Μονές και σκήτες που ευλογούν ψηφοδέλτια

Μονές και σκήτες που ευλογούν ψηφοδέλτια

Πώς πυρήνες του Αγίου Ορους λειτουργούν σαν εκλογικά κέντρα

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το Αγιον Ορος ως σύνολο δεν εμπλέκεται σε πολιτικές ή κομματικές διαδικασίες και καμία σχέση δεν έχει με όσα ενδεχομένως κυκλοφορούν εκεί έξω. Το Αγιον Ορος εκφράζει μόνο η Ιερά Κοινότητα και ουδείς άλλος. Ιδιωτικά, βεβαίως, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει…», ήταν η απάντηση του πρωτεπιστάτη Χριστόφορου στην «Κ», όταν του ζήτησα να σχολιάσει ισχυρισμούς του ηγέτη του νεόκοπου κόμματος Νίκη, περί δήθεν «πνευματικής κάλυψης» και «αγιορείτικης ευλογίας» στην κάθοδό του στον εκλογικό στίβο.

Είναι αλήθεια ότι η συντεταγμένη αγιορείτικη κοινωνία «ως σύνολο» δεν συνηθίζει να παρεμβαίνει στα πολιτικά δρώμενα, εκτός εάν κρίνει ότι αυτά την ακουμπούν. Οπότε τοποθετείται δημόσια και πάντα μέσω της Ιεράς Κοινότητας, του «κοινοβουλίου» της δηλαδή. Εχει όμως και τα «υποσύνολά» της, τις μονές, τις σκήτες και τα κελιά, που έχουν εκ του Καταστατικού Χάρτη αυξημένη αυτονομία και εκεί μπορεί «ο καθένας να λέει ό,τι θέλει».

Εν προκειμένω, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Καρακάλλου Φιλόθεος έχει επιδοθεί σε ανοιχτό προεκλογικό αγώνα, «πνευματικά και χωρίς εξαναγκασμό», όπως λέει, προς ενίσχυση στις εκλογές του νεόκοπου κόμματος Νίκη, ενός δασκάλου, ονόματι Δημήτρη Νατσιού, ο οποίος καλλιεργεί την αναληθή, όπως αφήνει να εννοηθεί και ο πρωτεπιστάτης της Ιεράς Κοινότητας, εντύπωση ότι περίπου το κόμμα του αποτελεί… πολιτική έκφραση του Αγίου Ορους.

Γράφει σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της μονής ο Γέρων Φιλόθεος: «Γνωρίζουμε προσωπικά πολλούς από τους υποψηφίους της (κάποιοι από αυτούς εξομολογούνται στη μονή μας) και εγγυόμαστε για την ακεραιότητα του χαρακτήρα τους και τις δυνατότητές τους, που εν Χριστώ ενισχύονται και απογειώνονται. Ολα τα πνευματικά μας παιδιά και όλοι οι φίλοι της μονής μας, χωρίς να έχουν πιεστεί προς αυτό, εντελώς αβίαστα θα ψηφίσουν αυτόν τον σχηματισμό που μπορεί να εκφράσει και να υποστηρίξει σθεναρά την άλλη άποψη, του Χριστού σε ένα άθεο και δαιμονοκρατούμενο κοινοβούλιο! Και βέβαια όλα αυτά με την έννοια ότι: Επιλέγουμε πάντα για το τραπέζι μας τις ελιές με τον λιγότερο δάκο».

Ο ηγούμενος της Καρακάλλου δεν είναι ο μόνος στον Αθω που προπαγανδίζει ανοιχτά υπέρ του Νατσιού, έχοντας μετατρέψει το εξομολογητήριο της μονής σε εκλογικό κέντρο. Ολα σχεδόν τα αποκαλούμενα φονταμενταλιστικά, φιλορωσικά –γνωστά και ως «ψεκασμένα»– μοναστήρια (Φιλοθέου, Ξηροποτάμου Κωνσταμονίτου, Καρακάλλου) δουλεύουν ποικιλοτρόπως για τη Νίκη. Είναι οι μονές στις οποίες απαγορευόταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας η είσοδος στους εμβολιασμένους πιστούς.

Οι πιστοί που σπεύδουν να εξομολογηθούν στον μοναχό Ευθύμιο, μαζί με την ευλογία του μεταφέρουν πίσω και την «επιθυμία» του να ψηφίσουν Νίκη.

Φήμες που διατρέχουν το Αγιον Ορος φέρουν τον ηγούμενο της πιο φιλορωσικής μονής, μετά εκείνης της Παντελεήμονος, να έχει παραχωρήσει ως «ευλογία» στον Νατσιό ακίνητο της μονής στη Θεσσαλονίκη για τις προεκλογικές ανάγκες του κόμματος, ενώ φυλλάδια με τις θέσεις της Νίκης, «ευλογημένα» από τον επίδοξο διάδοχο του Παϊσίου, μοναχό Ευθύμιο, κυκλοφορούν σε μονές, σκήτες και κελιά, και διανεμήθηκαν ακόμα και σε μαθητές της Αθωνιάδας Σχολής.

Δεν θα μπορούσε να λείψει από την εκστρατεία του Νατσιού, στην προσπάθειά του να βάλει στο «τραπέζι», το κοινοβούλιο δηλαδή, «ελιές με τον λιγότερο δάκο», ο Αγιος Παΐσιος ή για την ακρίβεια, το όνομά του και ο διάδοχός του, μοναχός Ευθύμιος. Εκτός Αγίου Ορους ο Νατσιός έχει επιστρατεύσει στο ψηφοδέλτιο της Νίκης την ανεψιά του Παϊσίου, Μαρία Εζνεπίδου και εντός της Κιβωτού της Ορθοδοξίας επιδιώκει –και έχει πετύχει– την ενεργό υποστήριξη του Ευθυμίου, πνευματικού και εκκολαπτόμενου Αγίου, με πλήθος πιστών.

Οι πιστοί που σπεύδουν στον Αθω για να εξομολογηθούν στον Ευθύμιο –που θεωρείται ο κορυφαίος γέρων της ασκητικής, μολονότι δεν την ασκεί σε όλες τις πτυχές της– ή στους πνευματικούς των εν λόγω μοναστηριών, μαζί με την ευλογία του γέροντα, μεταφέρουν πίσω και την «επιθυμία» (γραμμή) του να ρίξουν την ψήφο στο συγκεκριμένο κόμμα. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, τους δίνονται ακόμα και ψηφοδέλτια.

Σύγκρουση με Βελόπουλο

Κατά τον ίδιο τρόπο, ένα άλλο κόμμα, αυτό της Ελληνικής Λύσης του κ. Βελόπουλου, ανταγωνιστικό της Νίκης, φέρεται να πριμοδοτείται από τους καταληψίες της Εσφιγμένου, τους και «Ταλιμπάν του Αθω» αποκαλούμενους. Η μεταξύ Βελόπουλου και Νατσιού σύγκρουση είναι σκληρή στη σκιά του Αθω, λένε πηγές που γνωρίζουν.

Δεν λειτουργεί, ωστόσο, στη μεγάλη πλειοψηφία του το Αγιον Ορος ως εκλογικός μηχανισμός. «Δεν είμαστε αφελείς. Οι σχέσεις μας με την πολιτεία υπήρξε διαχρονικά αρμονικότατη, και δεν μπορεί να σκιαστεί από γραφικότητες του είδους», σχολίασε στην «Κ» εξέχουσα φυσιογνωμία της αγιορείτικης κοινωνίας.

Μονές και σκήτες που ευλογούν ψηφοδέλτια-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή