Εκλογές 2023 – Ν.Δ.: Προτεραιότητα η Βόρεια Ελλάδα

Εκλογές 2023 – Ν.Δ.: Προτεραιότητα η Βόρεια Ελλάδα

Περιοδείες ξεκινάει ο Κ. Μητσοτάκης με στόχο την αύξηση των ποσοστών της Ν.Δ.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επανέναρξη της προεκλογικής περιόδου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει πολύ έντονο άρωμα Βόρειας Ελλάδας. Η επιλογή μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς τα ποσοστά του κόμματος Νίκη αλλά και του Κυριάκου Βελόπουλου στη Μακεδονία και τη Θράκη ήταν μεγαλύτερα του αναμενομένου, δημιουργώντας διπλό πρόβλημα: πρώτον, οδήγησαν τη Ν.Δ. σε χαμηλότερα ποσοστά από τα πανελλαδικά της, καθώς, παρά την καθολική κυριαρχία της σε όλη την Ελλάδα, υπήρξαν περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα που δεν σημειώθηκε ανάλογο αποτέλεσμα.

Το έτερο πρόβλημα που δημιουργείται από τη Νίκη, και είναι ίσως και το σημαντικότερο, είναι πως το κόμμα-φωτοβολίδα που εμφανίστηκε λίγο πριν από τις εκλογές στο προσκήνιο, με τις σκληρές θέσεις για την Ορθοδοξία, έφθασε πολύ κοντά στο να μπει στη Βουλή, καταγράφοντας ποσοστό 2,9% σε πανελλαδικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει πως εάν καταφέρει να περάσει το όριο του 3%, σε συνδυασμό με την πιθανή είσοδο της Ζωής Κωνσταντοπούλου, τότε ο πήχυς της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία μπορεί να ανέβει ακόμη και στην περιοχή του 39%, ένα ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό. Αυτό βεβαίως θα εξαρτηθεί από το συνολικό ποσοστό που θα λάβουν τα κόμματα τα οποία θα μείνουν εκτός Βουλής.

Συνεπώς το επόμενο διάστημα θα δούμε συνεχείς περιοδείες τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και γαλάζιων στελεχών –εκλεγμένων και μη– στη Βόρεια Ελλάδα, με στόχο την αναχαίτιση του συγκεκριμένου κόμματος.

Επιδίωξη της Πειραιώς να αναχαιτιστούν Ελληνική Λύση και Νίκη σε περιφέρειες όπου έλαβαν ποσοστά μεγαλύτερα του αναμενομένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει ήδη εκπονηθεί έως τις 25 Ιουνίου περιλαμβάνει σχεδόν… όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Το επόμενο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, όπου ειδικά στη Β΄ Θεσσαλονίκης η Ν.Δ. έλαβε 40%, ποσοστό τριών μονάδων κάτω από το 2019. Θα ακολουθήσουν έως τις εκλογές η Καβάλα, η Δράμα, όπου έπεσε κάτω από το 40 (39,4%), η Ημαθία, τα Γρεβενά, ο Εβρος, η Πέλλα (41,05%) και η Πιερία, όπου είχε πτώση σε σχέση με το 2019 6,4%, καθώς έλαβε 41,1% από 47,5%.

Τέλος, έως τις εκλογές θα ακολουθήσει νέα επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται πως ειδικά στη Δυτική Θεσσαλονίκη η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ανέβασε τα ποσοστά της και πλαγιοκόπησε το δεξιό κοινό. Επίσκεψη θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης φυσικά και στη Ροδόπη, τον μοναδικό νομό που βάφτηκε ροζ με τις ψήφους της μειονότητας.

Το πλάνο που έχει καταρτίσει η Νέα Δημοκρατία περιλαμβάνει και επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αγιον Ορος. Ο στόχος του είναι σε αυτές τις περιοχές να μιλήσει ακόμη πιο καθαρά για όσα έκανε η Νέα Δημοκρατία αυτά τα τέσσερα χρόνια ως κυβέρνηση για την πατρίδα και την ενίσχυση της ασφάλειάς της.

Οι αριθμοί

40% στη Β΄ Θεσσαλονίκης έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Το 2019 το ποσοστό της ήταν 43%.   

39,4% στη Δράμα. Το 2019 το ποσοστό της ήταν 43,9%.  
 
41,1% στην Πιερία. Το 2019 το ποσοστό της ήταν 47,4%.  
 
41,05% στην Πέλλα. Το 2019 το ποσοστό της ήταν 42,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή