Θεωρείο: Γιατί ο Αλέξης κατηγόρησε τον Σταύρο

Θεωρείο: Γιατί ο Αλέξης κατηγόρησε τον Σταύρο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι εννοούσε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας στον Σταύρο Θεοδωράκη «εσύ φταις»; Το απόσπασμα από τη συνέντευξη στους «Πρωταγωνιστές» έγινε viral. Αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ… κατηγόρησε τον Θεοδωράκη, ακολούθησε ο εξής διάλογος: Θεοδωράκης: «Γιατί φταίω εγώ;». Με τον Τσίπρα να απαντά: «Γιατί το 2016 είχαμε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή στον τόπο».

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να μίλησε για το 2016, αλλά η ιστορία ξεκινάει από το καλοκαίρι του 2015. Τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής. Οπως έλεγαν τα ρεπορτάζ της εποχής, η Φώφη Γεννηματά το συζητούσε βάζοντας σκληρούς όρους, ο πρόεδρος όμως του Ποταμιού ήταν απόλυτος. Τότε, έπειτα από συσκέψεις επί συσκέψεων, ο Θεοδωράκης είχε προτείνει το γερμανικό μοντέλο, δηλώνοντας πως «δεν πιστεύω στην απλή αναλογική».

Εάν τότε είχε θεσμοθετηθεί η απλή αναλογική, τότε οι μεθεπόμενες εκλογές θα είχαν γίνει με αναλογικό σύστημα. Οι πρώτες έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2015, άρα οι μεθεπόμενες θα ήταν του 2019. Συνεπώς, εικάζω ότι ο Τσίπρας «κατηγόρησε» τον πρώην αρχηγό του Ποταμιού πως θα μπορούσαν από το 2015 να έχουν γράψει αλλιώς την ιστορία μπλοκάροντας… την εκλογή Μητσοτάκη.

Η «κρυφή» αναφορά

Μια ενδιαφέρουσα αποστροφή είχε ο πρωθυπουργός στη χαλαρή συνέντευξη που παραχώρησε στον Γρηγόρη Αρναούτογλου. Συγκεκριμένα, ο παρουσιαστής τον ρώτησε αν υπήρχε κάποιος ξένος ηγέτης που βρέθηκε αυτά τα χρόνια και δεν μπόρεσε να έρθει λίγο πιο κοντά σε ανθρώπινο επίπεδο, λέγοντας από μέσα του «να τελειώσουμε τυπικά την κουβέντα και να σηκωθώ να φύγω».

Ο Μητσοτάκης απάντησε πως πράγματι υπήρχε τέτοια συνάντηση, «αλλά προφανώς δεν μπορώ να σου πω ποιος είναι ή ποια είναι». Αυτό το «ποια είναι», που πρόσθεσε μόνος του, με πήγε κατευθείαν προς Βερολίνο μεριά, χωρίς βέβαια να παίρνω όρκο.

Σκληρή δισταυρία

Η Φωτεινή Πιπιλή έχει δείξει πως γενικά δεν φοβάται και πάντα λέει, διεκδικεί και πράττει αυτό που θεωρεί σωστό. Σε αυτές τις εκλογές, μάλιστα, δεν κρύβει καθόλου την «καθαρή» συνεργασία που έχει με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, για τον οποίο δίνει σκληρά γραμμή για δισταυρία. Μάλιστα, η sui generis βουλευτής προωθεί τον υπουργό σε «στενά» δικό της κοινό, δείχνοντας πως η συνεργασία είναι στρατηγικής φύσεως.

Quiz

Σε ποιον τομέα της Αττικής ο ενδονεοδημοκρατικός εμφύλιος έχει πάει σε… άλλο επίπεδο, με δύο υποψηφίους να είναι στα μαχαίρια;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή