Εκλογικά: Οι γυναίκες δεν είναι «ποσόστωση»

Εκλογικά: Οι γυναίκες δεν είναι «ποσόστωση»

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του (ΑΝΤ1) ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Αρειο Πάγο για μεροληψία καθώς, όπως είπε, το Α1 τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου απέκλεισε κόμματα της Ακροδεξιάς προκειμένου να ευνοήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν διευκρίνισε αν, πέρα από το κόμμα Κασιδιάρη, θεωρεί ακροδεξιούς τούς –επίσης κομμένους– σχηματισμούς «Φιλόνομη Δημεγερσία» και «Πράσινο & Μωβ». Είναι παράδοξο ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκαν στον κόπο να αναγνώσουν την εκλογική νομοθεσία για τις πολύ σαφείς αρμοδιότητες του τμήματος Α1. Οι σύμβουλοι του κ. Τσίπρα θα μπορούσαν να τον είχαν ενημερώσει ότι το ανώτατο δικαστήριο δεν στέκεται μόνο σε διαδικαστικές παρατυπίες για να αποκλείσει κάποιους υποψηφίους από τις εκλογές, αλλά υπεισέρχεται, αν το κρίνει αναγκαίο, και σε θέματα ουσίας.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η σύγκρουση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στα κοινωνικά δίκτυα είναι ωμή. Η συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. το ’89 χρησιμοποιείται ως προπατορικό αμάρτημα, το οποίο τεχνηέντως, βέβαια, βαρύνει μόνο τη μία από τις πλευρές του ιστορικού ενιαίου συνασπισμού. Με βάση αυτό το αφήγημα, ο Συνασπισμός αντιμετωπίζεται ως το «μαγαζί» του Χαρίλαου Φλωράκη. Και, βεβαίως, βολικά αποσιωπάται ότι στην οικουμενική του ’89 συμμετείχε ο ενιαίος Συνασπισμός, από όπου αποκόπηκε το ΚΚΕ και εν συνεχεία προέκυψε το κόμμα που σήμερα είναι ευρύτερα γνωστό ως ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η σοσιαλμιντιακή πλευρά της σύγκρουσης, καθώς, όπως διαβάζετε και σε παράπλευρο ρεπορτάζ, ο Αλέξης Τσίπρας επιτίθεται στον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για την παρομοίωση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. και την παραπομπή στο ιστορικό σύνθημα «Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος». Πίσω απ’ όλα αυτά, βέβαια, δεν κρύβεται κάτι άλλο από την αγωνία της Κουμουνδούρου για τα αριστερά πλευρά της διάταξής της που είναι εκτεθειμένα στην αντισυστημική –εκτός ΣΥΡΙΖΑ– δεξαμενή ψηφοφόρων.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η Ελένη Χρονοπούλου. Η υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής της (ΕΡΤ), ερωτήθηκε για τη γνωστή οδυνηρή υπόθεση που αφορά την κακοποίηση που έχει καταγγείλει, από τον Αλέξη Γεωργούλη. «Δεν θα ήθελα να σχολιάσω, ό,τι ήταν να πω το είπα και το έκανα», δήλωσε η κ. Χρονοπούλου, η οποία και συνάντησε τη συμπαράσταση των ανθυποψηφίων από άλλα κόμματα. Μάλιστα η υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Τσαμπάζη (χήρα του εκλιπόντος ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη) παρενέβη λέγοντας πως πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφασή της αυτή, καθώς είναι ένα θέμα ευαίσθητο, με την κ. Χρονοπούλου να την ευχαριστεί. Η δημόσια στάση δύο γυναικών, όπως οι κ. Χρονοπούλου και Τσαμπάζη, επιβεβαιώνει εκείνο που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν αλλά ελάχιστοι παραδέχονται. Οταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από γυναίκες που έχουν την καριέρα τους και την προσωπική ζωή τους μακριά από την αδηφαγία της δημοσιότητας, τότε από ορισμένους γίνονται αποδεκτές μόνον ως θύματα. Γενικά, πάντως, και από τα δύο κόμματα έχουν δοθεί πολλές μεγαλόστομες υποσχέσεις για την ανάγκη καλύτερης εκπροσώπησης των δύο φύλων, στην κυβέρνηση, στη διοίκηση, στη Βουλή και αλλού. Αυτό αφορά και την υπόλοιπη δημόσια σφαίρα, όπου οι γυναίκες εμφανίζονται περίπου ως αναγκαστική ποσόστωση. Από συμπερίληψη δεν πάμε καλά.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Η στήλη σάς προϊδέασε από χθες για το αποτέλεσμα των συζητήσεων της διακομματικής επιτροπής για το ντιμπέιτ, οι οποίες διεξάγονται περί ανέμων και υδάτων και όχι επί της ουσίας. Τελικά το αίτημα των δημοσιογράφων που θα συμμετάσχουν στο ντιμπέιτ για ελεύθερη ερώτηση, σε αντικατάσταση της ενότητας της καταληκτικής τοποθέτησης από τους έξι πολιτικούς αρχηγούς, απορρίφθηκε. Μοναδική αλλαγή στον τύπο του ντιμπέιτ είναι η προσθήκη μιας έκτης θεματικής ενότητας για τους νέους. Δηλαδή, οι εκπρόσωποι των κομμάτων αρνήθηκαν να αποδεχθούν μια ελεύθερη ερώτηση έπειτα από πέντε παράλληλους μονολόγους και αντί αυτού πρότειναν να προστεθεί ένας ακόμη, έκτος… Και όλα αυτά προτού κάθε αρχηγός κάνει την τελική τοποθέτησή του, μονολογώντας προφανώς. Μιας και η κυριολεξία δεν είναι προφανές ζητούμενο, αν αυτό είναι ντιμπέιτ, τότε αυτή η στήλη είναι Ιατρική Επιθεώρηση.

Η ΑΤΑΚΑ

«Ο πρωθυπουργός, με τις εμπεριστατωμένες αναφορές, θέσεις και εξαγγελίες του, με ενωτικό πολιτικό λόγο και με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στον νομό, στην ουσία εγκαινίασε ίσως το πιο δημιουργικό κεφάλαιο στην πορεία της κοινωνίας και στην προοπτική των νέων ανθρώπων, αφήνοντας πίσω του ένα αίσθημα σιγουριάς, ασφάλειας για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες της Ηλείας, πέρα και πάνω από κόμματα»: Ψήγμα από τον πάντα μεστό και περιεκτικό λόγο του υποψήφιου βουλευτή, πρώην υπουργού και επιτρόπου της Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλου, μετά την περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ηλεία, η οποία, ας μην το ξεχνάμε, κάποτε μεγαλούργησε υπό τον Οίκο των Ανδηγαυών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT