Εκλογές: Η κυριαρχία Ν.Δ. στην Πελοπόννησο και η μάχη στα νησιά

Εκλογές: Η κυριαρχία Ν.Δ. στην Πελοπόννησο και η μάχη στα νησιά

Βουλευτές εξέλεξαν κατά την αναμέτρηση του 2019 το ΠΑΣΟΚ στην Αρκαδία και στην Αργολίδα και το ΚΚΕ στη Λέσβο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις πέντε εκλογικές περιφέρειες της μείζονος περιφέρειας Πελοποννήσου η Ν.Δ. παραδοσιακά διατηρούσε ισχυρά ποσοστά. Στις εκλογές του 2019 το κυβερνών κόμμα κατάφερε να ανατρέψει τη διαφορά και να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο εκεί όπου στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχε καταφέρει να πρωτεύσει. Η Ν.Δ. θα επιδιώξει να διατηρήσει αυτή την εικόνα και στις προσεχείς εκλογές.

Στην Κορινθία το κυβερνών κόμμα κατάφερε το 2019 να κερδίσει ποσοστό 41,80% και να εκλέξει τρεις βουλευτές, αφήνοντας δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ με 30,73% και μία έδρα. Από τη Ν.Δ. το 2019 εξελέγησαν οι Χρίστος Δήμας, Νίκος Ταγαράς και Κώστας Κόλλιας και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Ψυχογιός.

Στην Αρκαδία η Ν.Δ. αύξησε σημαντικά το ποσοστό της, ανεβαίνοντας από το 33,81% στο 42,56%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε δεύτερος με 30,14%. Τα δύο κόμματα κέρδισαν από μία έδρα και εξελέγησαν ο Κωνσταντίνος Βλάσης για τη Ν.Δ. και ο Γιώργος Παπαηλιού για τον ΣΥΡΙΖΑ. Την τρίτη έδρα της περιφέρειας κέρδισε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος για το ΠΑΣΟΚ.

Εκλογές: Η κυριαρχία Ν.Δ. στην Πελοπόννησο και η μάχη στα νησιά-1

Στη Λακωνία η Ν.Δ. με 49,91% κέρδισε δύο έδρες, στέλνοντας στη Βουλή τους Αθανάσιο Δαβάκη και Νεοκλή Κρητικό. Μία έδρα έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, με 19,63%, την οποία κέρδισε ο Σταύρος Αραχωβίτης. Στη Μεσσηνία, ένα ακόμη από τα «κάστρα» της Ν.Δ., το κυβερνών κόμμα εξέλεξε τέσσερις βουλευτές κερδίζοντας το 44,37% των ψήφων. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς κέρδισαν τη μάχη του σταυρού. Μία έδρα πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, που έλαβε το 30,66% των ψήφων και εξέλεξε τον Αλέξη Χαρίτση.

Και ο νησιωτικός χάρτης του Αιγαίου βάφτηκε μπλε στις εκλογές του 2019. Στη Λέσβο το κυβερνών κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ πήραν από μία έδρα. Η Ν.Δ. εξέλεξε τον Χαράλαμπο Αθανασίου με ποσοστό 38,99%, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με ποσοστό 29,01% ο Γιάννης Μπουρνούς. Η τρίτη έδρα της εκλογικής περιφέρειας πήγε στο ΚΚΕ, που πήρε το 10,04% και έστειλε στη Βουλή τη Μαρία Κομνηνάκα.

Στη Χίο τα δύο κόμματα μοιράστηκαν τις έδρες, με τη Ν.Δ. να παίρνει 45,65% έναντι 22,14% του ΣΥΡΙΖΑ. Εξελέγησαν ο Νότης Μηταράκης και ο Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Στις Κυκλάδες η Ν.Δ. έλαβε 43,55% έναντι 28,32% του ΣΥΡΙΖΑ. Εξελέγησαν για τη Ν.Δ. οι Γιάννης Βρούτσης, Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππος Φόρτωμας, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Συρμαλένιος.

Το κυβερνών κόμμα έκανε την ανατροπή και στη Σάμο, κερδίζοντας τη μονοεδρική περιφέρεια από τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 34,13% έναντι 29,08%. Εξελέγη ο Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Στα Δωδεκάνησα η Ν.Δ. πήρε 41,28% έναντι 29,73% του ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα έστειλε στη Βουλή τους Μάνο Κόνσολα, Βασίλη Υψηλάντη, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννη Παππά. Με τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο έφυγε από τη ζωή. Τον αντικατέστησε στη Βουλή ο Δημήτρης Γάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT