Εκλογές στην Τουρκία: Ικανοποίηση και… ρεαλισμός για τον Ερντογάν

Εκλογές στην Τουρκία: Ικανοποίηση και… ρεαλισμός για τον Ερντογάν

Πώς αποτιμά η Αθήνα το άνοιγμα του Τούρκου προέδρου, μέσω της «Κ», λίγο πριν από τις κάλπες στην Τουρκία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προθέσεις της Αθήνας για συζήτηση με την Αγκυρα μετά τις εκλογές και με οποιονδήποτε πρόεδρο της Τουρκίας παραμένουν ειλικρινείς, δίχως, ωστόσο, να καλλιεργούνται αφελείς προσδοκίες σχετικά με το πόσο μπορεί να αλλάξει μακροπρόθεσμα η εξωτερική πολιτική της γειτονικής χώρας, αποτελεί το βασικό μήνυμα που βγαίνει από την ελληνική πλευρά μετά και το τελευταίο άνοιγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα από την «Κ». Στην Αθήνα επικρατεί ατμόσφαιρα αναμονής ενόψει των αυριανών εκλογών, με την ελληνική διπλωματία να είναι σίγουρα προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο επανεκλογής του κ. Ερντογάν, αλλά και να αναζητεί λεπτομέρειες σχετικά με το πώς μπορεί να είναι η επόμενη ημέρα με κυβέρνηση που δεν θα προέρχεται από το ΑΚΡ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος λίγες ημέρες νωρίτερα κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ σημείωσε ότι «ο τουρκικός αναθεωρητισμός, έτσι όπως εκφράστηκε από το δόγμα της “γαλάζιας πατρίδας”, είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων», επανήλθε σε συνέντευξή του (Associated Press) στα ελληνοτουρκικά, χρησιμοποιώντας ρεαλιστικούς τόνους. Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην Τουρκία τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική των χωρών «δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη».

«Θέλω να ελπίζω ότι η επόμενη τουρκική κυβέρνηση θα επανεξετάσει συνολικά την προσέγγισή της προς τη Δύση, όχι μόνο προς την Ελλάδα, προς την Ευρώπη, προς το ΝΑΤΟ και προς τις ΗΠΑ. Αλλά και πάλι, πρέπει να είμαι ρεαλιστής και όχι πολύ αφελής και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε τη σταθερή εξωτερική μας πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αποτρεπτικές και αμυντικές μας δυνατότητες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης. Επί τούτου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι διμερείς σχέσεις δεν βρέθηκαν στο ναδίρ τυχαία, αλλά διότι Τούρκοι αξιωματούχοι απειλούσαν διαρκώς με εισβολή στα ελληνικά νησιά.

«Μακάρι να μη χρειαζόταν να ξοδεύω πολύ περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Δυστυχώς, όμως, ζούμε σε μια επισφαλή γειτονιά, με μια πολύ μεγαλύτερη χώρα από εμάς, η οποία επίσης συμπεριφέρεται επιθετικά», ανέφερε για τα εξοπλιστικά ο κ. Μητσοτάκης. Ενώ για όλα όσα ακολούθησαν μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, σχολίασε ότι «είναι κρίμα, δεν χρειάζεται να περιμένουμε να μας χτυπήσει μια καταστροφή ούτε είναι η μοίρα μας να ζούμε σε κατάσταση μόνιμης έντασης».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, τέλος, στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησής του, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να απολογηθεί για την ανατροπή της πολιτικής ανοιχτών θυρών του ΣΥΡΙΖΑ, που επέτρεψε το 2015 να περάσουν τα σύνορα ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή