Προς αναβολή ο τουρκικός «Θαλασσόλυκος»

Προς αναβολή ο τουρκικός «Θαλασσόλυκος»

Σχετικές πληροφορίες έφθασαν χθες στην Αθήνα – Στις 15 Ιουνίου αρχίζει το επίσημο μορατόριουμ που προβλέπει το μνημόνιο Παπούλια–Γιλμάζ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο στον β΄ γύρο των αυριανών εκλογών στην Τουρκία βρίσκεται η Αθήνα, καθώς παρά τη σχετική βεβαιότητα για την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Ελλάδα θα βρίσκεται επί περίπου έναν μήνα με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Η τοποθέτηση έμπειρων προσώπων (Β. Κασκαρέλης στο υπουργείο Εξωτερικών και Αλκ. Στεφανής στο υπουργείο Εθνικής Aμυνας) σε κρίσιμα πόστα εξασφαλίζει τη συνοχή και τη συνέχεια μέχρι τις 25 Ιουνίου.

Τις τελευταίες 24 ώρες φθάνουν στην Αθήνα μηνύματα για περαιτέρω μείωση των στρατιωτικών ασκήσεων από πλευράς Τουρκίας. Αν και ήταν προγραμματισμένη η άσκηση «Θαλασσόλυκος 2023» του τουρκικού ναυτικού προτού ξεκινήσει το επίσημο μορατόριουμ του μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου (1 έως 4 και 6 έως 12 Ιουνίου) στην Αθήνα έφθασαν χθες πληροφορίες από την Aγκυρα σχετικά με σκέψεις αναβολής ή και ακύρωσής της. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι πληροφορίες αυτές ξεδιαλύνουν και την απορία που είχε δημιουργηθεί στην Αθήνα για το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές δεν είχαν εκδώσει ακόμη τις απαιτούμενες NAVTEX, καθώς είθισται γι’ αυτές τις προγραμματισμένες ασκήσεις να δεσμεύονται περιοχές αρκετές ημέρες νωρίτερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αντιθέτως, στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή στα νότια της Τουρκίας, διεξάγονται κάποια ναυτικά γυμνάσια. Αν και οι πληροφορίες περί αναβολής του «Θαλασσόλυκου ’23» έφθασαν στην Αθήνα μέσα από επίσημους διαύλους, η εκλογική εκκρεμότητα της Κυριακής, αλλά και η σταθερή επιφυλακτικότητα που χαρακτηρίζει τις ελληνικές εκτιμήσεις έναντι οποιασδήποτε είδησης καταφθάνει από την Τουρκία την οδηγούν σε μια ιδιαίτερα προσεκτική στάση.

Υπενθυμίζεται ότι όπως η «Κ» αποκάλυψε πρώτη, ανάμεσα στην Αθήνα και την Aγκυρα αποφασίστηκε άτυπο μορατόριουμ ασκήσεων ακόμη και για την περίοδο πριν από τις 15 Ιουνίου, μάλιστα με συμφωνία σε ανώτερο επίπεδο. Οι δύο πλευρές είχαν, μάλιστα, καταλήξει ακόμη και σε ονομαστική λίστα ασκήσεων που ακυρώθηκαν. Από την ελληνική πλευρά ακυρώθηκαν ασκήσεις με την επωνυμία «Τρίαινα» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ η Αθήνα ανέστειλε τη χρήση των τριών νόμιμων πεδίων βολής που διαθέτει στο Αιγαίο για όλο το καλοκαίρι. Σημειώνεται, ακόμη, ότι στο ίδιο πλαίσιο υπουργοί και πολιτικά πρόσωπα δεν επισκέφθηκαν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κατά τη διάρκεια της περιόδου του Πάσχα. Πάντως, ο «Θαλασσόλυκος ’23» από πλευράς της Τουρκίας και η «Καταιγίδα» από ελληνικής πλευράς ήταν τα μοναδικά ναυτικά γυμνάσια που είχαν μείνει εκτός μορατόριουμ, αν και είχε συμφωνηθεί να πραγματοποιηθούν σε πολύ πιο περιορισμένη έκταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή