Απάντηση ΠΑΣΟΚ σε Σκέρτσο: Οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. ας αφήσουν τη μονταζιέρα

Απάντηση ΠΑΣΟΚ σε Σκέρτσο: Οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. ας αφήσουν τη μονταζιέρα

Στην αντεπίθεση πέρασε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Δημήτρη Μάντζο, να απαντάει στην κριτική του εκπροσώπου της Ν.Δ., Ακη Σκέρτσου, για το φορολογικό πρόγραμμα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντεπίθεση πέρασε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Δημήτρη Μάντζο, να απαντάει στην κριτική του εκπροσώπου της Ν.Δ., ακη Σκέρτσου, για το φορολογικό πρόγραμμα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Μάντζος ανέφερε στη σημερινή πρώτη εναρκτήρια συνάντηση με τους δημοσιογράφους πως η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ που προτείνει κι έχει ανακοινωθεί από τον Φεβρουάριο και κωδικοποιήθηκε ένα μήνα πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου «έχει μία ξεκάθαρη στόχευση: τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, που θα χρηματοδοτεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, που θα μειώνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες» και προσέθεσε: «Για τον λόγο αυτό προτείνουμε τη μείωση των φορολογικών βαρών στη μισθωτή εργασία, την αύξηση των φοροαπαλλαγών για τις οικογένειες με παιδιά και τη μείωση των έμμεσων φόρων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια, όσο διαρκεί η ακρίβεια».

Τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με την Έλενα Χρονοπούλου, λέγοντας ότι η χθεσινή της τοποθέτηση σε τηλεοπτική εκπομπή είναι «lapsus linguae» και σημείωσε: «Το διευκρίνισε η ίδια σε άμεσο χρόνο. Όπως είπα και πριν καταβάλλεται μια φιλότιμη προσπάθεια να είμαστε σοβαροί, αξιόπιστοι στην τοποθέτησή μας στα δημόσια πράγματα. Θεωρώ ότι έτσι αξιολογούμαστε καθημερινά. Έτσι αξιολογηθήκαμε και στις 21 Μαΐου και έτσι θα αξιολογηθούμε και στις 25 Ιουνίου. Κανένα ζήτημα λοιπόν. Προχωρούμε ενωμένοι με αυτοπεποίθηση, με πολλή δουλειά και αισιοδοξία για το επόμενο αποτέλεσμα».

Ειδικότερα ο κ. Μάντζος υπογράμμισε ότι προτείνεται «η μείωση του απαράδεκτα υψηλού αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές από τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ, που ισχύει σήμερα κατά ανώτατη τιμή, σε 400.000 για κάθε γονέα» και προσέθεσε:

«Ως προς τα διανεμόμενα μερίσματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων, που σήμερα φορολογούνται οριζόντια με τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη 5%, προτείνουμε μια κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση ως εξής:

– για τις πρώτες 50.000 ευρώ του διανεμόμενου μερίσματος παραμένει ο συντελεστής φορολόγησης 5%

– το υπερβάλλον τμήμα πάνω από τις 50.000 και έως τις 100.000 φορολογείται –και μόνον αυτό- με συντελεστή 10%

– και αν τα μερίσματα υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ το επιπλέον και πάλι μέρος τους φορολογείται με 15%».

Τόνισε δε πως «είναι παντελώς άδικο να φορολογούνται το ίδιο μερίσματα των 30.000, 40.000 και 50.000 ευρώ με τα μερίσματα-μαμούθ των εκατομμυρίων».

Είπε ότι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ζητούν επίμονα τη λίστα των εταιρειών, όταν μοιράζουν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μερίσματα και ενίσχυσαν τα κέρδη τους μέχρι 303,6% το 2022. «Τους παραπέμπουμε στα δημοσιεύματα πολλών εφημερίδων και άλλων μέσων ενημέρωσης. Ενδεικτικά σας δείχνω το σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής της 3ης Μαΐου», προσέθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνοντας πως «μετά από αυτά τα στοιχεία οι πρώην υπουργοί και οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας ας αφήσουν τη μονταζιέρα και την προστασία των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων».
 
Ο κ. Μάντζος παρατήρησε πως οφείλουν να καταλάβουν ότι δεν είναι επιτιθέμενοι αλλά απολογούμενοι για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και υπογράμμισε: «Εμείς θα λέμε τις προγραμματικές μας αλήθειες και τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και αυτοί θα περιφέρουν τα ψέματά τους» και κάλεσε τον εκπρόσωπο της ΝΔ Άκη Σκέρτσο να απαντήσει:

«- πόσα λεφτά έχουν μπει στο δημόσιο ταμείο από τη φορολόγηση -και μάλιστα με συντελεστή 90%- των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας;

– πώς και με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί η δέσμευση της ΝΔ για αύξηση κατά 25% του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα;

– για ποιο λόγο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δέσμευσε χωρίς κανέναν διάλογο τη χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα, που φτάνουν μέχρι 2,5% το 2026 με κίνδυνο την επαναφορά των πολιτικών λιτότητας και εγκατάλειψης των κοινωνικών υποδομών;

– Η κυβέρνηση ανέθεσε από πέρσι στον ΙΟΒΕ να προτείνει νέα μέτρα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα τη σχετική μελέτη, να μας πει ποιά είναι τα μέτρα αυτά ή θα περιμένει να τα ανακοινώσει μετά τις εκλογές;».

Ο Δημήτρης Μάντζος κατέστησε σαφές ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν αφορούν τα κέρδη των επιχειρήσεων αλλά το διανεμόμενο μέρισμα επί των κερδών. «Είναι το ποσό, το εισόδημα που εισπράττει κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο ως μέρισμα. Άρα, το μέρισμα λοιπόν, όχι τα κέρδη. Το μέρισμα που υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, είναι ένα μέρισμα το οποίο κατά τη γνώμη μας -το υπερβάλλον, όσο είναι πάνω από 100.000 ευρώ- μπορεί και οφείλει να φορολογείται με έναν συντελεστή μεγαλύτερο του 5% που είναι ο χαμηλότερος συντελεστής της Ευρώπης. Θέλω να πω στο σημείο αυτό, ότι συντελεστές αντίστοιχοι ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και, μάλιστα, και ο ΟΟΣΑ έχει κάνει σχετικές προτάσεις για την διόρθωση αυτής της στρεβλής πολιτικής επιλογής του οριζόντιου συντελεστή 5% σε όλα τα διανεμόμενα μερίσματα. Άρα, αυτή είναι η απάντηση σε σχέση με το ύψος του μερίσματος».

Διευκρίνισε πως στη συγκρότηση των νέων ψηφοδελτίων «είναι σαφές ότι οι τελευταίες εκλογές έχουν ένα αποτέλεσμα, το οποίο είναι σεβαστό και όσον αφορά στα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα, αλλά και όσον αφορά στις ψήφους, που έλαβε κάθε υποψήφιος βουλευτής μας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT