπε ότι στοιχίζει 300 εκ και είπε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέει για 70.000 προσωπικούς βοηθούς που εκτινάσσει το κόστος. 

«Έβλεπα την ομιλία του κ. Τσίπρα το ’14, το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ίδιες λέξεις, ίδια εκφορά του λόγου. Δεν έμαθαν τίποτα και δεν ξέχασαν τίποτα. Μου έκανε εντύπωση. Τίποτα δεν άλλαξε. Εμείς μετά από΄4 χρόνια μάθαμε από τα λάθη μας. Αυτό δεν ισχύει για την άλλη πλευρά. Ο κ. Τσίπρας κρίνεται για την αξιοπιστία του», ανέφερε. 

«Έχει κάνει καριέρα στις προσωπικές επιθέσεις ο κ. Τσίπρας. Χρησιμοποιώ το πρωθυπουργικό αεροπλάνο μόνο όταν δεν έχω άλλο τρόπο. Και ο κ. Τσίπρας το χρησιμοποίησε κατά την προεκλογική εκστρατεία ως πρωθυπουργός και καλά έκανε. Ας αφήσουμε τις αστειότητες», πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT