Μητσοτάκης: «Ναι» σε ντιμπέιτ με Τσίπρα πριν τις δεύτερες εκλογές – «Το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ»

Μητσοτάκης: «Ναι» σε ντιμπέιτ με Τσίπρα πριν τις δεύτερες εκλογές – «Το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ»

«Οι μόνες εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι στις 21 Μαΐου. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα μας δείξει τις επόμενες κινήσεις», απάντησε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τον τρόπο που θα αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή.

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι μόνες εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι στις 21 Μαΐου. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα μας δείξει τις επόμενες κινήσεις». Αυτή ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε ερώτηση που δέχτηκε για το ζήτημα των ενδεχόμενων μετεκλογικών συνεργασιών, αλλά και του τρόπου με τον οποίο θα αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή. 

Οσον αφορά την προοπτική συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 πως «με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχουμε τεράστιες διαφορές». Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σήμερα το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά στην Νέα Δημοκρατία». 

Ακολούθως, αναφέρθηκε στο ζήτημα των υποκλοπών σημειώνοντας ότι ο ίδιος «έχει κάνει αυτοκριτική και έχει αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί». Παραδέχτηκε ότι «το θέμα θα βαρύνει αρνητικά στις εκλογές και όχι θετικά», αλλά τόνισε ότι «μάθαμε από το λάθος μας και πλέον η ΕΥΠ λειτουργεί με αυξημένα εχέγγυα σε σχέση με το παρελθόν». 

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Σε ερώτηση που δέχτηκε σε σχέση με το ντιμπέιτ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε εκ νέου ότι «οι εκλογές αυτές είναι εκλογές απλής αναλογικής και στο ντιμπέιτ πρέπει να συμμετέχουν όλα τα κόμματα». Παρόλα αυτά τόνισε ότι «στις επόμενες εκλογές επειδή υπάρχει το μπόνους και αφορά τα δύο πρώτα κόμματα βεβαίως θα πρέπει να γίνει ντιμπέιτ ανάμεσα σε εμένα και τον κ. Τσίπρα».

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα να απαντήσω σε καμία ερώτηση. Επειδή έχουμε 6 πολιτικούς αρχηγούς και 6 δημοσιογράφους είναι σημαντικό να υπάρχει ένα πλαίσιο. Θα ήθελα να ήταν πιο χαλαρό το πλαίσιο στο ντιμπέιτ. Είναι όμως μια ευκαιρία να δοθούν απαντήσεις στο τι σημαίνει η προοδευτική διακυβέρνηση», σχολίασε στη συνέχεια. 

“]

Σε ερώτηση για τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες, Κυριακή 7/5, απάντησε ότι «το πρόγραμμα μας είναι κοστολογημένο και μελετημένο» και προανήγγειλε ότι «τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μεγαλύτερη έμφαση σε κομμάτια του προγράμματος. Το μέτρο που ανακοινώθηκε χθες για τα επιδόματα τέκνων στους δημοσίους υπαλλήλους, είναι ήδη μέσα στο μέτρο για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο και το κάναμε για να στηρίξουμε τις οικογένειες», ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση έδωσε 45 δισ. στην πανδημία, στήριξε την κοινωνία, η ανεργία έπεσε 6 μονάδες και μετά στήριξε τους λογαριασμούς του ρεύματος και έδωσε το market pass». «Υπάρχει ένας κοινός τόπος που ενώνει τις κρίσεις, ήταν όλες εισαγόμενες. Την κρίση του 2015 την προκαλέσαμε οι ίδιοι. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να λέει ότι μας έβγαλε από τα μνημόνια όταν μας έβαλε στο 3ο μνημόνιο», πρόσθεσε ενώ αναφέρθηκε και στις «αυξήσεις στις συντάξεις» και «την ενίσχυση που πήραν και εκείνοι που δεν είδαν αύξηση λόγων προσωπικής διαφοράς».

«Η χώρα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Κάθε χρόνο το πλεόνασμα το επιστρέφουμε στην κοινωνία. Οι πρώτοι που θα το καρπωθούν και το 2023 είναι οι συνταξιούχοι και όσοι είναι ευάλωτοι», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης του. 

Στην τοποθέτηση του για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «κάποιους τους ενόχλησε που η Χρυσή Αυγή δεν μετέχει στις εκλογές. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν καμία ικανοποίηση ότι η Χρυσή Αυγή δεν κατέβει στις εκλογές».

Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι η ένταση να συνεχιστεί»

Για τα περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου δήλωσε πως «για Πρέσπες στο Αιγαίο μιλάει η αντιπολίτευση».

Τόνισε πως η μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και πως «δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσω άλλο θέμα, αποκλείεται με εμένα πρωθυπουργό».

Ανέφερε ότι η Χάγη θα μπορούσε να είναι τελική κατάληξη αλλά είναι μακριά. «Δεν έχω αυταπάτες. Είχαμε 3,5 χρόνια εξαιρετικά επιθετική Τουρκία. Δεν είμαι σίγουρος ότι το κλίμα εκτόνωσης θα συνεχιστεί μετά τις εκλογές. Για αυτό και οι εκλογές στην Ελλάδα έχουν σημαντική γεωπολιτική διάσταση», συνέχισε ενώ είπε πως είναι έτοιμος να συνεργαστεί όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός σημειώνοντας πως «το ευφυολόγημα περί γαλάζιας πατρίδας πιστεύω ήρθε για να μείνει».

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι η ένταση να συνεχιστεί. Δεν θα κάνω βήμα πίσω για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων μέσα στα όρια αντοχής του προϋπολογισμού», ανέφερε.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή