Τσίπρας: Προανακριτική για τις υποκλοπές με προοδευτική κυβέρνηση – Με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχουμε δεύτερες κάλπες

Τσίπρας: Προανακριτική για τις υποκλοπές με προοδευτική κυβέρνηση – Με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχουμε δεύτερες κάλπες

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, παραχώρησε Διακαναλική Συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο.

6' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, παραχώρησε Διακαναλική Συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Ο ελληνικός λαός έχει μνήμη και εμπειρία, γνωρίζει ποιοι μας έβαλαν στα μνημόνια» και «γνωρίζει ποια ήταν η κυβέρνηση εκείνη που κατάφερε να αντεπεξέλθει στα δύσκολα, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, να ρυθμίσει το χρέος, να αφήσει στα δημόσια ταμεία 37 δισ. ευρώ», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση αναφορικά με το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Εχω πλήρη επίγνωση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας», τόνισε ο κ. Τσίπρας σε σχέση με την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. «Θεωρώ ότι ήταν αθλιότητα να περιφέρουν ένα ιδιωτικό έγγραφο και να λένε ότι είναι έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους», συμπλήρωσε επισημαίνοντας το «διαφορετικό αποτύπωμα» του προγράμματος της ΝΔ σε σχέση με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς έχουμε στόχο να διαλύσουμε τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας και των υπερκερδών».

Παρακολουθήστε τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα: 


Ακολούθως, στάθηκε στην κοστολόγηση της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για εσκεμμένη παραπληροφόρηση. «Το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ σε ετήσια βάση είναι γύρω στα 5,5 δισ. ευρώ, σχεδόν το μισό από το δημοσιονομικό κόστος που είχαν οι επιδοτήσεις για την αισχροκέρδεια του ρεύματος μόνο το 2022», εξήγησε ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνοντας τη θέση περί φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, διύλισης και εμπορίας αερίου. «Έχουμε έτοιμη και μια πράξη ΠΝΠ που εμπεριέχει τρία άρθρα. Το πρώτο αφορά την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας – με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος, το δεύτερο αφορά την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής – με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος και το τρίτο αφορά στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα τρόφιμα που έχει ένα δημοσιονομικό κόστος 1,4 δισ. ευρώ. Ο ελληνικός λαός οφείλει να κρίνει και να συγκρίνει» είπε. 

Για τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν κυβέρνηση». Εκτίμησε ότι αν πρώτο κόμμα είναι η Νέα Δημοκρατία, «ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να φτιάξει κυβέρνηση, δεν θα ρισκάρει δεύτερες εκλογές, ενώ αν δεν τα καταφέρει θα πάμε σε δεύτερες εκλογές». Στο ενδεχόμενο να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, «θα πάμε σε κυβέρνηση, δεν θα πάμε σε δεύτερες εκλογές», ξεκαθάρισε. «Δεν είναι η προσδοκία και το όραμα μου να έχουμε μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ανοχή ενός κόμματος. Θέλουμε να έχουμε μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής». 

«Ο κ. Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο της προοδευτικής συνεργασίας»

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, υποστήριξε πως ο πρώην ΥΠΟΙΚ «αυτοεξαιρέθηκε αυτοβούλως από το προσκλητήριο». «Αν δεν υπήρχε ο κ. Βαρουφάκης, θα έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης να τον εφεύρει. Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση ήταν το alter ego του», είπε ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας «ανοησίες τα περί “Δήμητρας”» και κατηγόρησε τον κ. Βαρουφάκη για την «εμμονή» του «να επαναφέρει αυτό το πράγμα προεκλογικά, καθώς έκανε ένα πολύ μεγάλο δώρο στον κ. Μητσοτάκη». Και συμπλήρωσε: «δεν ξέρω αν ήταν συνεννοήμενοι ή αν ήταν μια χρήσιμη προσφορά του κ. Βαρουφάκη στον κ. Μητσοτάκη». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας θα έχει ως στόχο την ανάταξη της οικονομίας, τη στήριξη της κοινωνίας, την επαναφορά της δημοκρατίας στην εξουσία και κυρίως να ξαναγυρίσει η δικαιοσύνη στον τόπο μας παντού και για όλους».  

Σε σχέση με την ψήφο της νέας γενιάς και το θέμα της αποχής των νέων ανθρώπων ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «πέρασε μια τετραετία στοχοποίησης των νέων ανθρώπων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη (…) Πέρασε μια τετραετία που ζήσαν τι σημαίνει μια πολιτική εχθρότητας απέναντι στη νεότητα», ανέφερε και επανήλθε με έντονη κριτική διάθεση στη θέσπιση της ΕΒΕ από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 

«Η συμμετοχή να στείλει στον “κουβά” τις δημοσκοπήσεις» 

«Πέρασε μια τετραετία όπου εφαρμόστηκε ένα πλαίσιο νομοθετικό στα εργασιακά που είναι ένα πλαίσιο “ζούγκλας” και “μεσαίωνα”», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε λέγοντας ότι «οι νέοι έχουν πάρα πολλούς λόγους να πάνε στην κάλπη». «Σε όλες τις μετρήσεις που δείχνουν πρώτη τη ΝΔ, στις ηλικίες από 17-24 ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται, άρα αν οι νέοι πάνε στις κάλπες είναι δεδομένο ότι το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό» εκτίμησε και κάλεσε τους νέους «να πάνε στην κάλπη» για να «στείλουν στον “κουβά” τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων». 

«Είναι απολύτως λογικό να πέσουν οι τιμές με τη μείωση του ΦΠΑ», εκτίμησε σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας, προαναγγέλλοντας «ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά, προκειμένου αυτή η μείωση να περάσει στην “τσέπη” των καταναλωτών». 

Για τις εξελίξεις στην Αλβανία υποστήριξε ότι επί πρωθυπουργίας του δεν δέχτηκε τη διεξαγωγή επίσημων επισκέψεων του Έντι Ράμα στην Αθήνα και του ίδιου στα Τίρανα. «Δεν το έκανα διότι του είχα θέσει ως όρο τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία», προσέθεσε και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι σε αυτό το θέμα «τον ενδιέφερε μόνο η επικοινωνία, δηλαδή να έχει μια υποδοχή με ελληνικές σημαίες για να συγκριθεί ιστορικά με την επίσκεψη του πατρός του» και ότι ο πρωθυπουργός ακολούθησε «ιδιωτική εξωτερική πολιτική». 

«Προανακριτική για τις υποκλοπές»

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας ερωτήθηκε για την υπόθεση των υποκλοπών. Αρχικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο «για ένα από τα μεγαλύτερα και ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης». «Δεν μιλάμε πια για εικασίες, αλλά για αποδεδειγμένη παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών», συμπλήρωσε και επικαλούμενος την έκθεση της PEGA υποστήριξε ότι αποδεικνύεται «η απόλυτη σύνδεση του Predator με την ΕΥΠ που ήταν στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού». Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «συγκάλυψη του σκανδάλου» και υποστήριξε ότι στο ντιμπέιτ (ο πρωθυπουργός) «ομολόγησε» το σκάνδαλο αλλά και την απουσία εθνικού λόγου παρακολούθησης, «άρα ότι δεν υπήρχε και δεν μπορεί να υπάρξει η επίκληση του εθνικού απορρήτου». Έθεσε εκ νέου το θέμα του «που βρίσκονται τα στοιχεία των παρακολουθήσεων», διότι «όποιος κρατάει αυτά τα χιλιάδες GB στα χέρια του, έχει τη δυνατότητα να εκβιάζει το πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα την επόμενη δεκαετία και έχει τη δυνατότητα να κάνει κακό στα εθνικά μας θέματα» είπε εμφατικά. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα μια από τις πρώτες κινήσεις θα είναι να προχωρήσουμε προς την κάθαρση» διεμήνυσε και τόνισε ότι «θα πρέπει να πάμε σε προανακριτική». «Τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν (…) Με βάση όσα το Σύνταγμα ορίζει θα προχωρήσουμε στη Βουλή στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Οι παρακολουθήσεις γίνονταν από το διπλανό γραφείο του κ. Μητσοτάκη», απάντησε σε άλλη ερώτηση για το θέμα των υποκλοπών ο Αλέξης Τσίπρας. Ενώ υποστήριξε ότι στο ερώτημα του «πού βρίσκονται τα στοιχεία», απάντησε ότι «μόνο ο κ. Μητσοτάκης έχει την απάντηση». Στο  ερώτημα αν ήδη παγιδεύεται το πολιτικό σύστημα από το θέμα των υποκλοπών απάντησε διερωτώμενος «αν εσείς γνωρίζατε ότι κάποιος γνωρίζει τα πάντα για εσάς (…) πιστεύω ότι δεν θα αισθανόσασταν και πολύ καλά;». 

«Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών, δεν έχω σε κάποιους δικαστές που αποδεδειγμένα έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να μην τους έχω εμπιστοσύνη», σχολίασε σε άλλο σημείο της συνεντευξης Τύπου. 

Είπε ότι πρέπει να στηριχθούν οι δικαστές που κάνουν τη δουλειά τους, και θα ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και για τις αναγκαίες θεσμικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις για να πάρει ανάσα η Δικαιοσύνη. Τόνισε σε κάθε περίπτωση ότι «δεν ερχόμαστε για να εκδικηθούμε, ερχόμαστε για να φέρουμε θεσμικές μεταρρυθμίσεις, να χτίσουμε τη δυνατότητα να ανακτήσει το κύρος και την αξιοπιστία της η Δικαιοσύνη στην ελληνική κοινωνία».

«Ανοιχτός σε νέα πρόσωπα»

Απαντώντας την τελευταία ερώτηση σχετικά με την πρόθεση του να συζητήσει την επόμενη μέρα νέες παρεμβάσεις ή και νέα πρόσωπα που θα προτείνουν οι ενδεχόμενοι κυβερνητικοί εταίροι, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε «ανοιχτός» τονίζοντας πως το πρόγραμμα των 11 άρθρων αποτελεί βάση συζήτησης και πως δεν έχει θέσει όρους απαράβατους. Σχολίασε μάλιστα ότι δεν έχει ακούσει διαφωνία επί των προτάσεων αυτών και πως «εσκεμμένα δεν γίνεται πολιτική κουβέντα γι’ αυτά» γιατί «θα φανεί η σύμπτωση απόψεων».

Σχετικά με τα πρόσωπα, σημείωσε πως η κοινωνία «προσδοκά εκπλήξεις, θετικές» και ότι είναι ανοιχτός σε καινούργια πρόσωπα με εμπειρία, και ικανότητα, που θα είναι άριστοι, αλλά θα «αξιοποιούν την αριστεία τους για να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον» και θα δώσουν νέα πνοή στο πλαίσιο μιας συμμαχικής κυβέρνησης. Τέλος, επισήμανε την τομή του ΣΥΡΙΖΑ, το 50% όλων των ψηφοδελτίων να περιλαμβάνει γυναίκες, προβλέποντας ότι και η επιλογή των πολιτών θα έχει «άρωμα γυναίκας».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή