Μητσοτάκης: Περισσότερες γυναίκες στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο

Μητσοτάκης: Περισσότερες γυναίκες στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο

«Έχω δεσμευθεί ότι στο επόμενο υπουργικό Συμβούλιο θα έχουμε πολλές περισσότερες γυναίκες», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ALPHA το πρωί της Τετάρτης. 

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Έχω δεσμευθεί ότι στο επόμενο υπουργικό Συμβούλιο θα έχουμε πολλές περισσότερες γυναίκες», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ALPHA το πρωί της Τετάρτης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης – σε μια διαφορετική συνέντευξη – έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες και το φύλο. «Πιστεύω πάντα ότι πριν αναμειχθεί κάποιος με τα κοινά, πρέπει να έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσφέρει κάτι στον χώρο στον οποίο δραστηριοποιείται. Να έχει κολλήσει ένσημα, να γνωρίζει από την πραγματική κοινωνία, από την πραγματική οικονομία. Και έχουμε πάρα πολλές τέτοιες γυναίκες στα ψηφοδέλτιά μας. Και δεν σου κρύβω ότι πολλές φορές με ενοχλεί αυτό το οποίο ακούω, ειδικά στις περιφέρειες όπου οι πολίτες έχουν πολλές επιλογές, ας πούμε έχουν τέσσερις υποψηφίους, τέσσερις σταυρούς να βάλουν, και λένε, “να βάλουμε και μία γυναίκα”. Τι “και μία γυναίκα”; Μπορείς να βάλεις και τέσσερις γυναίκες», σχολίασε ο πρωθυπουργός. 

Αναφερόμενος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ τόνισε ότι «έκανα πράξη τη δέσμευσή μου κι έχουμε οκτώ γυναίκες και εφτά άνδρες, εκ των οποίων τις μισές γυναίκες σε εκλόγιμες θέσεις», ενώ εξέφρασε τον στόχο «να κλείσω αυτή την απόσταση η οποία ακόμα χωρίζει τους μισθούς των γυναικών από τους μισθούς των ανδρών». 

«Για τις άδειες μητρότητος έχουμε κάνει πολλά πράγματα. Εξισώσαμε άδειες στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, δώσαμε άδειες πατρότητας για πρώτη φορά. Δώσαμε 2.000 ευρώ στήριξη στην οικογένεια για κάθε νέο παιδί το οποίο γεννιέται», προσέθεσε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Για το θέμα των φαρμάκων που χρειάζονται για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αλλά ακόμα και για την κατάψυξη, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «πρέπει να δούμε το κόστος, να δούμε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να υπάρχει μία στήριξη». 

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε τον όρο γυναικοκτονία, όχι με την νομική του διάσταση, αλλά, θα έλεγα, με τη συμβολική του διάσταση, ώστε να αναδείξουμε ένα φαινόμενο το οποίο σίγουρα προϋπήρχε. Δεν του δίναμε την απαραίτητη σημασία, αλλά τώρα όχι απλά το αναδεικνύουμε, αλλά θωρακίζουμε και δίνουμε δύναμη στη γυναίκα να μιλήσει πριν φτάσουμε σε τραγικές καταλήξεις», απάντησε – μεταξύ άλλων – ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτημα που αφορούσε τις γυναικοκτονίες και τα περιστατικά έμφυλης βίας στην Ελλάδα. 

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης με την Κατερίνα Καινούργιου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη θλίψη του «για το γεγονός ότι δυστυχώς υπάρχει και ένα κομμάτι καλλιτεχνικής έκφρασης -μουσικής που ακούγεται πολύ από παιδιά και από εφήβους- η οποία δείχνει δυστυχώς τα ακριβώς ανάποδα πρότυπα από αυτά τα οποία θέλουμε να προβάλλουμε. Γυναίκες που είναι αντικείμενα, από άντρες οι οποίοι τις βλέπουν είτε για σεξουαλική εκμετάλλευση». 

Για τη νέα γενιά ο πρωθυπουργός σημείωσε τα εξής: «Το δικό μου χρέος απέναντι στη νέα γενιά είναι να διαμορφώσω συνθήκες ώστε οι νέοι να μπορούν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Δίνω τη μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση, συνολικά στην εκπαίδευση, όχι μόνο στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά στις δεξιότητες, στην τεχνική εκπαίδευση και φυσικά στις δουλειές». 

Ενώ έκανε και ειδική μνεία στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «δίνει τη δυνατότητα σε νέους, σε νέα ζευγάρια μέχρι 39 ετών, να αποκτήσουν ένα σπίτι με μηνιαίο κόστος πολύ χαμηλότερο από ό,τι θα πλήρωναν σε ενοίκιο. Επιδοτούμε με άλλα λόγια τη δόση του στεγαστικού δανείου, αλλά τελικά το σπίτι θα είναι δικό τους μετά από κάποια χρόνια».

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι από τους πολιτικούς αρχηγούς θα προτιμούσε «να πιεί μια μπύρα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα» γιατί θα ήθελε να καταλάβει «τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο σήμερα να είναι κομμουνιστής», άσκησε έμμεσα κριτική στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης της Ειδικής Βάσης Εισαγωγής στα πανεπιστήμια και εξέφρασε τη χαρά του για τον «δημιουργικό ακτιβισμό των νέων, ώστε να αναδεικνύονται προβλήματα». 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή