ΣΥΡΙΖΑ: Τα σκισμένα προσκλητήρια και ο εφιάλτης των γκάλοπ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα σκισμένα προσκλητήρια και ο εφιάλτης των γκάλοπ

Αναγκαστική στροφή στη στρατηγική του για τις συνεργασίες κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που αμφισβητεί πάλι τις μετρήσεις

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oσο ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνεται με ταχύ βηματισμό από τον Γιάνη Βαρουφάκη, τόσο περισσότερο εντείνει την πίεση και το «φλερτ» προς το ΠΑΣΟΚ για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Σε ένα περιβάλλον μεγάλης δημοσκοπικής πίεσης, η Κουμουνδούρου έχει αφήσει πίσω την περίοδο που «δεν απέκλειε κανέναν», εκτός από την Ελληνική Λύση, για την προοδευτική διακυβέρνηση.

Η «Δήμητρα», η θεά της γονιμότητας, απέδωσε «καρπούς» μόνο σε όσους εξακολουθούν να πολεμούν το ευρώ και ονειρεύονται την κατάργηση του Χρηματιστηρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ένα συστημικό κόμμα και με το σήμα που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, άφησε πίσω του ακόμη και τα σενάρια περί ψήφου ανοχής από τον Γιάνη Βαρουφάκη. Τόνισε πως μια πλειοψηφία που θα στηρίζεται στην απουσία από τα κοινοβουλευτικά έδρανα ενός κόμματος του 3% «δεν θα είναι μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής». Το ΚΚΕ δεν το υπολογίζουν εδώ και καιρό. Ηχησε άλλωστε πολύ αρνητικά η φράση του Δημήτρη Κουτσούμπα για «μούφα» προοδευτική διακυβέρνηση.

Επειτα από μια «φουρτουνιασμένη» πορεία με αρκετούς «αστερίσκους», η χάραξη μιας γραμμής απολύτως προσαρμοσμένης με το προφίλ της κυβερνησιμότητας που έχει ορίζοντα τετραετίας αποτελεί την τελική προσέγγιση με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθει στις κάλπες.

Η ηχηρή δόση παπανδρεϊκών αναφορών για «συμβόλαιο αλλαγής», για την «Ελλάδα που ανήκει στους Ελληνες» και για το περίφημο «ραντεβού με την Ιστορία» του 1981 δείχνουν πως ούτε το ΚΚΕ ούτε το ΜέΡΑ25 ήταν ρεαλιστικές επιλογές για τον σχηματισμό της προοδευτικής συμμαχίας. Και μπορεί όλα αυτά να μη διασκεδάζουν τον Νίκο Ανδρουλάκη, ωστόσο υπενθυμίζουν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να «ψαρεύει» ψηφοφόρους από τον μεσαίο χώρο μέχρι την τελευταία στιγμή.

Τι λένε πλέον στην Κουμουνδούρου; Πως η προοδευτική κυβέρνηση δεν θα σχηματιστεί τα τρία 24ωρα των διερευνητικών εντολών, ανάμεσα στον πρώτο και τον τρίτο, αλλά σε 18+3 ημέρες, καθώς το ΠΑΣΟΚ πλέον γνωρίζει τη βάση της συμφωνίας από την περασμένη Τετάρτη. Τα «χαρτιά» είναι ανοιχτά και οι «μπλόφες» αργά ή γρήγορα θα πρέπει να σταματήσουν. Αν η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη ή οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις δεν μπουν στον κόπο να μελετήσουν τις προτάσεις και να προσαρμόσουν τις δικές τους, οι ψηφοφόροι τους, έτσι κι αλλιώς, είναι σε κάθε περίπτωση οι βασικοί παραλήπτες, λένε στην Κουμουνδούρου.

Τα ηχηρά «όχι» του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 έδειξαν ότι το άνοιγμα και η συζήτηση περί ανοχής ήταν εξαρχής καταδικασμένα.

Οι δημοσκοπήσεις

Η «ανοιχτή πληγή» εδώ και πολλά χρόνια για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι δημοσκοπήσεις. Τα ευρήματα των μετρήσεων δίνουν μια δυναμική στη Νέα Δημοκρατία που εμφανίζεται σταθερά να είναι πρώτο κόμμα, ανοίγοντας και πάλι την «ψαλίδα». Αυτός είναι ο λόγος που μεταξύ κορυφαίων, αλλά και μικρομεσαίων, στελεχών συζητείται πως από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζει τους πάντες για μια νίκη 7-8 μονάδων, οποιοδήποτε αποτέλεσμα προκύψει υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στα όρια του στατιστικού λάθους θα θεωρηθεί αποτυχία για τον ίδιο. Και όλα πλέον θα είναι ανοιχτά για τη σύγκρουση της ενισχυμένης αναλογικής. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πορεύεται χωρίς λογική δεύτερων εκλογών, ενώ έχει στρατηγική δεύτερων εκλογών», τόνιζε χαρακτηριστικά μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος στην «Κ».

Στην Κουμουνδούρου σχεδίαζαν να μπορούν να κοιτούν με θάρρος την κάλπη την 21η Μαΐου και όχι να αγωνιούν μέσα από το παραβάν. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι εφικτό, καθώς θα πρέπει να γίνουν αρκετές «διορθώσεις» και το χρονικό διάστημα είναι εξαιρετικά μικρό. Ισως γι’ αυτό επενδύουν πολλά στους περίπου 200.000 17άρηδες και 18άρηδες, που θα προσέλθουν για πρώτη φορά στην κάλπη, γνωρίζοντας πως αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσουν πιο εύκολα στο πανεπιστήμιο με την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Μετά τα Τέμπη, ανέμεναν σιγά σιγά η φθορά της «γαλάζιας» παράταξης να μετατραπεί σε ένα έστω μικρό κύμα ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό δεν έγινε, παρά το γεγονός πως οι «δημοσκόποι» του κόμματος επισημαίνουν ότι σε όλες τις έρευνες τα συναισθήματα που κατακλύζουν τους πολίτες είναι η απογοήτευση και η οργή. Προσθέτουν επίσης πως η ακρίβεια θα είναι το κριτήριο με βάση το οποίο θα ρίξουν την ψήφο τους σε 15 ημέρες.

Η παγιωμένη εικόνα του δεύτερου στοιχειώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και στην Κουμουνδούρου στηρίζουν πολλά στους αναποφάσιστους. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που πραγματοποιούν τα exit polls, ρωτούν δύο πράγματα όσους βγαίνουν από τα εκλογικά κέντρα: «Τι ψήφισες και πότε κατέληξες στην επιλογή σου». Ενα ποσοστό, που αγγίζει το 10%, απαντάει πως αποφάσισε μέσα στο τελευταίο Σαββατοκύριακο. Δηλαδή από τους περίπου έξι εκατομμύρια πολίτες που προσέρχονται στις κάλπες, οι 500.000 επιλέγουν το ψηφοδέλτιο που θα σταυρώσουν την τελευταία στιγμή.

Το άλλο στοιχείο που είναι ενθαρρυντικό για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αφορά τη λεγόμενη «υποεκτίμηση» του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως εξηγούσαν στην «Κ» κομματικές πηγές, τον Σεπτέμβριο του 2015, την τελευταία εβδομάδα, οι μετρήσεις έφερναν τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου στο 29,8%. Εφτασε το 35,5%. Αντίστοιχα το 2019, πάλι πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές, υπολογιζόταν στο 27,5%, λαμβάνοντας τελικά 31,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT