Ανδρέας Ξανθός: Δεν είναι ταμπού το θέμα της ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ – «Στο τραπέζι μετά τις εκλογές»

Ανδρέας Ξανθός: Δεν είναι ταμπού το θέμα της ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ – «Στο τραπέζι μετά τις εκλογές»

Με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει προσπάθεια αυτό το κλίμα να συμπυκνωθεί «σε ένα restart που μπορεί να γίνει», είπε ο Α. Ξανθός

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ζήτημα ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συντριβή του στις εκλογές της Κυριακής, αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός

Ερωτηθείς στο Πρώτο Πρόγραμμα, στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», αν στις εσωκομματικές συζητήσεις μετά και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας, ο Α. Ξανθός απάντησε πως «νομίζω πως όλα θα τεθούν στο τραπέζι». 

Οπως σημείωσε, δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνει το κόμμα μακροπρόθεσμα, καθώς απαιτείται μια απόσταση από τη συγκυρία, όπως και να έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος με τη διενέργεια και των επόμενων εκλογών, της 25ης Ιουνίου. Ωστόσο, «πιστεύω ότι μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι “αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω”» τόνισε.

«Θεωρώ όμως ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι κυρίως η ταυτότητα, η φυσιογνωμία και η στρατηγική. Τώρα, για το μεσοπρόθεσμο, για το άμεσο μέχρι τις εκλογές, νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε πολύ πιο σαφείς τις προγραμματικές μας αιχμές και προτεραιότητες. Πρέπει δηλαδή αυτή την περίοδο να μην απευθυνθούμε με όρους εθνικούς ακροατηρίου, αλλά να πάμε και να επικεντρώσουμε κυρίως σε ομάδες, κοινωνικά στρώματα τα οποία ζορίζονται σήμερα και αποδεδειγμένα έχουν πιεστεί και είναι ανασφαλή στην καθημερινότητά τους και κυρίως στο οικονομικό σκέλος. Να αναδείξουμε τις προτεραιότητες που έχουν σχέση με το κοινωνικό κράτος, με το δημόσιο σύστημα Υγείας, με την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, με την άρση της πελατειακής κουλτούρας στο κράτος», πρόσθεσε.

Αύριο, με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα γίνει προσπάθεια, είπε ο κ. Ξανθός, αυτό το κλίμα να συμπυκνωθεί «σε ένα restart που μπορεί να γίνει, όποιο restart μπορεί να γίνει αυτές τις μέρες, με μια σαφήνεια στον προγραμματικό και πολιτικό λόγο».

Αναφερόμενος στην πρόταση του κ. Παπαδημούλη για πλαισίωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έως τις εκλογές της 25ης Ιουνίου με νέας γενιάς στελέχη που διακρίθηκαν στις κάλπες, ο κ. Ξανθός εκτίμησε πως η συζήτηση «είναι εκτός τόπου και χρόνου».

«Προφανώς θα πάμε στις εκλογές με τη σημερινή ηγεσία. Το αν θα γίνει μια καλύτερη αξιοποίηση κάποιων προσώπων, τα οποία απέδειξαν και στην προεκλογική περίοδο τις δυνατότητές τους, και την εμβέλεια τους, είναι μια άλλη συζήτηση. Αλλά νομίζω ότι αυτή την περίοδο δεν μπορεί να τεθεί θέμα αναπροσαρμογής της ηγετικής ομάδας ή οτιδήποτε άλλο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι επικεφαλής» συμπλήρωσε.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή