Εκλογικά: Ποιος Ερνέστος απ’ όλους;

Εκλογικά: Ποιος Ερνέστος απ’ όλους;

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ωδινεν όρος και έτεκεν… ντιμπέιτ της 10ης Μαΐου στο γνωστό ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των επτά συναδέλφων να βελτιώσουν κατά το δυνατόν το επίπεδο της συζήτησης. Οι επτά παρουσιαστές (Γιώργος Κουβαράς ως συντονιστής για την ΕΡΤ, Μάρα Ζαχαρέα για το Star, Σία Κοσιώνη για τον ΣΚΑΪ, Γιώργος Παπαδάκης για τον ΑΝΤ1, Αντώνης Σρόιτερ για τον Alpha, Παναγιώτης Στάθης για το Open και Ράνια Τζίμα για το Mega) ζήτησαν με επιστολή τους προς τη διακομματική κάποια απευθείας τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών και στη συνέχεια να τους δοθεί η δυνατότητα να απευθύνουν κάποια ελεύθερη ερώτηση. Οι συνάδελφοι είναι αρκετά παλιοί, ώστε να θυμούνται ότι οι συζητήσεις στη διακομματική επιτροπή είναι προσχηματικές.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Υπάρχουν οι σοβαρές πολιτικές αντιπαραθέσεις, υπάρχουν και αυτές που γίνονται για να γίνονται. «Με ένα νόμο θα καταργήσουμε τη δυνατότητα να κάνει ό,τι θέλει ο πρωθυπουργός, όπως έκανε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης με το κρατικό αεροπλάνο», είπε χθες ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, πιάνοντας το νήμα από την εκπρόσωπό του Πόπη Τσαπανίδου, που άνοιξε το θέμα λίγο νωρίτερα. Χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός απάντησε αυτοπροσώπως λέγοντας ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «έχει κάνει καριέρα στις προσωπικές επιθέσεις». «Χρησιμοποιώ το πρωθυπουργικό αεροπλάνο μόνο όταν δεν έχω άλλο τρόπο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι το 2019 «και ο κ. Τσίπρας το χρησιμοποίησε κατά την προεκλογική εκστρατεία ως πρωθυπουργός και καλά έκανε. Ας αφήσουμε τις αστειότητες». Αλλο ένα θέμα το οποίο κατανάλωσε χώρο δημοσιότητας χωρίς ουσιαστικό λόγο. Γιατί τα κόμματα επιλέγουν αυτές τις πανεύκολες και χιλιογραμμένες επικοινωνιακές λύσεις, είναι ακατανόητο. Πενία τέχνας κατεργάζεται, εκτός εάν πρόκειται για κομματική δουλειά, οπότε απλά βγάζεις κάτι από την κατάψυξη.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εκλογικά: Ποιος Ερνέστος απ’ όλους;-1Ο Ελληνας Ερνέστο Τσε Γκεβάρα (φωτ.). Ο Ελληνας Τσε δεν είναι βέβαια, ο ζωηρός νεαρός Ερνέστος της Τριπόλεως, πάνω στον οποίο «έπεσε» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε πολύ σοβαρές απορίες. «Ερνέστο σε λένε, νόμιζα πως μόνο ο γιος μου λέγεται έτσι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον 14χρονο νεαρό. Εν συνεχεία τον αγκάλιασε και του είπε: «Τρελός παπάς σε βάπτισε κι εσένα»! Ο ενθουσιασμός του κ. Τσίπρα μπροστά σε ένα νέο συνώνυμο με τον δικό του γιο ήταν αναμενόμενος μιας και στα ελληνικά οι Ερνέστοι δεν περισσεύουν. Υπήρξαν και υπάρχουν, βέβαια, πολλοί και γνωστοί όπως ο Λακλάου (σύζυγος της Σαντάλ Μουφ, η οποία στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ιδιαιτέρως), ο Αλόνσο, ο Μαζεράτι (ναι, αυτός της αυτοκινητοβιομηχανίας) και, βεβαίως, ο γνωστός στους ποδοσφαιρόφιλους Βαλβέρδε. Και, βεβαίως, υπάρχει ο Ερνέστος, Μαργράβος (ας πούμε δούκας) της Αυστρίας, ο οποίος κάποια στιγμή στα μέσα του 11ου αιώνα κατόρθωσε και επέκτεινε την επικράτειά του, φτιάχνοντας αυτό που γνωρίζουμε ως Κάτω Αυστρία. Το 1075 σκοτώθηκε, καθώς είχε μάλλον στοιχηματίσει σε «κουτσό» άλογο κατά την Εριδα της Περιβολής, όχι τον Πάπα Γρηγόριο Ζ΄, αλλά τον Γερμανό Ερρίκο Δ΄. Σας φαίνεται αυτή η παρομοίωση άσχετη; Η Εριδα της Περιβολής είναι σχετική με το θέμα, όσο με την Ελλάδα ο Τσε Γκεβάρα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Αγιον Ορος. Το περιβόλι της Παναγίας. Η μόλις έβδομη φορά που το «Αξιον Εστίν» –η εικόνα της Παναγίας από το Πρωτάτο των Καρυών στο Αγιον Ορος– μεταφέρθηκε έξω από τη μοναστική πολιτεία του Αθωνος, συνέπεσε με την προεκλογική εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η εικόνα θα παραμείνει σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι τις 15 Μαΐου και είναι απολύτως δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες οι φωτογραφίες πολιτικών μπροστά στην εικόνα θα πληθαίνουν. Είδαμε ήδη τον Αδωνι Γεωργιάδη να κλίνει το γόνυ μπροστά στην εικόνα, ενώ ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, υποδέχθηκαν ήδη τους αντιπροσώπους της Ιερής Κοινότητας του Αγίου Ορους, καθώς και τον πολιτικό διοικητή της αυτόνομης πολιτείας. Στις παρυφές των κομμάτων ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες τριβές, μικρές βέβαια, καθώς τα παιχνίδια με το θρησκευτικό αίσθημα δεν συγκινούν.

H ATAKA

«Πιστεύω ότι στις 22 Μαΐου μπορεί να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στον πρώτο και σε κάποιον τρίτο, τέταρτο, πέμπτο», δήλωσε χθες (ΑΝΤ1) ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ανάλογα, όπως είπε, με το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο. Δεν είναι η πρώτη φορά και, όπως φαίνεται, ούτε η τελευταία που ο γ.γ. του ΚΚΕ «καρφώνει» αυτή τη συζήτηση για το σχέδιο περί «κυβέρνησης των ηττημένων». Ολα θα κριθούν από την κατάταξη και –κυρίως– τις επιδόσεις των κομμάτων. Ο κ. Κουτσούμπας είπε, επίσης, ότι το ΚΚΕ μειοψήφησε στη διακομματική επιτροπή για το ντιμπέιτ, καθώς ο Περισσός ζήτησε ελεύθερο διάλογο και συζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT