Επιστροφή στην πόλωση από την Κουμουνδούρου

Επιστροφή στην πόλωση από την Κουμουνδούρου

Στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να χαρακτήριζαν τη διαδικασία του ντιμπέιτ αποστειρωμένη και άγονη, ωστόσο υποδέχθηκαν σαν «δώρο» την επαναφορά στην επικαιρότητα της υπόθεσης των υποκλοπών από την ΕΥΠ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να χαρακτήριζαν τη διαδικασία του ντιμπέιτ αποστειρωμένη και άγονη, ωστόσο υποδέχθηκαν σαν «δώρο» την επαναφορά στην επικαιρότητα της υπόθεσης των υποκλοπών από την ΕΥΠ. Αναζητώντας στην Κουμουνδούρου τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση, οκτώ ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, αναμένεται να ανασύρουν από το συρτάρι το θέμα των παρακολουθήσεων. Υποστηρίζουν πως με την απάντησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτέθηκε ανεπανόρθωτα και γι’ αυτόν τον λόγο επέλεξαν, για πρώτη φορά μέσα στην προεκλογική περίοδο, ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει εκτάκτως δήλωση στην είσοδο της Κουμουνδούρου.

«Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών και ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις. Αν όμως δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις, πώς ο ίδιος επικαλέστηκε εθνικό απόρρητο, προκειμένου να συγκαλύψει την αλήθεια στην εξεταστική επιτροπή; Γιατί η κ. Βλάχου, που χωρίς κανέναν εθνικό λόγο παρανόμως υπέγραφε –η εισαγγελέας της ΕΥΠ– τις παράνομες αυτές παρακολουθήσεις, παραμένει ακόμη στη θέση της; Και γιατί εννέα μήνες μετά η Δικαιοσύνη δεν έχει αποδώσει καμία ευθύνη, καμία κατηγορία σε κανέναν;».

Ο προεκλογικός θόρυβος βγάζει περισσότερα «ντεσιμπέλ» και αυτό το γνωρίζουν στην Κουμουνδούρου. Στοχεύοντας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και λίγους μήνες πριν, δίνεται μία ακόμη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να πλησιάσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Σε μια ύστατη προσπάθεια να μείνουν πίσω οι πρόσφατες κόντρες για την «παρακαταθήκη» του Ανδρέα Παπανδρέου. Στη δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε πως «η αναφορά του κ. Ανδρουλάκη για την ανάγκη οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτους να λογοδοτήσουν, είναι εύλογη. Μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη. Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να γίνει αυτό πράξη. Στις 22 του Μάη ας αναλάβουμε, λοιπόν, όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν».

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία με όχημα την υπόθεση των υποκλοπών.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το ντιμπέιτ αποτέλεσε το τελευταίο restart της προεκλογικής περιόδου. Ενα κομβικό σημείο, καθώς θεωρούν πως η «άμυνα» που έπαιξε ο πρωθυπουργός ήταν ένα «catenaccio» που δεν τον ωφέλησε και φάνηκε η αδυναμία του να δώσει απαντήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία στην τρίωρη διαδικασία να ανοίξει τη «βεντάλια» των θεμάτων που επιθυμεί να προτάξει. Η ακρίβεια, οι προτάσεις του για μείωση των ΦΠΑ – ΕΦΚ, που έχουν απήχηση στην κοινωνία, τα ρεκόρ κερδοφορίας 15 εταιρειών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο και η στήριξη των αδύναμων στρωμάτων βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας που έβαλε ο τέως πρωθυπουργός.

Η άλλη στόχευση του Αλέξη Τσίπρα είναι τα ειδικά κοινά τα οποία προσπαθεί να προσεγγίσει. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, από την τηλεμαχία φάνηκε πως τον πρωθυπουργό τον χωρίζει απόσταση από την πραγματικότητα και τις ανάγκες της πλειονότητας των πολιτών. Ειδικότερα σε σχέση με τους νέους, τη μεσαία τάξη και τους συνταξιούχους. Για τις μικρότερες ηλικίες επισήμανε τη σημασία της κατάργησης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Για τη δεύτερη κατηγορία, που του στοίχισε τις εκλογές του 2019, στην πρώτη του κιόλας τοποθέτηση επισήμανε πως απειλούνται με αφανισμό. Οσον αφορά την τρίτη ηλικία, στην οποία υπολείπεται το κόμμα, επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη 13η σύνταξη και τα αναδρομικά.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το κυβερνητικό του στίγμα», είναι το επιμύθιο της τηλεμαχίας για τους συνεργάτες του. Και από το γεγονός ότι δεν απάντησε στις συνεχείς προκλήσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα και δεν έδειξε να ενοχλείται από τον διμέτωπο του Νίκου Ανδρουλάκη, έκανε σαφές πως η προοδευτική διακυβέρνηση είναι ένας ρεαλιστικός στόχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT