ΠΑΣΟΚ για δηλώσεις Παραστατίδη: Δεν μιλάμε πουθενά στο πρόγραμμά μας για αύξηση του ΕΝΦΙΑ

ΠΑΣΟΚ για δηλώσεις Παραστατίδη: Δεν μιλάμε πουθενά στο πρόγραμμά μας για αύξηση του ΕΝΦΙΑ

Σε διορθωτική παρέμβαση προχώρησε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να βάλει τέλος στη συζήτηση που άνοιξε για προοπτική αύξησης του ΕΝΦΙΑ, έπειτα από σχετική αναφορά του υποψήφιου βουλευτή του κόμματος, Στέφανου Παραστατίδη.

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διορθωτική παρέμβαση προχώρησε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να βάλει τέλος στη συζήτηση που άνοιξε για προοπτική αύξησης του ΕΝΦΙΑ, έπειτα από σχετική αναφορά του υποψήφιου βουλευτή του κόμματος, Στέφανου Παραστατίδη.

«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πουθενά στο πρόγραμμά του δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Θέση μας είναι η προοδευτική του μείωση. Με προτεραιότητα την προστασία των πιο αδύναμων Ελλήνων και της μεσαίας τάξης. Οπως άλλωστε προτείνουμε για τους φόρους, που κυρίως πλήττουν τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους, όπως είναι η μείωση έμμεσων φόρων, η μείωση φόρων στη μισθωτή εργασία και η μείωση φόρων στις οικογένειες με παιδιά».

Στη Χαριλάου Τρικούπη προκλήθηκε αναστάτωση από την τοποθέτηση του υποψήφιου βουλευτή και μάλιστα με μια παρέμβαση που δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του κόμματος. «Οι άμεσοι φόροι, οι οποίοι αφορούν στον φόρο γονικής κληρονομιάς, στον φόρο ακίνητης περιουσίας, αυτός είναι ο ΕΝΦΙΑ, είναι φόροι που ουσιαστικά αφορούν τους έχοντες, αυτοί είναι φόροι, οι οποίοι θα πρέπει να κρατηθούν, και οι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να μειωθούν είναι οι έμμεσοι φόροι», είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση (OPEN).

Η δήλωση Παραστατίδη ήρθε σε συνέχεια των δηλώσεων των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας Παναγιώτη Δουδωνή και Ελένης Χρονοπούλου, αναφορικά με τη φορολόγηση του διανεμόμενου μερίσματος στις επιχειρήσεις. Ωστόσο, αν και θεωρήθηκαν ατυχείς κάποιες διατυπώσεις από εκείνους, η πρόταση για προοδευτική φορολόγηση των μερισμάτων υπάρχει στο πρόγραμμα του κόμματος, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, Δημήτρης Μάντζος.

Η αναφορά του Στέφανου Παραστατίδη σε προοπτική αύξησης του ΕΝΦΙΑ ήταν εκτός προγραμματικών θέσεων για την οικονομία. Πέρα από το άστοχο των δηλώσεων και τις εντυπώσεις που δημιουργούνται, στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί προβληματισμός γιατί δίνεται η εντύπωση ότι στελέχη του κόμματος εμφανίζονται «αδιάβαστα», όσον αφορά κεντρικές παραμέτρους του προγράμματος. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που η προεκλογική συζήτηση έχει επικεντρωθεί αυτή την περίοδο στα ζητήματα της οικονομίας. 



Ο ίδιος ο κ. Παραστατίδης, πάντως, με ανάρτησή του, έκανε λόγο για παραποίηση των λεγομένων του. «Πουθενά δεν έκανα συγκεκριμένη διατύπωση “ενίσχυσης του ΕΝΦΙΑ”. Αυτό όμως που εννοούμε ως ενίσχυση αφορά στον φόρο γονικών παροχών. Διότι είναι άδικο να μη φορολογούνται γονικές παροχές μέχρι και τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ. Αρα, ναι, φορολόγηση των εχόντων, αυτό λέμε. Και επιμένουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Η ανάρτηση Παραστατίδη: 

«Μονταζιέρα

Διαβάζω τη “γραμμή” Ν.Δ. στα ΜΜΕ, με αφορμή την τοποθέτησή μου στην πρωινή εκπομπή του OPEN, πως έχω πει ότι “θα ενισχύσουμε τον ΕΝΦΙΑ ως ΠΑΣΟΚ”. Εχουν κάνει τη γνωστή επαγωγή #μονταζιέρα, επειδή μίλησα για ενίσχυση άμεσων φόρων και μείωση έμμεσων φόρων, πως αυτό αφορά σε ενίσχυση του ΕΝΦΙΑ. 

Αυτό που λέμε επί της αρχής είναι ότι χρειάζεται να αλλάξει ο λόγος άμεσων/έμμεσων φόρων, με ενίσχυση των πρώτων και μείωση των δεύτερων. Και δεν το λέμε μόνο εμείς ως κόμμα, το λέει ο ΟΟΣΑ, η Ε.Ε. και όλοι οι οικονομικοί αναλυτές στη χώρα. ΟΛΟΙ. 

Πουθενά δεν έκανα συγκεκριμένη διατύπωση “ενίσχυσης του ΕΝΦΙΑ”. Αυτό όμως που εννοούμε ως ενίσχυση αφορά στον φόρο γονικών παροχών. Διότι είναι άδικο να μη φορολογούνται γονικές παροχές μέχρι και τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ. Αρα, ναι, φορολόγηση των εχόντων, αυτό λέμε. Και επιμένουμε. 

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον ΕΝΦΙΑ, κανένα κόμμα σήμερα δεν μιλάει για κατάργησή του. Διότι αυτό αποτελεί ακραίο λαϊκισμό, πέρα από τη δημοσιονομική αδυναμία. Η θέση μας για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας είναι ο εξορθολογισμός του (να γίνει δικαιότερος για τους αδύναμους) και όχι η κατάργησή του. 

H Ν.Δ. επιδιώκει να δημιουργήσει μια πολιτική ζούγκλα στον δημόσιο διάλογο, με μηχανισμούς κοπτοραπτικής και διαστρέβλωσης. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μας απαντήσει αν αυτή, τάζοντας στους πάντες τα πάντα, πέρα από τις αυξήσεις που έχει τάξει, θα καταργήσει και τη φορολογία γενικότερα; Διότι κάτι αντίστοιχο έκανε το 2008, με το 65% των Ελλήνων να πληρώνει μηδενικό φόρο, ποσοστό υπερτριπλάσιο που οδήγησε στη χρεοκοπία της χώρας. Και τη νύφη δεν την πλήρωσαν οι πραγματικοί υπεύθυνοι, αλλά ο ελληνικός λαός». 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή