Εκλογές 2023: Αντιπαραθέσεις και αυτογκόλ στο γήπεδο της οικονομίας

Εκλογές 2023: Αντιπαραθέσεις και αυτογκόλ στο γήπεδο της οικονομίας

Προεκλογικές συγκρούσεις με επίκεντρο φορολογία, επενδύσεις και μερίσματα

5' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πεδίο της οικονομίας έχει μετατεθεί η προεκλογική αντιπαράθεση των κομμάτων. Τα ζητήματα φορολογικής πολιτικής προκαλούν διαξιφισμούς μεταξύ Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τον ρεαλισμό προτάσεων και οικονομικών δεδομένων. Την ίδια στιγμή, λάθη υποψηφίων «αξιοποιούνται» στο έπακρον από τους αντιπάλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ζήτημα ενδεχόμενης αύξησης του ΕΝΦΙΑ που ανέκυψε από δηλώσεις «πράσινου» βουλευτή και οδήγησε τη Χαριλάου Τρικούπη σε σχετική παρέμβαση.

Στην αρένα της οικονομίας

Της Δώρας Αντωνίου

Με το διακύβευμα της κεντρικής κυβερνητικής επιλογής να έχει κριθεί στις κάλπες της 21ης Μαΐου με την εμφατική επικράτηση της Ν.Δ., η προεκλογική περίοδος πριν από τις δεύτερες κάλπες επικεντρώνεται σε επιμέρους παραμέτρους των κομματικών προγραμμάτων. Παράλληλα, τα κομματικά επιτελεία καιροφυλακτούν για λανθασμένες διατυπώσεις, λεκτικές υπερβολές ή ενδείξεις άγνοιας των πολιτικών αντιπάλων, προκειμένου να τα αξιοποιήσουν προς όφελός τους.

Ετσι, στο επίκεντρο σκληρής αντιπαράθεσης βρίσκονται το τελευταίο διήμερο κεντρικές επιλογές φορολογικής πολιτικής στο πρόγραμμα των κομμάτων. Η αρχή έγινε με τη συζήτηση που άνοιξε σχετικά με την προγραμματική πρόβλεψη του ΠΑΣΟΚ για κλιμακωτή αύξηση στη φορολόγηση των διανεμομένων κερδών επιχειρήσεων και επεκτάθηκε με το ζήτημα της φορολόγησης υπερκερδών, τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις αιτιάσεις της Ν.Δ. για επιλογές που θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, μίλησε χθες (ΣΚΑΪ) για έκτακτη φορολόγηση στα υπερέσοδα, στα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι τα υπερκέρδη ορίζονται με τον τρόπο που η Ε.Ε. τα προσδιόρισε και τα φορολόγησε σε πολλές χώρες. Δεν μίλησε πιο συγκεκριμένα για το ποιες επιχειρήσεις αφορά το μέτρο, επιμένοντας ότι η φορολόγηση αφορά αυτές που έχουν σημειώσει υπερέσοδα. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Ακης Σκέρτσος, που συμμετείχε στην ίδια εκπομπή, μίλησε για φορολογία ύψους 3,5 δισ. με βάση τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και για κίνδυνο φυγής επενδύσεων. Σε επόμενη δήλωσή της η κ. Τσαπανίδου αναφέρθηκε σε υπερκέρδη πάνω από 6 δισ. ευρώ των εταιρειών ενέργειας και διύλισης, σύμφωνα με τους ισολογισμούς του 2022. Πάντως, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης αναφέρθηκε (Πρώτο Πρόγραμμα), πέραν των εταιρειών ενέργειας, και σε «σούπερ μάρκετ, μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, μεγάλες εταιρείες logistics», μιλώντας για κλάδους με υπερκέρδη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε δηλώσεις του από τη Χίο τόνισε ότι «έχουμε άλλη αντίληψη και καλώς άνοιξε αυτή η συζήτηση», ενώ έσπευσε να διευκρινίσει ότι πουθενά στο πρόγραμμα του κόμματος δεν υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση ΕΝΦΙΑ. Πρόσθεσε ότι τα 2/3 των φόρων είναι έμμεσοι, που πλήττουν τους πιο ευάλωτους και τη μεσαία τάξη, ενώ 150 εισηγμένες εταιρείες έχουν τριπλασιάσει τα κέρδη τους.

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης, υπεύθυνος για τη σύνταξη του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, μίλησε (ΣΚΑΪ) για δικαιότερη φορολόγηση, με βάση τις προβλέψεις του προγράμματος όσον αφορά τη φορολόγηση των μερισμάτων και τις γονικές παροχές. Για τα υπερκέρδη μίλησε για έκτακτη φορολογία «των ουρανοκατέβατων κερδών, τα οποία έκαναν οι ενεργειακές επιχειρήσεις λόγω της κρίσης και την οποία υποσχέθηκε ότι θα κάνει και η κυβέρνηση». Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι η προγραμματική αναφορά σε φορολόγηση υπερκερδών σχετίζεται με τα υπερκέρδη των τραπεζών από την πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ, που δημιούργησε χάσμα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και τα επιτόκια χορηγήσεων και σε φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, δηλαδή ηλεκτροπαραγωγών, παρόχων και διυλιστηρίων.

Σφοδρή αντιπαράθεση Σκέρτσου – Τσαπανίδου με αφορμή τις θέσεις ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτη φορολόγηση στα «υπερέσοδα» των μεγάλων επιχειρήσεων.

Πάντως, σε σχέση με τα υπερκέρδη στον τομέα ενέργειας, έχουν ήδη εισπραχθεί:

1) 373,5 εκατ. ευρώ της έκτακτης εισφοράς 90% υπερκερδών στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για το 9μηνο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022.

2) 3,26 δισ. ευρώ από τους ηλεκτροπαραγωγούς μετά την εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων.

3) Δεν έχει εισπραχθεί η φορολόγηση των διυλιστηρίων σε ποσοστό 33% επί των κερδών του 2022, καθώς εκκρεμεί η σχετική ΚΥΑ. Υπολογίζονται τα έσοδα σε 650 εκατ. ευρώ.

4) Δεν έχουν εισπραχθεί τα υπερκέρδη των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για το διάστημα Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2022, καθώς εκκρεμεί η σχετική υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ. Με βάση τη νομοθετική ρύθμιση Σκρέκα, το 60% των υπερκερδών θα έπρεπε να είχε εισπραχθεί έως τις 31 Μαρτίου. Βάσει μιας πρώτης εκτίμησης, το Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει περί τα 300-340 εκατ. ευρώ.

Στο μικροσκόπιο Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ τα φάλτσα βουλευτών

Του Γιώργου Μπουρδάρα

Ως εξαιρετικά μεταδοτικός ιός, τα φάλτσα υποψηφίων βουλευτών και στελεχών κατά τη μακρά, πλέον διπλή, προεκλογική περίοδο χτυπoύν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Αλλοι κάνουν λόγο για «αυτογκόλ». Πρόκειται για δηλώσεις, το περιεχόμενο των οποίων θολώνει την εικόνα του κόμματός τους και τυγχάνουν εκμετάλλευσης από τους πολιτικούς αντιπάλους.

Τα περισσότερο συζητημένα, έως τώρα, είναι τα περιστατικά που αφορούν την Κουμουνδούρου, δεδομένου ότι εκτιμάται πως συνέβαλαν στην κάθετη πτώση των εκλογικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, και στη νέα προεκλογική εκστρατεία, καταγράφονται και άλλα – όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικά αναφέρονται με αντίστροφη χρονολογική σειρά:

Χθεσινές δηλώσεις του Στ. Παραστατίδη, πρώτου σε σταυρούς με το ΠΑΣΟΚ στο Κιλκίς, που ερμηνεύθηκαν ως προγραμματικό σχέδιο για αύξηση του ΕΝΦΙΑ, ανάγκασαν τη Χαρ. Τρικούπη να σημειώσει πως «το ΠΑΣΟΚ πουθενά στο πρόγραμμά του δεν μιλάει για αύξηση του ΕΝΦΙΑ».

Η Χαριλάου Τρικούπη, με αφορμή τοποθέτηση του Στ. Παραστατίδη, υποχρεώθηκε να διευκρινίσει πως «το ΠΑΣΟΚ πουθενά στο πρόγραμμά του δεν μιλάει για αύξηση του ΕΝΦΙΑ».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Ακης Σκέρτσος, χρειάστηκε χθες να προβεί σε δημόσια αποδοκιμασία όσων υβριστικών για καθηγητές συμπεριέλαβε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος Γρ. Ψαριανός: «Οι δηλώσεις του κ. Ψαριανού προφανώς είναι καταδικαστέες. Εχει κληθεί και έχει δώσει εξηγήσεις», είπε ο κ. Σκέρτσος. Την ίδια στιγμή, η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Γλυκερία Καλφακάκου, με τοποθέτησή της σε συνεδρίαση για την έκδοση ψηφίσματος υπέρ του φυλακισμένου στην Αλβανία ομογενούς δημάρχου Χειμάρρας Φρ. Μπελέρη, προκάλεσε αίσθηση αφού έκανε λόγο για «εθνικιστικές σάλτσες». Ενώ ο Ν. Φλαμπουράρης υποστήριξε για τη νίκη της Ν.Δ., πως «ο κόσμος ενδεχομένως να είναι αυτή την περίοδο, μετά από μια πανδημία και μια οικονομική κρίση, ανασφαλής και οποιοσδήποτε παρουσιάζεται με το κοστούμι της ασφάλειας να του καλλιεργεί την πεποίθηση ότι μπορεί να βάλει πλάτη».

Τις προηγούμενες ημέρες επίσης συζητήθηκαν: στη Ν.Δ. ο Αδ. Γεωργιάδης με τη δήλωσή του ότι στόχος στην προσεχή αναμέτρηση είναι οι 180 έδρες για να κάνει (μόνη της) συνταγματική αναθεώρηση. Χρειάστηκε να παρέμβει ο Κυρ. Μητσοτάκης, ώστε να σταματήσει ο αρνητικός για το «γαλάζιο» κόμμα θόρυβος. Στο ΠΑΣΟΚ, με επίκεντρο ζητήματα οικονομίας και φορολογίας, η Ελένη Χρονοπούλου.

Οπως προαναφέρθηκε, τα φάλτσα είχαν αρχίσει πριν από τις κάλπες του Μαΐου, ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις Γ. Κατρούγκαλου (αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών), Θ. Φωτίου (ατομικό εισόδημα 5.000 ευρώ προσδιορίζει τη μεσαία τάξη), ή και των Ευκλ. Τσακαλώτου και Γ. Δραγασάκη (για την «κυβέρνηση των ηττημένων»).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή